Stevia, najslađa biljka

stevia

Stevia je najslađa biljka na svijetu!  Listovi su 35 do 45 puta slađi od šećera. Kada se ekstrahira i pretvori u prah koji je po strukturi steviol glikozid, slađi je 200 do 300 puta od šećera.

 

Dakle, pri zaslađivanju potrebno vam je 300 puta manje stevie nego šećera. Uz brojna ljekovita svojstva, to je idealno sladilo za sve one koji žele ostati zdravi. Preporuča se uzgoj za vlastite potrebe!

Slad stevie se sastoji od 8 vrsti slada, koji se nalaze u listu stevije. Samo sa svih 8 vrsta, postiže se slad koji ima i ljekovito djelovanje. Sastav slada iz stevie su Stevisoid, Rebaudiosid A,B,C,D,E,F i Dolceid. To je čisti neprerađeni slad.

 

Povijest

Stevia je južnoamerička biljka koju indijanska plemena Guarani koriste kao sladilo za hranu i piće već više od 1500 godina. Steviju su u 18.stoljeću otkrili Španjolci, koji su dolaskom u Paragvaj primijetili da domoroci koriste ovu biljku kao ljekovito sredstvo. Krajem 19.stoljeća Moises S.Bertoni prvi je napisao studiju o steviji i drugim paragvajskim biljkama i tako proširio glas o njenoj korisnoj primjeni.

 

Upotreba stevije kao zaslađivača je bila zabranjivana u Americi i Europi. Zabrana je obrazložena zaključkom da "ne postoje zadovoljavajući podaci koji podupiru sigurnu upotrebu tog proizvoda". Nakon pozornije analize vidljivo je da ti zakoni nisu znanstveno utemeljeni, već su, najvjerojatnije, kompromis između industrije umjetnih zaslađivača i proizvođača prirodne hrane. Pojava stevije kao prirodnog alternativnog proizvoda ugrozila je interese mnogih kompanija.

Danas se stevia najviše sadi upravo u Južnoj Americi, ali i Kini, Indiji i drugim zemljama Azije. Budući da su umjetna sladila zabranjena u Japanu, stevia je veoma omiljena, a Japanci su i najveći uzgajivači te biljne vrste na svijetu.

 

Ljekovitost

Domoroci su stevijinim lišćem također brzo ublažavali glad i liječili neke bakterijske bolesti probavnoga sustava, jer ima baktericidna svojstva, a onemogućava rast i ostalih infekcijskih organizama. Stevia ima čak i antikancerogena svojstva te jača imunitet, tako da je čaj od stevie dobro piti za oporavak od gripe ili prehlade. Važno svojstvo stevie je u dentalnoj higijeni. Ona jednostavno ubija karijes. Kao ugljikohidratna jumbo-molekula ne mijenja kiselost u ustima za vrijeme jela. Konzumiranje jednog lista stevie, ujutro prije doručka i pranja zubi, dovodi nakon šest tjedana upotrebe, do nestanka karijesa na zubima. Stevia ne gubi svojstva ni na visokim temperaturama, tako da se njome mogu zaslađivati vrući čajevi, a služi i za pečenje kolača. Okus stevie istovjetan je okusu bijeloga šećera, pa je idealno sladilo za one koji vole slatkiše a pate od prekomjerne debljine, kao i za zdrave ljude koji to žele i ostati. A pri zaslađivanju potrebno je 300 puta manje stevie nego šećera.

 

Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi te  poboljšava probavu. Najnovija istraživanja pokazuju da proizvodi od stevie pomažu i u sprečavanju nastanka raka. Ukratko svojstva setvie su:  antibakterijska, protugljivična,  protu upalna, antivirusna, protiv kvasca, kardiotoničko (uravnotežuje snagu srčanog mišića),  diuretičko - potiče izlučivanje vode iz organizma,  snizuje krvni tlak, proširuje krvne žile.

 

Utječe na

►sprečavanje nastanka raka
►liječenje bakterijskih bolesti probavnoga sustava
►regulacija prekomjerne tjelesne težine
►smanjenje povišene razine masnoća u krvi i visoki krvni tlak
►snižavanje razine šećera u krvi bez utjecaja na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare
►smanjenje anemije
►oporavljanje organizma poslije terapije antibioticima te nakon gripe ili prehlade
►pomoć u zarastanju rana i zaustavljanju alergija na hranu
►usporavanje razvoja osteoporoze
►pomoć u bržem izlječenju kod infekcija Candidom sp.
►detoksikacija organizma
►sprečavanje nastanka karijesa i zubnoga plaka
►reguliranje probave
►jačanje imuniteta

 

Upotreba

Koliko stevie je potrebno kako bi se zamijenio šećer?

