Maslac za tijelo od smilja

Profinjeno. Nježno. Upija se odmah, hrani kožu i daje joj vlagu. Ne masti. Miris opija i umiruje. Doslovno maslac za pojesti. Na kožu je ionako najbolje nanositi jestive sastojke.

 

Volim znati što nanosim na kožu, jer su svi sastojci odmah u krvi, imaju utjecaja na naše tijelo, no, to se ne vidi i ne osjeti odmah. Pojedemo li nešto što nam smeta, želudac i crijeva šalju znakove upozorenja, a jetra će neutralizirati otrove, što koža ne može.

 

Kad nešto kupujem, čitam sastojke. Naiđem li na čudne riječi, čak i nepoznate, u novije vrijeme sve je više kemikalija za koje nisam nikad čula, ne kupujem to. Nekako mi se i čini da proizvođači u zadnje vrijeme sastojke pišu sve manjim slovima ili su deklaracije male i ispisane milimetarskim slovima. Takve stvari također ne kupujem. Sumnjam u to.

Maslac za tijelo od smilja

Napravite li sami nešto, nije da znate samo sastojke, već ste ponosni što ste sami nešto izradili.

 

Ovaj maslac ostavlja kožu lica i tijela vlažnom i mekom i najbolje ga je nanositi na još vlažnu kožu. Odličan je i za njegu vrhova kose, daje im sjaj i glatkoću. Nanosi se na mokru kosu nakon pranja, najprije se nanese na vrhove prstiju i njima lagano nanosi po kosi u smjeru vrhova.

 

Prošle godine sam po prvi put izradila macerat od smilja u maslinovom ulju, svojeg smilja. Nisam ga imala puno, a ove godine se nadam da ću smilje moći nabrati tamo kamo idem na more i macerirati veću količinu. Napunila sam staklenku cvjetovima smilja i zalila maslinovim uljem. 40 dana stajalo je na suncu, macerat je predivne boje i još ljepšeg mirisa.

Maslac za tijelo od smilja

Sastojci

  • 30 ml macerata smilja
  • 30 ml shea (karite) maslaca
  • 9 g pčelinjeg voska
  • 30 ml aloa vera gela
  • 3 kapi eteričnog ulja ružmarina
  • 2 kapi eteričnog ulja lavande
  • 50 ml hidrolata smilja ili lavande, može po pola od svakog hidrolata

Priprema

Pomiješati i otopiti macerat, shea maslac i vosak na laganoj vatri. Kad se malo ohladi, umiješati aloa vera gel i eterična ulja. U visoku posudu za miksanje uliti hidrolat i ulja i miksati najvećom brzinom dok masa ne pobijeli i ne zgusne se. Maslac staviti u hladnjak na sat-dva i nakon toga ponovo izmiksati. Tada je maslac kompaktniji, a shea maslac se neće opet zgrudati.

 

Čuvati se može na sobnoj temperaturi.

Maslac za tijelo od smilja

Piše: Sanja Bregović