Anticelulitni tonik

anticelulitni tonik

Već dosta dugo (par mjeseci) razmišljam o nekom preparatu protiv celulita, koji će se brzo upijati, neće mastiti kožu i neće zahtijevati masažu. Uljni preparati uvijek zahtijevaju neko utrljavanje, tj. razvijanje topline, kako bi se upili. To zahtijeva i dodatno vrijeme. Ovaj tonik zamišljen je kao dodatni preparat, uz anticelulitno ulje ili kremu.

 

Anticelulitnom toniku temelj je tinktura. To je koncentrirani preparat na bazi alkohola, a takvi preparati imaju veliku moć prodiranja u stanice, tako i u masne stanice. Svoje sam tinkture izradila na bazi 35%-tnog alkohola ili domaće rakije. Tinkture mogu biti i jače, no, mislim da je dovoljan 35%-tni alkohol.

 

Kad sam tonik nanijela na kožu, upio se istovremeno, skoro odmah je koža bila i suha, a par minuta kasnije osjećala sam kao neko žarenje, no, ništa pretjerano, a to je znak zagrijavanja kože, toplinskog efekta, što je dobro.

 

Eterična ulja koja sam koristila, imala sam kod kuće. To ne znači da vi u svoj tonik ne možete dodati još neke vrste eteričnih ulja za koje znate da djeluju na celulit. U tom slučaju svih eteričnih ulja zajedno stavite 30 kapi. Evo eteričnih ulja koja umanjuju celulit i pospješuju cirkulaciju: cedar (himalajski), čempres, borovica bobice, eukaliptus, ružmarin cineol, đumbir, limunska trava, kadulja, pačuli i dr.


Bit je u tome da još dva puta dnevno nanosite anticelulitni preparat, da na celulit djelujete 24 sata dnevno. Kod tog problema ima još jedna stvar – djelovati na svim poljima istovremeno. Najmanje je bitno znati koji dio te borbe djeluje najjače ili koji je presudan, jer međusobno se nadopunjuju.

 

Sastojci:

  • 20 ml tinkture bršljana
  • 10 ml tinkture ružmarina
  • 10 ml tinkture cimeta
  • 10 ml tinkture đumbira
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande
  • 5 kapi eteričnog ulja pačulija
  • 5 kapi eteričnog ulja ružmarina
  • 5 kapi eteričnog ulja kadulje
  • 5 kapi eteričnog ulja cedra

Priprema:

Tinkture i eterična ulja dobro pomiješati (protresti) , po mogućnosti, u staklenoj bočici. Bočica neka bude od tamnog stakla, a kao čep koristite pumpicu/raspršivač. Na taj način ćete vrlo brzo i jednostavno nanijeti tonik na kožu. Prije svake upotrebe bočicu je potrebno protresti.

 

Tonikom poprskajte predjele zahvaćene celulitom i brzo utrljajte.

Priprema tinktura

 

Tinkture cimeta i đumbira izradit ćete vrlo jednostavno. 10 g cimeta u prahu (začin) pomiješate sa 100 ml domaće rakije, staklenku dobro zatvorite i stavite na tamno mjesto 3 tjedna. Svakodnevno bočicu protresite. Kad je tinktura gotova, procijedite ju kroz sterilnu gazu, ulijte u staklenu bočicu i spremite na tamno mjesto.

 

Isti postupak je i sa đumbirom u prahu.

Kako djeluje pojedina biljka na celulit

Bršljan – rastvara celulit, omekšava kožu
Ružmarin – potiče cirkulaciju, stimulira cijeli organizam
Cimet – rastvara čvoriće celulita
Đumbir – stimulira cijeli organizam, ubrzava topljenje masti u masnim stanicama
Lavanda – pojačava učinak ružmarina
Pačuli – pomaže u rastvaranju celulita

Savjet

Kako ćete pratiti smanjenje celulita? Praćenje je vrlo bitno, jer nakon nekog vremena zaboravite svoj početni izgled. Zapišite datum početka borbe s celulitom, zatim izmjerite opseg koljena, opseg natkoljenice par cm iznad koljena, opseg natkoljenice u najširem dijelu, i opseg bokova. Bitno je da si odredite točno mjesto svakog mjerenja, možda prema nekom ožiljku ili odmjerite od nekog pregiba. Mjerite se tako jedanput mjesečno i sve zapisujte. Možda da vam "mjera" budu neke hlače u koje ne možete ući...

Bitno je također slikati dijelove tijela zahvaćene celulitom jedanput mjesečno i na taj način vizualno pratiti napredak. Jednostavno, složite slike u mape (na računalu, naravno) i uspoređujete. Ako to ne napravite, nemate uvid u napredak. Najbolji je osjećaj kad usporedite slike u razmaku, npr. 3 mjeseca, i vidite vrlo uočljiva poboljšanja.

 

Prehrana igra najvažniju ulogu u uklanjanju celulita

Napomenula bih da nije dovoljno samo izvana djelovati na celulit, potrebno je pronaći uzrok njegovom stvaranju i ukloniti ga. Loša prehrana najčešći je uzrok stvaranju celulita, usporen metabolizam (također mu je uzrok loša prehrana) i neke tvari i sastojci u hrani koje ne podnosite i koje su za vaše tijelo opterećenje, a s vremenom počnu stvarati probleme. Najčešća posljedica toga su alergije, problemi s kožom, celulit, ispadanje kose itd. Kad pronađete tvar na koju ste alergični i izbacite ju iz prehrane, vidjet ćete i niz drugih poboljšanja. Za sve to treba dosta vremena, tako da ne računajte da ćete rastvoriti celulit za par mjeseci, ako se taložio par godina ili desetljeća.
 

26.05.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Aha, tako znaci :) Hvala ti puno jos jednom, mislim da je ovaj tonik pun pogodak! pozdrav!

Robin, taj recept je recept za tonik, ne dodaje se voda.

Koliko treba vode na ovu koncentraciju tinktura i etericnih ulja da bi se dobio tonik? Hvala puno na vrednim savetima i pozdrav! :)

Lisamona, hvala Vama na riječima poticaja! Poz!

Draga Sanja, hvala na susretljivosti i nesebičnim savjetima i receptima

Draga Sanja,

Ves963, hvala Vam na divnim riječima, poticaj su mi za dalje. Volimo, i Sunčica i ja, baš to, dati ljudima, koji će to znati koristiti za sebe, bilo recepte, bilo informacije, do kojih smo same došle, pisati o svojem iskustvu. Pogotovo volimo objaviti nešto što nam je uspjelo, što djeluje, zašto i drugima ne bi pomoglo? Poz!

Hvala na svim odgovorima, Vi ste rijetka osoba koja ovako nesebično, a čitaj i besplatnosdijeli svoje znanja

Ves, ne bih stavljala alkohol u sapun, ne znam kakva bi se reakcija dogodila ili događala s natrijevom lužinom. Bolja je ideja napraviti macerate od biljaka iz ovog recepta i iz njih napraviti sapun ili više njih, raznih vrsta.

Hvala na odličnim savjetima i receptima, da li se tinkture mogu stavljati u sapune

Stephani, trudnoća nije period u kojem se bilo što započinje: promjena prehrane, vježbanje i sl., pa se tako niti celulita ne treba rješavati u trudnoći. To svaka trudnica zna.

Mislim da je ovo odlično i prije svega prirodno sredstvo za uklanjanje celulita i svakako bi trebalo prije svega posegnuti za prirodnim preparatima,ali valja napomenuti da se anticelulitni preparati,tj.kreme i tonici ne preporučavaju trudnicama i dojiljama.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/13