Šećer

Stevia prah

Stevia tekućina

1 šalica

1 žličica

1 žličica

1 žlica

1/4 žličice

6 do 9 kapi

 

1 žličica

prstohvat do 1/16 žličice

2 do 4 kapi


Pazite !
U mljevenom listu stevie može se kod nekih proizvoda kupiti, sa neprerađenim sušenim listom stevie, pomiješan i preradjeni list stevie. To znači za jednu količinu prirodno osušenog lista, dodana je i pomiješana jedna količine lista iz kojeg je već prije sušenja izvađen slad. Takav list je otpad ali se dodaje kao punilo da poveća masu. Npr., u cigaretama nije sve duhan, veći dio su različita punila.
Zato je naša preporuka; Kupite čitav list i sameljite ga sami !
U otopljenom rastvoru Stevie, može se rastopiti svašta. Npr. Cyklamati, Asugrini, Aspartami, koji su sada jako, jako jeftini i industrija ih se treba nekako riješiti.
Zato je naša preporuka; Kupite ekstrakt stevie u obliku krem bijelog praha i rastopite ga sami u tekućini !
U oba slučaja sigurno će te biti sigurni što stavljate u sebe.
Prvo dobiveni destilat iz stevie, koji sadrži svih osam vrsta ugljikohidrata je krem bijeli mat prah, koji se sastoji iz sitnih štapića koji su na krajevima zaobljeni, i jednako ljekoviti kao i stevia. Sve što je super bijelo, svjetlucavo i u malim kristalićima, slično šećeru, su dodatno destilirani proizvodi, razdvojeni ugljikohidrati koji su separirani po jačini slasti. Najslabije slatki Rebaudiosid F i Dolcheid koji imaju nadimak  industrijski otpad, pakiraju se i prodaju na malo građanstvu.

 

Oni koji se bave eko - bio proizvodnjom, znaju kako se  kopriva koristi kao "pesticid". Na sličan se način koristi i stevia, koja je još bolja i efikasnija.

Rezultati su i više nego dobri.

 

Sadnja i uzgoj

Kada lišće stevie naraste do visine od 5 centimetara, počinje se rezati. Nakon berbe, lišće se prvo čisti, a zatim suši na suncu ili sušilima s toplim zrakom. Svježi suhi listovi stevie mogu se kuhati i piti kao stevia čaj ili prirodno stevia sladilo, dok se daljnjom preradom dobivaju brojni dobrotvorni sastojci, koji se koriste za različite proizvode od stevie. Biljka stevia iznova raste čak 3 do 4 puta godišnje, što je čini vrlo profitabilnom kulturom. Njezin je uzgoj jednako uspješan. Na jedan hektar biljke dobiva se od 1500 do 2000 kilograma suhog lišća stevie, što konačno iznosi od 100 do 200 kilograma ekstrakata.

Stevijin bi korijen u Dalmaciji mogao prezimiti, pa bi biljka mogla rasti i listati nekoliko godina, baš kao i u Paragvaju.

Bez obzira što kalkulacija isplativosti lijepo i fino izgleda, mišljenja smo da proizvodnja stevie na veliko u Hrvatskoj ne uspijeva. Stevia se za sada isplati uzgajati samo za svoje potrebe. Velika količina suhog lista biljke stevie, ručno branje, eko-bio uzgoj može se jeftino uvesti iz Paragvaja. U Paragvaju imaju tri branja godišnje dok mi u Hrvatskoj samo jednu, a osim toga naša stevia nije kvalitetom jednaka onoj iz Paragvaja.

 

Razmnožavanje

Postoje u osnovi dvije opcije za razmnožavanje. Sjeme i razmnožavanje reznicama.
Najbolje je kada stevia izraste iz sjemena, no mnogi razmnožavaju rezanjem grančica. Razmnožavanje grančicama nije ekonomično. Potrebno je   25 tjedana da stevia koju ste razmnožili grančicom bude sposobna za selidbu na polje. Uspješnost pelcanja je 50 % , a uspješnost na polju je 95 %.

I na kraju se pokazalo da je postotak steviosida 2% niži, od biljaka koje rastu iz sjemenja.

 

Razmnožavanje reznicama, znači čuvanje grančica u vodi. Uspješnost ovakvog razmnožavanja je puno veća.

Piše: Sunčica P.