Bijeli dud

Bijeli dud, Morus alba je srednje do veliko stablo. Relativno naraste više nego crni dud i dosegne visino do 15 m. Ima relativno kratko deblo u odnosu na duge i guste grane. Prilagođava se svim tipovima zemljišta i voli vlagu. Jedno takvo deblo uzgojila sam u svojoj okućnici. Prekrasno je razgranato i izgleda poput neke skulpture, donja slika. Osim što je izuzetno lijepo, postoji čitav niz dobrobiti. Stablo duda je izbačeno iz okućnica baš zbog činjenice da privlači insekte. Ustvari, privlači život i u tome ne vidim ništa loše, dapače to je izvanredno! Gusjenice posebno vole list duda i u starija vremena dud se i uzgajao zbog prehrane gusejnica i svile. List duda je hranjiv i za čovjeka. U usporedbi s stabljikom i plodovima, lišće čak sadrži više fenolnih spojeva i flavonoida.

 

Stablo duda je veliko i stvara čitav ekosustav ispod sebe. Ekosustav je karakterističan zbog sjene koju stvara ovo veliko drvo i plodova koji u obilju padaju i hrane mnoge životinje i ptice. Od takvog ekosustava i čovjek može imati koristi jedino ako to i primijeti! Od lišća i korijena duda se rade ljekoviti čajevi, a mlado lišće se može koristiti kao povrće. Od plodova se radi rakija, dudovača i džemovi. Ipak, najbolje je plodove jesti u svježem stanju.

bijeli dud

Nemojte podcjenjivati plodove duda koji izrastu u izobilju i padaju po tlu. Iako ljudima stvaraju glavobolje zbog nereda, po mnogočemu su jedinstveni. Novija istraživanja su potvrdila da sadrže mnoge jedinstvene, aktivne spojeve i flavonoide koji daju širok raspon pogodnosti. Bijeli dud sadrži mnoge prirodne polifenole i flavonoide, koji djeluju antioksidativno, antikancerogeno, antibakterijski, antiinflamatorno (protuupalno) i protiv starenja. Jedinstveni spojevi koje sadrži samo biljka duda su moracin, albanol A, albosteroid. Svi ti spojevi su antioksidativni, antikancerogeni. 

 

Gotovo je nemoguće pobrati veliko i prebogato stablo duda. To i ne morate. stablo ima savršen mehanizam za tu gomilu plodova. Zreli plodovi jednostavno padaju, a nezreli ostaju i teško se odvajaju od peteljke. Jedino što vi morate napraviti je staviti jutenu prostirku ispod stabla i svakodnevno je prazniti. Odlika dudovih plodova je da brzo propadaju i gotovo ih je nemoguće skladištiti. Zato ova biljka nije atraktivna i zanemarena je bez obzira na fenomenalne karakteristike. Goto jedini način je da sami uzgojite stablo i koristite plodove. Neke od pogodnosti ove biljke su:

- Djeluje protuupalno i antibakterijski

 

- Pojačava imunološki sustav.

 

- Smanjuje razine kolesterola, smanjuje krvni tlak, smanjuje nakupljanje masnoća u krvnim žilama i na taj način poboljšava zdravlje srca.

 

- Pomaže u liječenju dijabetesa, i sprečava pretilost

 

- Učinak protiv raka nastaje zbog spojeva (moracin, kuwanon C i G) koji sprječavaju rast stanica i povećavaju staničnu smrt stanica raka.

 

- Utječe na rad mozga: poboljšava pamćenje i učenje, može pomoći kod anksioznosti, liječenja depresije, poboljšava odgovor na stres.

 

- Liječi kožu.

Evo jednog odličnog recepta za jutarnji smoothie koji odlično sjedinjuje prednosti ovih plodova u kombinaciji s višnjama.

bijeli dud

Piše: Sunčica P.