maline

Maline

Maline, u našim krajevima još poznate i kao črlena kupina, jagodnjak, crvena jagoda, rastu samoniklo u šumama, a lako ih se uzgaja i u vrtovima.
Osim ugodnog slatkog okusa, maline su i odličan izvor vitamina C, K, te minerala mangana i magnezija, a sadrže i nešto kalcija i željeza. U našem podneblju, bilo da su samonikle ili uzgajane, sazrijevaju u srpnju i kolovozu.

Maline se uglavnom razmnožavaju vegetativno i to zrelim izdancima. U proljeće i u jesen iz korijena će niknuti novi izbojci koje možete ostaviti ili ih pažljivo presaditi tako da ostavite grumen zemlje na korijenu. Dovoljno je samo sve skupa postaviti na novo mjesto i moguće već idućeg ljeta ta ista stabljika može dobiti svoje prve plodove.

 

Zbog takvog vegetativnog razmnožavanja pažljivim planiranjem i rezanjem možete oformiti cijelu ogradu. Dobro je da biljka ima mjesto po kojem će se penjati pa za one koji žele imati ozbiljan prinos svakako preporučamo da u području gdje žele uzgajati maline, postave vinogradarske stupove te ih povežu žicom na koju će se maline vezati. Za manje ambiciozne dovoljna je visina i obične žičane ograde koja će kroz nekoliko sezona potpuno biti prekrivena malinama.

maline na ogradi

Plodovi dozrijevaju u skupinama. Na nekim granama mogu biti zreli plodovi dok su na drugima tek cvjetovi. Na ovaj način skoro tokom cijelog ljeta gotovo svakodnevno možete imati berbu zrelih plodova.

Zbog obilja raznih izbojaka dobro je postaviti žicu po kojoj će se biljka penjati

ograda prekrivena malinama

ovo je ograda prekrivena malinama koja se razvila tokom nekoliko godina

 

Ljekovita svojstva

List maline u narodnoj medicini se koristi za ispiranje usne šupljine. Sadrži tanin, flavonoid i organske kiseline. Često se koristi za liječenje bolesti kardiovaskularnog i probavnog sustava. List maline može zamijeniti i neke čajeve.

 

Ekstrakt ploda djeluje protiv virusa i snižava šećer u krvi. Maline su dobra zaštita protiv malignih bolesti a i sprečavaju razmnožavanje kancerogenih stanica. Izvor su fitokemikalija i elagične kiseline. Od plodova se pripremaju malinov sirup i ocat koji jačaju srce, te štite od visoke tjelesne temperature i infektivnih bolesti.

Piše: Sunčica P.