Moderan soparnik
Zaista često koristim blitvu i zanimalo me kako bi izgledala neka prilagođena verzija soparnika iz pećnice. Ako ćete izrađivati soparnik po tradicionalnoj recepturi, ali u pećnici, nikad nećete dobiti pravi rezultat i uvijek ćete misliti da je moglo biti i bolje. Pravi soparnik se izrađuje pod pekom, a nitko od nas uglavnom to nema doma.
Sastojci
Tijesto
- 300 - 400 g polubijelog brašna
- 2 žutanjka
- žličica soli
- na vrh male žličice suhog kvasca
Umak od vrhnja
- 2 bjelanjka i 1 jaje
- čaša kiselog vrhnja, 200 g
- malo soli
- malo listića timijana i peršina bi odlično pasalo
Nadjev od blitve
- 4 režnja češnjaka
- 1 luk
- oko 180 g blitve ili i manje
- maslinovo ulje
Najprije zamijesite mekano tijesto od brašna, soli, žumanjaka, malo kvasca i vode. Naravno, vode dodajte toliko koliko brašno traži, baš kao da mijesite picu. Napisala sam količinu brašna od 300 do 400 g zato što sve ovisi o veličini tepsije. Za ovaj recept bitno je da tijesto bude razvaljano zbilja tanko. Tijesto je s jako malo kvasca, tek toliko da ne ostane pretvrdo. Pustite barem 2 sata da tijesto odmara i da se malo digne.
Za to vrijeme operite blitvu i sitno izrežite češnjak i luk. Blitvu također izrežite na tanke rezance. Pomiješajte lukove i blitvu, dobro začinite sa soli i maslinovim uljem. Budite umjereni s blitvom, previše blitve će također upropastiti jelo.
Tijesto razvaljajte na tanko i stavite u tepsiju. Ako imate višak tijesta i nije baš tanko, radije odstranite višak tijesta nego da pokvarite ovo jelo. Premažite ga uljem i stavite peći u pećnicu na 200 °C. Nakon deset minuta ga izvadite van i pospite pripremljenom blitvom. Blitvu ravnomjerno prelijte umakom od jaja i vrhnja. Pustite da se zapeče još desetak minuta. Upotrijebite ventilator u pećnici kako bi postigli lijepu zapečenu boju.
Sve je to dosta slično pravom soparniku. Blitva se kuha u sendviču tijesta i umaka. U pravom soparniku je to između dva tijesta, ali za modernu verziju je ovako ukusnije. Blitva mora biti fino začinjena, baš da se osjeti okus češnjaka i maslinovog ulja. Uživajte u ovom obroku koji može biti odlična večera!
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)