sirovo mlijekoSirovo mlijeko


Sirovo mlijeko je vrhunska namirnica. Korištenjem ove namirnice dižete opće zdravstveno stanje. Danas je sve jača osviještenost u tom smjeru. Oboljenja današnjice pokazala su da postoji nedostatak upravo u ovoj namirnici. Suvremeni život ne može omogućiti sirovo mlijeko i ljudi to plaćaju zdravljem.

 

Pasterizacijom se gube najkvalitetniji i najvitalniji dijelovi ove namirnice. Vrijednost sirovog mlijeka danas je vrlo dobro poznata. Mnogi su mislili da su intolerantni na mlijeko, međutim to je bio slučaj s pasteriziranim mlijekom. Iskustva takvih ljudi sa sirovim mlijekom su bila posve drukčija i pozitivna.

 

  • Pasterizacija mijenja laktozu na način da se lakše apsorbira. Dešava se pritisak na gušteraču i zbog toga se pasterizirano mlijeko sve više dovodi u vezu sa današnjim problemom dijabetesa.
  •  
  • Najveća zamjerka pasterizaciji je to da kalcij, kojim mlijeko obiluje, postaje nedostupan za organizam.
  •  
  • Pasterizacija uništava sve enzime u mlijeku. Test za uspješnu pasterizaciju je upravo nedostatak enzima. Enzimi pomažu tijelu asimilirati minerale, uključujući i kalcij. To je razlog zašto oni koji piju pasterizirano mlijeko mogu patiti od osteoporoze.
  •  
  • Pasterizacija mijenja aminokiseline lizin i tirozin, čineći cijeli kompleks proteina manje dostupnim, promiče užeglost nezasićenih masnih kiselina i razaranje vitamina. Gubitak vitamina C u pasterizaciji obično prelazi 50%, gubitak drugih vitamina topivih u vodi može biti i do 80%. Gubitkom vitamina C, povećava se mogućnost rasta bakterija.  
  •  
  • Pasterizacijom je uništeno 20% joda

Sirovo mlijeko nije ravnomjerno masno. Na površini ćete često vidjeti nakupine masnoće.  Proces homogenizacije razbija grudice masnoće i tako povećava površina masnoće koja će biti izložena oksidaciji. Homogenizacija se povezuje s bolestima srca i ateroskleroze.

 

Nema sumnje u superiornost sirovog mlijeka. Međutim, mnogi će pitati za sigurnost. Moje je mišljenje da je higijenski čisto svježe mlijeko puno sigurnije od pasteriziranog. Uvjerite se u higijenske mogućnosti isporučitelja mlijeka (čiste staje, korištenje inoxa, hladnjaka i slično ...). Čak se i po okusu mlijeka mogu naslutiti higijenski uvjeti. Budite mudar kupac koji shvaća vrijednost sirovog mlijeka.

 

Ako nemate pristup sirovom mlijeku, barem osigurajte sir i vrhnje od sirovog mlijeka. Ova namirnica se može još uvijek naći po svim tržnicama. Ne moram govoriti koliko bi za djecu bilo idealno osigurati sirovo mlijeko i ostale mliječne prerađevine od sirovog mlijeka. Djeca za razvoj trebaju mliječne proizvode i mislim da je pogrešno nuditi im prerađeno mlijeko. Bolesti današnjice samo pokazuju da je stav prema hrani i mlijeku pogrešan i da ga treba mijenjati. Način na koji hranite djecu je način na koji određujete budućnost.

U nastavku dajem iskustva čitateljice koja je komentirala članak o svježem mlijeku. Komentar je dug i zaslužuje mjestu ovom članku.

 

 

"Kupujem mlijeko od jedne žene koja također ima OPG, ali direktno, tako da ne prođe pasterizaciju, uz to je i ekološko. Ne kuham ga, spremim ga u staklene boce u hladnjak, stoji mi i po 5 dana, jedino ljeti ne tako dugo, možda 3. Kefir radim od zrnaca za kefir, za to je najbolje sirovo mlijeko, a jogurt se kupi čvrsti, a onda se dalje ima stari jogurt za izradu svježeg, ostavi se par žlica. Kupujem također od te žene i domaći sir od sirovog mlijeka, vrhnje i jaja.

 

Ima li možda kod Vas negdje u blizini neki mljekomat? Samo dođete s bocama i napunite ih. Kod nas je jedini za sada u Varaždinu, ima ga jedno OPG iz okolice Varaždina, a litra mlijeka je 6 kn.

 

No, bolje i nekakvo pravo mlijeko, nego ona čuda prerađena na sve moguće načine. Homogenizacija je od svega najgori postupak preradbe, u kojem se razbijaju grozdići masnoće, koji bi inače samo prošli kroz naš probavni sustav, a ovakve sitne čestice masnoće oštećuju naše krvne žile, rade sitne rupice, na koje se kasnije hvata kolesterol. Onda je kolesterol "krivac" za probleme, a ustvari je to mlijeko. 

 

Ljudi oko mene sve su bolesniji, a svima je temelj prehrane Konzum, Lidl i slični trgovački lanci. Drugi problem je taj što svi ti ljudi slijepo vjeruju doktorima, koji ni sami ne znaju što je problem, koji je uzrok, čak i priznaju da - ne znaju! No, svi i dalje k njima odlaze i kljukaju se raznim tabletama, mažu se čudnim kremama i sve je isto. Ustvari, simptomi se prikrivaju i problem izbija negdje drugdje na površinu. Nitko od njih ne povezuje sve s prehranom! Da ne povjerujete!"

Piše: Sunčica P.