uzgoj stevije

Uzgoj stevije

Ovo je moj pokušaj uzgoja stevije. Izraziti sam sladokusac i ovisnik o slatkom. Svjesna sam da je to ovisnost koju treba mijenjati. Bijeli šećer treba postepeno sve više izbacivati iz jelovnika, jer ću si na ovaj način osigurati siguran put za dijabetes...Slatkim se treba počastiti, ali to moraju biti prirodne namirnice poput stevije ili meda. Čvrsto sam odlučila izdvojiti komad vrta i predodrediti ga za steviju. Nije mi cilj nikakva proizvodnja ili prodaja. Čisto želim zadovoljiti naše kućne potrebe za slatkim. Sve sam dobro pročitala i odlučila sam pokušati.

 

Krenula sam po tržnicama tražeći sadnice stevije. Dočekalo me gadno iznenađenje kada sam shvatila da sadnice (i to vrlo male) koštaju po 20 kn. Očita potražnja za ovom biljkom odredila je današnju visoku cijenu. Prodavačice su se žalile i objasnile mi da je klijavost stevije iz sjemena jako mala (oko 2%), pa je jako teško uzgojiti presadnicu. Prošle godine steviju sam kupovala po 5 kn, a ove godine ta je cijena stvarno prešla sve granice.

Kao i uvijek, okrenula sam se internetu i oglasima. Na nekom forumu sam vidjela oglas za steviju po 3 kn. Javila sam se na mail adresu pfarrer@post.t-com.hr. Dogovorila sam se s gospodinom Željkom i došla sam na lice mjesta, u staklenike s uzgojem stevije i drugih egzotičnih biljki. Staklenici se nalaze malo iznad Mirogoja na adresi Kameniti stol 5. Kada sam vidjela sve te biljke, bilo mi je ko u raju. Lijevo sam stavila par slikica s mobitela (fotić nisam nosila jer nisam očekivala ovu situaciju). Vidjela sam uzgoj batata, divljeg krastavca, jama, maca-maka. Naravno da sam svašta pitala. Dobila sam korisne savjete što se tiče stevije i kupila sam 100 presadnica stevije (jedan onaj stiropor). Cijena je bila 3 kn po komadu, međutim gospodin uopće nije brojao, tako da sam dobila vjerojatno puno više. Kada to zbrojite s korisnim savjetima i ugodnim razgovorom, onda shvaćate kako sam otišla zadovoljna. Ovaj kontakt bih preporučila svima. Firma se zove Eustoma d.o.o. i ljudi stvarno vole ono što rade i rade to dobro. Planiraju izgraditi sušaru u sklopu staklenika i tako zatvoriti proizvodni krug što se tiče stevije. Slijedeće slike sam slikala u njihovom stakleniku.

staklenik stevije

Stevija ne podnosi temperature ispod -5 C. Najbolje rješenje za uzgoj je grijani staklenik. U ovom stakleniku zimi se održava temperatura na +1 C. Za navodnjavanje koristi se tehnika kapanja (perforirana cijev koja kapa i vlaži). Tlo je malčirano upotrebom crno-bijele PE folije.

sadnice jama

U preostalom dijelu staklenika uzgaja se jam, divlji krastavac, maca-maka, batat. Sve su to ljekovite, jestive biljke toplijih krajeva (većinom južne Amerike) i zato je staklenik nužan.

Krenula sam uređivati do vrta namijenjen steviji. Stevija ima plitak korijen i ne voli zakorovljeno tlo. Taj plitak korijen je i razlog zbog kojeg stevija ne može preživjeti kontinentalnu zimu. Ujedno je to moj najveći problem. Dvije tri stevije od prošle godine su mi uginule preko zime. Nema šanse da vam preživi. Gospon Željko je rekao da posađene sadnice treba preko zime dobro pokriti sijenom i odozgo još najlonom. Kod susjeda sam nabavila sijeno i imam ga u pripremi za zimu. Nakon sadnje mladih biljki, dio sijena sam iskoristila za malčiranje.uzgoj stevije

Na slici vidite kako to sada izgleda kod mene. Ovaj kamen koji koristim kao granicu vrta nije kupljen. To je sve kamen iskopan iz te zemlje. Vjerojatno ima puno podzemnih vodenih žila, pa nastaju takva kamenja. Zemlja je glinasta i teška. Treba joj i pijeska i komposta. Stevija ne podnosi konstantnu sušu. U sušnim ljetnim mjesecima treba joj povremeno dodati vlagu. Štetnici je ne napadaju. Upravo suprotno, ona se i sadi među biljkama jer odbija insekte. Tako da sigurno poželjna u vrtu. Moram priznati da sam vrlo znatiželjna kakav će ishod biti na kraju i da li će preživjeti zimu. Ako ne uspije preživjeti, ja nisam spremna ponovo pokušati. Opcija sa seljenjem u tegle uopće mi nije prihvatljiva. U staklenik također nisam spremna investirati. Ako živite u Dalmaciji bacite se na uzgoj ove biljke. Tamo korijen preživljava.

Pročitaj više o ljekovitosti stevije i raznim receptima ....

Piše: Sunčica P.