Svježe mlijeko

mlijeko

Pasterizacijom se sirovo mlijeko najčešće zagrijava na 72˚C ili čak niže. Dobiva se tzv ”svježe” mlijeko koje kratko traje i mora se držati u hladnjaku. Mlijeko koje se u trgovinama deklarira kao “trajno mlijeko” podvrgnuto je procesu zagrijavanja na višim temperaturama od pasterizacije. UHT ili kratkotrajna sterilizacija je proces koji se danas najčešće provodi na 140˚C u trajanju od nekoliko sekundi, što za posljedicu ima uništavanje svih mikroorganizama u mlijeku. Takvo mlijeko može se mjesecima skladištiti na sobnoj temperaturi. Homogenizacija je proces kojim se smanjuje promjer masnih kuglica za oko 10 i više puta u mlijeku da bi se spriječilo tj. usporilo nakupljanje vrhnja na površini mlijeka. Uvijek se provodi kod trajnog mlijeka i fermentiranih proizvoda, a kod pasteriziranog mlijeka nije obavezna. Uslijed homogenizacije mlijeko dobiva bijeliju boju. U našoj se zemlji i svježe mlijeko homogenizira.

 

Mnogima je mlijeko značajna namirnica u ishrani i itekako ih zanima što točno piju. Ono što je očito je: nedostatak točnih informacija o postupku izrade svježeg mlijeka. Upravo nas najviše zanimaju svježa mlijeka naših dviju najvećih mliječnih industrija koja najčešće koristimo i koja traju po 2 tjedna. Nedavno je u emisiji "Provjereno" objavljen prilog o svježem mlijeku. Niti oni nisu dodirnuli škakljivu temu oko proizvodnje svježih mlijeka sa rokom od oko 2 tjedna ( i ne znam koliko točno). Hvale vrijedno je postupak mini mljekare Veronika. Oni su pustili kamere u pogon i otvoreno govorili o postupku izrade mlijeka. Njihovo mlijeko traje 4 dana i oni tvrde da je nemoguće dobiti svježe mlijeko s trajanjem više od max. 5 dana.

 

Treba znati sljedeće činjenice. Po zakonu nije dozvoljeno dodavanje nekim namirnicama. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda to su: maslac, nearomatizirano pasterizirano i sterilizirano mlijeko (uključujući i UHT sterilizirano) te vrhnje bez obzira na sadržaj masnoća u originalnom obliku, fermentiranim nearomatiziranim mliječnim proizvodima i svježem siru.

Savjet

Koristite maslac, svježe mlijeko, svježi sir, vrhnje, obične jogurte jer ste na taj način zaštićeni da kupujete "čistu namirnicu", bez aditiva. Izbjegavajte sve druge izvedenice mliječnih proizvoda koje su obično prekrasno dizajnirane, živih i lijepih boja. To su obično aromatizirani voćni jogurti i raličiti mliječni pripravci. Najobičnije namirnice su u ovom slučaju najzdravije.

 

Svježe mlijeko po zakonu treba biti proizvedeno bez aditiva. Upravo zato ljude najviše zanima kojim postupcima je dobiveno mlijeko s rokom trajanja 2 tjedna. Primijetila sam da i nakon isteka roka, mlijeko još uvijek traje sigurno tjedan dana. Ustvari, još mi se do sada i nije uspjelo pokvariti.

 

Mislim da potrošači imaju pravo na točnu informaciju o postupku izrade svježeg mlijeka. Informacija o tako važnoj namirnici mora biti javna. Svaka šutnja o tome samo raspiruje sumnje. Za sada definitivno znamo da mini mljekara Veronika proizvodi svježe mlijeko kakvo bi ono trebalo biti, pasterizirano i s normalnim rokom trajanja od 4 dana. Već neko vrijeme kupujem njihovo mlijeko i lijepo sam se iznenadila kad sam primijetila lijepi, zdravi skorup koji već dugo nisam viđala. Mislim da se jedino njihovo svježe mlijeko može preporučiti. Preporučujem i njihov maslac, jer je odličan i najjeftiniji. Najjeftinije je ako kupujete kilogram maslaca koji stoji 40 kn.

U mini mljekari Veronika su shvatili da ljude zanima kakvo mlijeko piju. Otvoreno su se izjasnili i čini se da su potpuno transparentni. Svojim postupkom su sigurno privukli mnoge nove kupce. Njihov primjer bi trebali slijediti i drugi proizvođači. Dok se ne izjasne, ja kupujem samo ono za što znam i imam informacije.

Piše: Sunčica P.