smeđi šećerSmeđi šećer

Smeđi šećer je otprilike 3 puta skuplji od bijelog. Da li ta cijena opravdava kvalitetu?


Bijeli šećer nastaje u postupku kristalizacije. Rezultat kristalizacije su bijeli kristalići i melasa. Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup. Melasa sadrži oko 50% šećera, ali i hranjive tvari, esencijalne aminokiseline, željezo, kalcij, kalij, fosfor i magnezij, pa se uspoređuje s medom. Melasa od šećerne repe uglavnom koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji alkoholnih pića i nije tako dobrog okusa kao što je melasa šećerne trske.

 

Smeđi šećer se u pravilu dobiva iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivijeg okusa i mirisa za ljude. Zato melasa šećerne trske ima širu upotrebu u domaćinstvu. Smeđi šećer može biti nerafiniran ili samo djelomično rafiniran. Zato imate vrste smeđeg šećere različite boje i vlažnosti. Onaj koji je nerafiniran je tamne boje i zrnca kao da se lijepe. Na slici možete vidjeti kako izgleda pravi smeđi šećer. Iako je prilično neugledan, izuzetno je ukusan. Najbitnija i najvažnija odlika smeđeg šećera je da melasa ostaje sastavni dio njegovih kristala. Zato je to nutricionistički zdrava i bogata namirnica. Velika je razlika kada je melasa dio kristala od situacije kada se kristali bijelog šećera samo boje melasom.

 

obojani smeđi šećerUpravo se takva situacija događa na tržištu. Možete kupiti jeftine vrste smeđeg šećera, ali time dobivate samo bijeli šećer poprskan melasom. Takva namirnica je zapravo nutritivno jednaka bijelom šećeru i nimalo ne opravdava cijenu. Ako već kupujete smeđi šećer otopite žlicu tog šećera u pola čaše vode. Ako na dnu ostanu bijeli kristali, onda se sigurno radi o obojenom šećeru. Ovo je dakle šećer koji je prošao potpuni tehnološki postupak rafiniranja (bijeljenja) te je naknadno prskan melasom koja se skida u potpunosti.  Ako vam na dnu ostanu svijetlo smeđi kristali, onda se radi o pravom smeđem šećeru gdje je melasa dio šećernih kristala. Na desnoj slici slikala sam upravo takav šećer koji je u vodi otpustio boju i postao noramlni bijeli šećer. Kupila sam ga za oko 18 kn i to je zaista prevara.

U procesu razgradnje šećera organizam koristi minerale poput magnezija i vitamine B skupine. Za razgradnjom bijelog šećera troše se minerali iz samog organizma. Dakle, bijeli šećer iscrpljuje vaše mineralne rezerve. Smeđi šećer barem djelomice nadoknađuje mikronutrijente koji se gube njegovom razgradnjom.Čini se da je u šećeranama jednostavniji postupak da se bijelim kristalima naknadno dodaje melasa nego da se direktno proizvodi smeđi šećer. Izbjegnite ovu namirnicu, jer takva namirnica nema nikakvog opravdanja niti nutritivno, niti cijenom. Prvo u što se morate uvjeriti prilikom kupnje je to da kupujete šećer od šećerne trske. Ako je od šećerne repe, onda se sigurno radi obojenom šećeru. Testirajte svoj šećer na navedeni način kako bi vidjeli da li se zaista radi o pravom smeđem šećeru. Među nerafiniranim šećerima koje možete kupiti je Muscovado. Ako je pravi Muscvado, onda je to prava poslastica. Stvarno je ukusan i bogatog okusa. Kava s takvim šećerom je meni najfinija kava. Kada probate takvu kavu, od tada se odlučite ipak kupovati ovakvu namirnicu bez obzira na cijenu. Billington's Muscovado tamni šećer (porijeklo Mauricius) je nešto najbolje što sam probala od svih mogućih šećera. Našla sam ga jednom prilikom u Metro-u i više nikad. Encianov Muscovado je jeftiniji, ali nije ni blizu tom okusu.
 

 

Piše: Sunčica P.