Najbolji ćevapi

Ćevapi zaslužuju posebnu mjesto u domaćoj kuhinji. Bit ćete puno zadovoljniji ako cijelu smjesu napravite sami, a ostali će ih pamtiti. Ne riskirajte sumnjivi sastav ćevapa kad ih kupujete u dućanu i izbjegavate aditive i konzervanse. Nakon što probate ove ćevape, nećete više htjeti jesti one konfekcionirane...

Priča oko ćevapa je zaista duga i svatko ima svoju teoriju o najboljim ćevapima. Izvorni ćevapi su oni bosanski, sarajevski, banjalučki ćevapi...Nisam probala ni jedne, ali je sigurno da su ćevapi jelo koje je masovno prisutno u našoj kuhinji i roštiljima. Proučavala sam malo razne načine i recepte pripreme ćevapa i izdvajam najbolje.

Izvorno, ćevapi su mješavina govedine i ovčetine. Najčešće se spominje da se junetina miješa sa janjećim lojem, jer mora postojati nešto da ćevapima daje onu masnoću. Svaki mesar ima masnih dijelova od janjetine i to možete jeftino nabaviti. Sastav mesa ću prepustiti vašem izboru. Možete upotrijebiti mješavinu svinjetine i junetine. Sve ovisi o tome koju masnoću želite postići. Za prvu ruku možete upotrijebiti i čistu junetinu. Preporučujem masnije dijelove kao npr. meso od lopatice.

Kada sami birate i pripremate meso za ćevape, uspjeh je neizostavan. Domaći ćevapi nekako se razlikuju po boji iznutra, a okus im je sasvim drukčiji.  Kad probate takve ćevape, pitate se kako vam je uopće palo na pamet da kupujete konfekcionirane ćevape. Kad to probate, više nema povratka natrag i ćevape od onda radite sami.

Koliko god se svi recepti razlikuju ipak se svi slažu u jednom. Ćevape treba mijesiti duže vremena (oko 15 - 20 min) i smjesa treba odstajati neko vrijeme (barem nekoliko sati). Oba recepta su dobra. Kad imam mineralne vode, radim verziju s mineralnom vodom. Često se desi da nemam mineralne, pa pribjegnem drugoj verziji sa sodom bikarbonom koju uvijek imam doma.

Recept I - Sastojci

 • 1 kg junetine od lopatica (možete dodati janjećeg loja)
 • 2 - 3 dcl mineralne vode
 • 6 žlica krušnih mrvica
 • 1 žlica soli
 • 1/2 male žličice papra
 • 1 cijeli češnjak (može i više)

Meso junetine fino sameljite (dva puta). Češnjak je najbolje protisnuti kroz onu spravicu za češnjak. Ja ne štedim na češnjaku, ali kažem, sve ovisi o vašem ukusu. Od svih navedenih sastojaka izmijesite smjesu. Količina vode je približna. Dodajete vodu sve dok ne postignete gustoću koja  je potrebna za oblikovanje ćevapa. Nećete pogriješiti, jer će mrvice upiti višak vode. Smjesa treba odstajati nekoliko sati. Recimo, rano ujutro zamijesite smjesu za popodnevni roštilj. Svi će pamtiti roštilj i ćevape!

Recept II - Sastojci

 • 1 kg junetine od lopatica (možete dodati janjećeg loja)
 • 2 - 3 dcl mlijeka
 • 6 žlica krušnih mrvica
 • 1 žličica soli
 • 1/2 male žličice papra
 • 1/3 male žličice sode bikarbone
 • 1 cijeli češnjak (može i više)

Najprije pomiješajte mrvice, sol, papar, sodu i mlijeko. Na taj način će se mrvice otopiti u mlijeku, a začini dobro rasporediti. Umjesto mrvica u mlijeku jednako dobro će poslužiti i stari kruh namočen u mlijeko ili kruh namočen u jogurtu. Smjesu dodati u meso i još na kraju protisnuti češnjak. Smjesu također duže mijesiti i pustiti da odstoji.

Umjesto da ćevape formirate rukama, jednostavno smjesu nagurajte u čvršću malu vrećicu. Vrećici odsijecite vrh s obzirom na to koju debljinu ćevapa želite i istiskujte ćevape.

Od iste smjese možete formirati i pljeskavice. Smjesu razvaljajte na potrebnu debljinu i pljeskavice formirajte čašom.

I pljeskavice i ćevapi su najbolji ispečeni na roštilju, al super su mi i u tavi. Slika, uostalom prikazuje koliko je to bilo ukusno...

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 2.0 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/11