Anticelulitni tonik

anticelulitni tonik

Već dosta dugo (par mjeseci) razmišljam o nekom preparatu protiv celulita, koji će se brzo upijati, neće mastiti kožu i neće zahtijevati masažu. Uljni preparati uvijek zahtijevaju neko utrljavanje, tj. razvijanje topline, kako bi se upili. To zahtijeva i dodatno vrijeme. Ovaj tonik zamišljen je kao dodatni preparat, uz anticelulitno ulje ili kremu.

 

Anticelulitnom toniku temelj je tinktura. To je koncentrirani preparat na bazi alkohola, a takvi preparati imaju veliku moć prodiranja u stanice, tako i u masne stanice. Svoje sam tinkture izradila na bazi 35%-tnog alkohola ili domaće rakije. Tinkture mogu biti i jače, no, mislim da je dovoljan 35%-tni alkohol.

 

Kad sam tonik nanijela na kožu, upio se istovremeno, skoro odmah je koža bila i suha, a par minuta kasnije osjećala sam kao neko žarenje, no, ništa pretjerano, a to je znak zagrijavanja kože, toplinskog efekta, što je dobro.

 

Eterična ulja koja sam koristila, imala sam kod kuće. To ne znači da vi u svoj tonik ne možete dodati još neke vrste eteričnih ulja za koje znate da djeluju na celulit. U tom slučaju svih eteričnih ulja zajedno stavite 30 kapi. Evo eteričnih ulja koja umanjuju celulit i pospješuju cirkulaciju: cedar (himalajski), čempres, borovica bobice, eukaliptus, ružmarin cineol, đumbir, limunska trava, kadulja, pačuli i dr.


Bit je u tome da još dva puta dnevno nanosite anticelulitni preparat, da na celulit djelujete 24 sata dnevno. Kod tog problema ima još jedna stvar – djelovati na svim poljima istovremeno. Najmanje je bitno znati koji dio te borbe djeluje najjače ili koji je presudan, jer međusobno se nadopunjuju.

 

Sastojci:

  • 20 ml tinkture bršljana
  • 10 ml tinkture ružmarina
  • 10 ml tinkture cimeta
  • 10 ml tinkture đumbira
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande
  • 5 kapi eteričnog ulja pačulija
  • 5 kapi eteričnog ulja ružmarina
  • 5 kapi eteričnog ulja kadulje
  • 5 kapi eteričnog ulja cedra

Priprema:

Tinkture i eterična ulja dobro pomiješati (protresti) , po mogućnosti, u staklenoj bočici. Bočica neka bude od tamnog stakla, a kao čep koristite pumpicu/raspršivač. Na taj način ćete vrlo brzo i jednostavno nanijeti tonik na kožu. Prije svake upotrebe bočicu je potrebno protresti.

 

Tonikom poprskajte predjele zahvaćene celulitom i brzo utrljajte.

Priprema tinktura

 

Tinkture cimeta i đumbira izradit ćete vrlo jednostavno. 10 g cimeta u prahu (začin) pomiješate sa 100 ml domaće rakije, staklenku dobro zatvorite i stavite na tamno mjesto 3 tjedna. Svakodnevno bočicu protresite. Kad je tinktura gotova, procijedite ju kroz sterilnu gazu, ulijte u staklenu bočicu i spremite na tamno mjesto.

 

Isti postupak je i sa đumbirom u prahu.

Kako djeluje pojedina biljka na celulit

Bršljan – rastvara celulit, omekšava kožu
Ružmarin – potiče cirkulaciju, stimulira cijeli organizam
Cimet – rastvara čvoriće celulita
Đumbir – stimulira cijeli organizam, ubrzava topljenje masti u masnim stanicama
Lavanda – pojačava učinak ružmarina
Pačuli – pomaže u rastvaranju celulita

Savjet

Kako ćete pratiti smanjenje celulita? Praćenje je vrlo bitno, jer nakon nekog vremena zaboravite svoj početni izgled. Zapišite datum početka borbe s celulitom, zatim izmjerite opseg koljena, opseg natkoljenice par cm iznad koljena, opseg natkoljenice u najširem dijelu, i opseg bokova. Bitno je da si odredite točno mjesto svakog mjerenja, možda prema nekom ožiljku ili odmjerite od nekog pregiba. Mjerite se tako jedanput mjesečno i sve zapisujte. Možda da vam "mjera" budu neke hlače u koje ne možete ući...

Bitno je također slikati dijelove tijela zahvaćene celulitom jedanput mjesečno i na taj način vizualno pratiti napredak. Jednostavno, složite slike u mape (na računalu, naravno) i uspoređujete. Ako to ne napravite, nemate uvid u napredak. Najbolji je osjećaj kad usporedite slike u razmaku, npr. 3 mjeseca, i vidite vrlo uočljiva poboljšanja.

 

Prehrana igra najvažniju ulogu u uklanjanju celulita

Napomenula bih da nije dovoljno samo izvana djelovati na celulit, potrebno je pronaći uzrok njegovom stvaranju i ukloniti ga. Loša prehrana najčešći je uzrok stvaranju celulita, usporen metabolizam (također mu je uzrok loša prehrana) i neke tvari i sastojci u hrani koje ne podnosite i koje su za vaše tijelo opterećenje, a s vremenom počnu stvarati probleme. Najčešća posljedica toga su alergije, problemi s kožom, celulit, ispadanje kose itd. Kad pronađete tvar na koju ste alergični i izbacite ju iz prehrane, vidjet ćete i niz drugih poboljšanja. Za sve to treba dosta vremena, tako da ne računajte da ćete rastvoriti celulit za par mjeseci, ako se taložio par godina ili desetljeća.
 

26.05.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/5