Švedska grenčica

švedska grenčica

Švedska grenčica ili gorke švedske kapi je alkoholna (tinktura) određene kombinacije biljaka. Ovaj pripravak ili eliksir sigurno spada u najvažnije kućne lijekove. I sama sam se uvjerila u ljekovitost prilikom upotrebe. Švedska grenčica je pripravak koji  liječi ili pomaže u svakoj bolesti.  Treba poznavati svojstva ovog eliksira jer na taj način možete jednostavno i djelotvorno riješiti mnoge bolesti i tegobe.

 

Radi se o starom receptu, dokazanog djelovanja. Moguće je da sve datira još od starih Egipćana. U  16. stoljeću taj recept obradio švicarski liječnik, a nakon njega ponovo ga je primjenjivao švedski liječnik dr. Samst, koji je zahvaljujući pripravku doživio vrlo duboku starost. U novije doba, iz zaborava je taj recept izvukla Maria Treben. Ona je vrlo uspješno primjenjvala recept koji je ostavio dr. Samst. Njeni tekstovi najbolje opisuju svojstva ovog eliksira. Recept se sastoji od desetak sastojaka i smatra se najdjelotvornijom verzijom švedske grenčice poznatom pod nazivom mala švedska grenčica. Na tržištu možete naći ovaj pripravak po različitim receptima. Osobno mi se najviše sviđa originalni recept male švedske grenčice, ali ga je teško pronaći u tom obliku. Ako ste u mogućnosti, možete i sami izvesti taj originalni recept.

Recept prema receptu dr. Samsta (mala švedska grenčica)

 • 10 g korijena anđelike
 • 10 g smole crnog jasena (mana)
 • 10 g prirodnog, jestivog kamfora
 • 10 g aloje u prahu
 • 10 g korijena rabarbare
 • 10 g listova sene
 • 10 g venecijanskog terijaka (mješavina 10 aromatičnih biljaka u prahu)
 • 10 g podanka kurkume
 • 5 g smole mirhe ili mire
 • 5 g korijena vilinog sita
 • 0,2 g njuški tučka šafrana

 

Bilje staviti u dvolitrenu staklenu bocu širokog grla i preliti sa 1,5 litara 38-40% žitne ili dobre voćne rakije, te ostaviti 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline. Svaki dan bocu protresti, a isto učiniti i prije cijeđenja u manje flašice, te prije upotrebe. Potrebnu količinu tinkture procijediti u manju staklenku, a preostalu tinkturu ostaviti na bilju. Što duže tinktura stoji na bilju, djelotvornija je. Male bočice se dobro zatvore i čuvaju na hladnom mjestu.

 

Pripravak je izuzetno djelotvoran i za unutarnju i za vanjsku primjenu. Njime se mogu tretrati sve vrste rana, oteklina, posjekotina, upala, ožiljaka, uboda..i sve liječi. Teže bolesti se liječe unutarnjom primjenom.

Primjena

Preventiva: za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo ujutro i navečer po 1 čajnu žličicu eliksira razrijeđenog u vodi ili čaju i to pola sata prije jela.

Kod oboljenja uzimamo 2 do 3 velike žlice dnevno i to kako slijedi: po 1 žlicu eliksira pijemo razrijeđenu u pola čaše biljnoga čaja, u dva puta, pola sata prije i pola sate nakon svakoga obroka.


Oblozi od eliksira švedska grenčica: S obzirom na mjesto uzmemo veći ili manji komadić vate ili tkanine, natopimo ju sa švedskom grenčicom i stavimo na bolno mjesto koje smo prethodno namazali svinjskom masti ili  masti  od  nevena. Preko toga stavimo plastičnu foliju, tako da ne uprljamo rublje. Tek tada povežemo s maramom ili zavijemo sa zavojem. Oblog, ovisno o bolesti, mora stajati dva do četiri sata. Ako to bolesnik podnosi oblog možemo ostaviti i preko noći.

 

Nakon 6 tjedana primjene radi se pauza od 2 tjedna.

Vrlo zanimljivo je pročitati popis situacija i bolesti u kojima možemo primijeniti ovaj eliksir. Taj popis obično se naziva "Stari rukopis" i nezaobilazno ga je pročitati ako želi bilo što znati o ovom pripravku. Cijeli popis iz satrijeg doba, ali je sve to primjenjivo i danas. Umjesto da držite razne vrste kućnih lijekova, bilo bi se dobro osigurati da imate ovaj jedan. Poslužit će vam i kao lijek i preventiva.

Piše: Sunčica P.