Sljez protiv kašlja

Nakon preboljene viroze, gripe često vam ostaje dugotrajni kašalj. Taj problem najbolje je riješiti prirodnim pripravkom. Jedna biljka se u tome posebno ističe, sljez. Raste čak i samoniklo na našim prostorima i tradicionalno se upotrebljava za liječenje problema dišnih puteva. Međutim, malo je onih koji znaju ispravno pripremiti ovu biljku.

sirup od sljeza

Kod svake vrste kašlja osnovno je pravilo pokušati spriječiti dodatni nadražaj i kašljanje kako bi se spriječilo daljnje oštećenje sluznice. Biljka sljez je u tome izuzetna. Sljez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice. Takvo djelovanje sljez ima upravo zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Mekana i skliska struktura sluzi omogućuje prianjanje na sluznicu pa je štiti i ublažava iritacije. Stoga je sljez jedno od najčešćih biljnih sredstava koje se koristi za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja. U dišnom sustavu ekstrakt ove biljke umanjuje spazam mišića i oblaže sluznicu pa tako umiruje suhi, nadražajni kašalj. Čaj od sljeza povoljno djeluje na kašalj, infekcije grla, bronhitis i plućni katar. Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća.

 

Čaj od ljuski badema je također vrlo djelotvorno sredstvo za liječenje kašlja. Suha smokva i limun obiluju ogromnom količinom minerala i pomažu u liječenju upale dišnih puteva. Ovaj sirup objedinjuje najjače i najbolje namirnice u borbi protiv kašlja i upale grla. Posebno je prikladan za djecu jer ima sasvim ugodan okus.

Sastojci

  • 1 kg šećera
  • 8 suhih smokava sitno nasjeckanih
  • 2 limuna nasjeckana s korom
  • šaka ljuski badema
  • 1 pakiranje sljeza (mješavina lista, stabljike, korijena)
  • 8 dl vode

Priprema otopine sljeza

Kod pripreme sljeza najbitnije je sa­čuvati što više njegove sluzi. Da biste to postigli, sljez treba otapati u hladnoj vodi kroz duže vrijeme. Potrebno je barem nekoliko sati da sljez počne otpuštati sluz. Najveća pogreška je iskuhavanje sljeza. Temperatura razbija strukturu sluzi i ona se više ne može efikasno lijepiti za sluznicu. Mijenja se kemijski sastav i dobivate samo mali dio ljekovitog djelovanja. Dakle, sljez se priprema tako da ga se natopi u hladnoj vodi 5 - 6 sati. Nakon toga se procijedi i zagrije na mlaku temperaturu, čisto toliko da je ugodnije piti. Ovom otopinom možete kapati i vlažiti sluznicu nosa. Vidi članak o izradi prirodnih kapi za nos.

sirup od sljeza

Sljez preliti s 3 dl hladne vode i pustiti da stoji 5 - 6 sati. Nakon tog vremena dobro procijediti tekućinu.

sirup od sljeza

U 3 dl vode otopiti šećer. Istovremeno dodati  ljuske badema, nasjeckani limun i smokve. Zagrijavati do vrenja i pustiti da se poklopljeno hladi. Kada bude mlako, dobro procijeditit i umiješati čaj od  sljeza. Punite čiste staklenke.

sirup od sljeza

Sirup čuvajte u hladnjaku. Zbog velike količine šećera sirup može duže trajati.

 

Doziranje

Odrasli uzimaju veliku žlicu, a mali malu , 3x na dan

Šećer iz ovog recepta možete zamijeniti kilom meda (1 staklenka). U tom slučaju će sirup biti rijeđi i mislim da ga u tom slučaju treba prije potrošiti. Med je sigurno zdravija opcija, ali šećer će bolje konzervirati i bit će gušće.

Piše: Sunčica P.