Sirutka za detoks organizma i jetre

Sirutka je najbolji proljetni napitak za čišćenje i regeneraciju organizma, ujedno najjeftiniji i najprirodniji!

Sirutka je zelenožuta tekućina koja ostaje nakon proizvodnje sira. Od 10 litara mlijeka nastaje 1 kg sira i 9 litara sirutke. U toj tekućini ostaju najvrjedniji sastojci iz mlijeka. Najzastupljenija je voda sa udjelom od 94%.  Ostali sastojci su laktoza i proteini sirutke, nešto manje topljivih mineralnih tvari i vitamina B skupine. 

 

Najvrjedniji sastojci sirutke su njeni proteini koji se odlikuju velikim udjelom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Proteini sirutke su puno manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i puno lakše probavljivi. Gotovo se 100 posto resorbiraju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona.

sirutka

Moćan čistač i lijek za jetru

U proljetno doba svi imamo potrebu detoksikacije i čišćenja organizma. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i ima ključnu ulogu u preradi hrane koju unosimo u organizam. Bolesti jetre su često uzročnici smrti i zato je jako važno brinuti o tome. Sirutka je najbolje sredstvo za čišćenje i regeneraciju jetre. Predstavlja i najbolji prirodni lijek za jetru. Sirutka će doprinijeti oporavku oboljele jetre o kojoj god bolesti da se radi. Ovaj jednostavni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti je da posegnete za čašom sirutke. 

Sirutka je najbolji proljetni napitak za čišćenje i regeneraciju organizma, ujedno najjeftiniji i najprirodniji! Sirutka je sigurna za upotrebu i da biste osjetili njen blagotvorni učinak pijte između pola litre do litre dnevno. Dobro ju je piti natašte, a najbolje ju je piti raspoređeno tokom dana. Osvježit će vas i ukloniti umor. Obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića. Puno je jeftinija od bilo kakvih osvježavajućih napitaka. Košta svega 5 kn litra, a puno je efikasnija i zdravija od bilo kojih napitaka koji se nalaze u prodaji.

Smanjuje stres i osjećaj umora

U proljetno doba je najčešći osjećaj umora. Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Eliksir za crijeva

Terapije sirutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja (poput neredovite stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije. Sirutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale - natrij, kalij, fosfor, magnezij, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku pH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak pH ujedno potiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva. Sirutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osjećj sitosti jer utiču na povećanje razine hormona koji smanjuje apetit.

 

Skuta

Riječ je o siru tzv. albuminskom siru koji se radi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je dosta znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha ili provari. Od ostalih imena kojima ljudi nazivaju ovu vrstu sira najpoznatije je ricotta kod Talijana. Skutu u Bugarskoj nazivaju izvara, a u Francuskoj serac ili seret, u Njemačkoj Ziger, a u Engleskoj albumin cheese.

Skuta se proizvodi iz sirutke, pa možete samo zamisliti koliko je sirutke potrebno za kilogram skute. Zato je proizvodnja skute uglavnom neisplativa i rijetko ćete to pronaći. Inače skuta je čisti proteinski proizvod, prepuna imunoglobulina i albumina. Jača imunološki sustav i odlična je za regeneraciju jetre. Gotovo da nema mliječne masti i ugljikohidrata. Već mala količina stvara osjećaj sitosti, pa organizmu nisu potrebne veće količine hrane.

Piše: Sunčica P.