Zašto izbjegavati kakao namaze?

Tko može odoljeti nuteli? Kada čitate sastojke na ovim teglicama, svjesni ste da to baš i nije najbolji izbor, ali ne izgleda vam to ništa strašno. Obično piše: kakao, šećer, obrano mlijeko u prahu, palmino ulje, lješnjaci, vanilin, sojin lecitin. Na žalost, istina i stvarnost je puno gora nego što izgleda. Apsurd je veći jer se takvi proizvodi stalno nameću djeci i apeliraju da su zdravi za djecu.

 

Palmino ulje

Najkontroverzniji sastojak je palmino ulje. Palmino ulje mora biti prerađeno kako bi bilo iskoristivo u namazu. U tom tehnološkom postupku skidaju se neugodni mirisi i boje. Palmino ulje se hidrogenizacijom bombardira vodikom kako bi postalo kremasto. Time se mijenja kompletna struktura ulja i dobivaju transmasne kiseline koje su izvornom palminom ulju neprirodne. Palmino ulje dobiva finu, mazivu strukturu i produžava trajnost proizvodu. Palmino ulje je najjeftinija biljna masnoća i kao takva se počela masovno koristiti u prehrambenoj industriji. Čokolade se već odavno ne rade s masnoćom kao što je kakao maslac već se masnoća nadomiješta s jeftinim biljnim uljima kao što je palmino. Palmino ulje se dodaje u čipseve, kekse, napolitanke i naravno u čokoladne namaze. 

 

Sve je krenulao kada je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 stupnjeva Celzijusa. Naravno, za povlačenje proizvoda potrebna su daljnja istraživanja. Svi proizvođači će reći da je njihovo palmino ulje dobro i da se ne radi o visokim temperaturama. Postupci proizvodnje su tajna kao i omjer sastojaka. Sve je to vrlo loše za stranu koja konzumira te proizvode.

kakao namazi

Koji su ostali sastojci kakao namaza?

 

Sojin lecitin

Sojin lecitin umjetni je sastojak, nema veze s fermentiranom sojom. Teško se probavljiva i može utjecati na razinu hormona u tijelu. Može uzrokovati tiroidnu depresiju, nekontrolirano povećanje tjelesne mase, malaksalost, kašnjenje menstruacije, prerani ulazak u pubertet, te rak dojke.

 

Šećer

Šećer je vjerojatno većinski sastojak u kakao namazima. Šećer od genetski modificirane šećerne repice je jeftin i vjerojatno pun pesticida. Štetno djelovanje šećera je dokazano. Šećer mijenja cijeli metabolizam, potiče debljanje i jedan je od glavnih uzročnika dijabetesa tipa II. Šećer potiče i astmu, promjene raspoloženja, ubrzava razvoj bolesti srca i povišeni krvni tlak. Dokazano je da se stanice raka hrane šećerom, kako bi održale svoj rast. Šećeri snažno utječu na mozak i stvaraju ovisnost poput droge, pušenja ili alkohola. Povezuje ga se s bolestima kao ADD, ADHD, autizam, depresija, tjeskoba, migrena i sl.

 

Vanilin

Vanilin nema nikakve veze s vanilijom. To je jeftina verzija koja se proizvodi u laboratoriju na bazi petroleja. Kina je vodeći proizvođač vanilina u svijetu i glavni distributer proizvođačima hrane diljem svijeta.

Kakao namazi koji na sobnoj temperaturi mogu stajati mjesecima ne ulijevaju povjerenje. Mora im se priznati fini, kremasti okus koji magnetski privlači i samo traži još. Traži od vas ulogu ovisnika i to definitivno nije za djecu. Na tržištu su se pojavile "zdrave" verzije kakao namaza. Naravno, cijena takvih proizvoda je adekvatna tom pridjevu "zdravo". Takve proizvode možete sasvim jednostavno i puno jeftinije napraviti kod kuće. Kakao namaz se jednostavno priprema i kada ga prilagodite svom ukusu, postaje zdrava i omiljena namirnica. Ovaj recept je moj omiljeni kakao namaz i nemam potrebu kupovati slične proizvode.

21.02.2017.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/5