Protiv zatvora i probavnih smetnji

Laneno sjeme je izrazito bogato sluzima i uljem. Zbog kombinacije ulja i vlakana, lanene sjemenke su izuzetno dobar prirodan laksativ te ublažavaju nadutost i zatvor. Sjeme lana sadrži obilje vlakana pa je to općenito blagodat za vaš probavni sustav. Ako stavite žlicu lana u čašu vode, vidjet ćete kako će te sjemenke nabubriti i ispustiti sluz. Upravo se na ovom svojstvu lana temelji sljedeći recept protiv zatvora.

 

Lanena sluz je blago i neškodljivo sredstvo protiv zatvora (opstipacije) jer mehanički aktivira pokrete lijenih crijeva, što je danas često oboljenje mnogih ljudi. Vlažeći sluzokožu crijeva, ova sluz olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje crijeva, ima laksativno djelovanje jer unutrašnja površina crijeva postaje sluzavija i skliska. Zbog toga se lan može davati svim osobama kao bezbolno i bezopasno laksativno sredstvo, čak i trudnicama. Osim laksativnih svojstava sjeme lana ima i jaka protuuplana svojstva. Lanena sluz djeluje tako da na sluznici organa stvara neprekinut film i na taj način je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale. Tako se može i objasniti blagotvorno djelovanje lanene sluzi pri liječenju upala sluznice usta, želuca i crijeva, protiv raznih katara organa za probavu itd. 

 

Kamilica je također biljka koja umiruje i rješava probavne smetnje. Pomaže kod loše probave, nadutosti i grčeva. Pokazala se vrlo efikasna kod sindroma iritabilnih ili nervoznih crijeva.

jabučni ocat

Recept

  • 1 velika žlica lanenog sjemena
  • 2 dl kamilice

Lan je najbolje koristiti u svježe mljevenom obliku. Mljeveni lan možete čuvati u hladnjaku neko kraće vrijeme (dan ili dva). Za ovaj recept treba vam jedna veliku žlicu lana koju sameljete u mlincu za kavu. Prelijete s 2 dl ohlađene kamilice. Kamilica mora biti sobne temperature jer se inače uništava lanena sluz. Promiješajte i pričekajte 10-ak minuta. Popijete napitak. Napitak je ugodnog okusa i treba ga ponavljati 2 - 3 puta na dan. Apsolutno je bezopasan i općenito je preporučljiv.

Ostale ljekovitosti lana

Lignani iz lana su skupina fitoestrogena koji se pod djelovanjem bakterija u crijevnoj flori pretvaraju u jake tvari sličnog djelovanja kao što su hormoni, a u organizmu djeluju kao antimikotici – protiv razvoja gljivica, antimitotici – protiv pretjerane diobe stanica, antioksidanti – u borbi protiv slobodnih radikala, imaju antikancerogeno djelovanje kod karcinoma dojke, sluznice maternice, endometrije, prostate itd., sprječavaju nastanak tromba te su dobra zaštita za srce, krvne žile.

 

Omega 3 masne kiseline djeluju na metabolizam masnoća (snižava kolesterol, trigliceride, a povećava dobar kolesterol itd.), štite srce i mozak od udara, uravnotežuju krvni tlak, sprječavaju zgrušavanje krvi, razvoj autoimunih bolesti, smanjuju rizične faktore nastanka karcinoma i rast arteroskleroze, otklanjaju iz tijela teške metale.  

Piše: Sunčica P.