Penjačice - najljepši ukras Vaše okućnice

Penjačice daju izrazit pečat Vašoj okučnici. Njihova pojava je ponekad i najuočljiviji detalj i zato je vrlo važno izabrati pravu penjačicu koja bojom, rastom, mirisom odgovara ambijentu. Njihovom sadnjom oko bilo kojeg stupa, postići ćete neodoljivu privlačnost tog prostora. Možete na taj način sakriti ružne betonske zidove, a izuzetno će pristajati na ciglene zidove. Osim što daju izuzetan pečat prostoru u kojem se nalaze, imaju i svrhu tende. Penjačice lijepih cvjetova i listova relativno brzo narastu, čak i do metar godišnje, pa možete vrlo brzo doći do hlada. Bilo da biljke penjačice posadite i uzgajate u vrtu ili u kutu balkona, za vrućih ljetnih mjeseci imat ćete lijepu i mirisnu cvjetnu tendu. Prednost penjačica je da zauzimaju malo mjesta u uspredbi s grmovima koji slobodno rastu.

 

Evo nekoliko prijdloga za penjačice:

Clematis (pavitina)

Mnogi će reći da je klematis (Clematis) ili pavitina broj jedan među penjačicama koje ukrašuju Vašu okućnicu. Svojom bogatom i dugotrajnom cvatnjom može ukrašavati Vaš vrt ili terasu. Pavitina je omiljena vrsta zbog svojih prekrasnih cvjetova koji se neprekidno pojavljuju od lipnja, odnosno od travnja za sorte proljetne cvatnje. Budući cvjeta u isto vrijeme kad i ruže, njihovom kombiniranom sadnjom s pavitinom dobivamo idealnu ljetnu kombinaciju.

 

Razlikujemo rane sorte koje cvjetaju jednom godišnje, u travnju i svibnju. Nešto su sitnijih cvjetova, ali zato mnogobrojnijih. Drugu skupinu čine sorte koje cvjetaju dva puta godišnje. Prva je cvatnja tijekom svibnja i lipnja, a cvjetovima se okite ponovno u kolovozu i rujnu. Cvjetovi su ovih sorti krupni. U trećoj su pak skupini one sorte koje cvjetaju ljeti, od lipnja do rujna.

 

Klematis je, kao uostalom i većinu ukrasnog bilja vrlo jednostavno razmnožiti. Moguće je to učiniti reznicama ili grebenicama u proljeće.

 

 

DOBRO JE ZNATI....

Klematis je biljaka koja voli imati korjen u sjeni. Većina biljke treba imati sunca, ali sam korjen hoće sjenu. To možete učiniti sadnjom kakvog niskog grma, ili zasjenjivanjem sa nekoliko kamenih gromada. Birajte položaje koji su djelomično zasjenjeni, te koji nisu na udaru vjetra. Idealna je sadnja na istočnim ili zapadnim položajima, na tlima koja su bogata organskom tvari.

 

 

Wisteria sinensis (Glicinija)

Wisteria spada u najljepše penjačice i izuzetno miriše. Listopadna penjačica, može narasti do 25 metara u visinu. Cvate u svibnju  vrlo mirisnim bijelim do ružičastim, plavim  ili ljubičastim cvjetovima skupljenim u viseće grozdove dužine 30 do 50 cm.

 

Wisteria se razmnožava zelenim reznicama u kasno proljeće ili rano ljeto, prije nego što stabljike postanu čvrste. Za 6-8 nedelja reznice se zakorjene. Dobro je reznice držati pod folijom ili staklenom teglom.

Oprez! sjemenke i mahune glicinije su vrlo otrovne i mogu izazvati želučane probleme, kod djece i opasne po život.

 

DOBRO JE ZNATI....

- Uspijeva na sunčanom položaju i u polusjeni. Treba je saditi uza zaštićeni zid koji će ju štititi od sjevernog vjetra.

- Gliciniji je potreban potporanj za pravilan rast pa je pustite da se penje uz pergole, ograde, stupove.

(Nije preporučljivo biljku pustiti da obavija neko drugo stablo jer će ga s godinama ugušiti, a ni da se penje uz kuću jer događa se da snažne grane dignu krovnu konstrukciju. )

Ruže penjačice

ruže penjačiceRuže penjačice nije dovoljno samo posaditi, već je potrebno izgraditi oslonac za njihov rast i usmjeravati biljku orezivanjem i povezivanjem. Ruža voli sunčana i prozračna mjesta, a rastu na različitim vrstama tla, iako im najviše odgovara glinasto tlo. Postoje vrste kojima odgovara rast u sjeni. Da bi ruža dobro napredovala, potrebno je često gnojenje, ali ne svježim stajskim gnojem koji uzrokuje palež listova. Orezivanje se vrši u proljeće kad pupoljci tako nabubre da ih se može jasno vidjeti. Kod ruža penjačica najbolji cvat daju dvogodišnje grane, pa pripazite kad brezujete.

Na­kon završetka pr­ve cva­tnje, s ru­ža mo­ra­mo uklo­ni­ti ocva­le cvje­to­ve. Na ru­ža­ma pe­nja­či­ca­ma ocva­le cvje­to­ve ukla­nja­mo s je­dnim li­stom ispod cvi­je­ta.

Za rast i ra­zvoj ru­ža va­žno je i re­do­vi­to oko­pa­va­nje tla te pli­je­vlje­nje ko­ro­va.

Piše: Sunčica P.