Sikavica

sikavica

Ako tražite dekorativnu, ali ujedno i ljekovitu biljku, evo jednog prijedloga. Zove se sikavica (druga imena: bijeli stričak, gospin trn, sikalina, divlji artičok, magareća salata, osljebad, ošebalj, sjekavica, šarena badeljka).

 

Posadila sam je pred kućom kao dekorativnu biljku. Zaista je svojim izgledom ukrasila okućnicu. Ima lijepe listove, prošarane bijelim žilama. Cvjetovi su ljubičasti i bodljasti, pravi raj za oči. Izraste dosta visoko tako da je prilično uočljiva gdje god da je zasadite. Ova biljka zaista ne traži nikakve posebne uvjete. Uspijeva u škrtoj zemlji i ne treba nikakvu posebnu njegu. Voli sunčana mjesta. Potječe iz mediteranskih dijelova Europe i sjeverne Afrike. Može prezimiti ako je tlo dobro drenirano.

 

Kada je jednom posadite lako ćete je razmnožiti iz sjemena. Sjemenke (plodovi) su upravo glavni razlog uzgoja ove biljke.

Ljekovitost

Sjemenke sadrže silimarin. Silimarin je kompleks različitih spojeva. Ne postoji jedan spoj čija bi se ljekovitost posebno istaknula, nego svi zajedno ostvaruju više bioloških učinaka koji dovode do ljekovitog djelovanja, a to je regeneracija jetre i njezina zaštita od oštećenja izazvanog različitim uzrocima. Silimarin nema medicinskog ekvivalenta u liječenju jetre. Znanstveno je dokazano da silimarin obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast.

Sikavica efikasno liječi sve vrste alergija, hunjavice uzrokovane peludom, napade urtikarije i astme.

 

Radije koristite sjeme sikavice kao izvor silimarina nego gotove farmaceutske pripravke. Prirodna biljka je ipak najbolji izbor! Evo kako se priprema sjeme:

sušenje sikavice

Način pripreme

Nakon branja zrele biljke, cvjetove treba dobro posušiti. Iz posušenih cvjetova vaditi sjemenke.

 

Sjeme sikavice samljeti ili zdrobiti. Trudite se koristiti svježe mljeveno sjeme i ne stvarati prevelike zalihe.

 

Žličicu mljevenog sjemena preliti čašom kipuće vodom i ostaviti 15- ak minuta da odstoji. Procijediti i piti po malo. Ovaj čaj treba primijeniti 2-3 puta dnevno

 

Mljeveno sjeme možete konzumirati zajedno s jogurtom ili još bolje domaćim kefirom. To je odličan način konzumacije!

 

Ljudski organizam se može naviknuti na silimarin pa je neophodno praviti pauzu u trajanju od 2 tjedna nakon isto tolikog vremena uzimanja. Nakon toga se može nastaviti terapija. S obzirom da sikavica djeluje estrogeno ne preporučuje se ženama sa fibroidnim tumorima, rakom maternice, jajnika i dojke te endometriozom.

 

Čak i ako ste zdravi, uvrstite ovo sjemenje u obrok s jogurtom. Od mladih listova možete čak napraviti varivo

Lijepa i dekorativna biljka u okućnici može vam biti od velike koristi i u jelovniku.

Piše: Sunčica P.