Prirodne vaginalete

 

Povremeno se svaka žena suoči s infekcijom u rodnici. Uzroci mogu biti loša ishrana, stres, oslabljeni imunitet, hormonalni disbalans, nehigijena, uzimanje antibiotika ili kombinacija navedenog. Infekcija je neugodna i očituje se neugodnim svrbežom uz pojavu iscjetka bjelkaste boje. Sluznica rodnice i stidnice je crvena, natečena i bolna. Čak je i mokrenje nelagodno jer mokraća nadražuje oštećenu površinu stidnice. Obično u tim situacijama hitno trebamo vaginalete ili kreme iz ljekarne tipa Canesten, Plimycol, Geonistin i slično. Ove infekcije najčešće nisu toliko ozbiljne da zahtijevaju medicinsku intervenciju i sasvim jednostavno se rješavaju uobičajenim namirnicama. Ne morate juriti u ljekarnu i intiman problem može ostati intiman.

 

Gljivična infekcija znači pretjeran rast gljivice Candida albicans, koja se inače normalno nalazi i živi u organizmu. Candida albicans je normalan stanovnik rodnice većine žena. Kada se ravnoteža vaginalne flore naruši, odnosno kad iz nekog razloga dođe do smanjenja broja laktobacila, gljivice na neki način  iskoriste priliku za pojačano razmnožavanje. Tada nastaje vaginalna gljivična infekcija ili kandidijaza (ili kandidoza).

prirodne vaginalete

Postoji veliki broj domaćih, kućnih pripravaka koji mogu ublažiti tegobe koje izaziva gljivična infekcija, ali s nekima od njih treba biti oprezan. Na primjer češnjak ili bijeli luk odlično rješava infekciju, ali može biti preagresivan za sluznicu rodnice i izazvati povrede sluznice slične opekotinama. Zato prirodna sredstva za rodnicu ne smiju biti preagresivna i praktično bi ih trebali moći pojesti. Kroz kožu se upija veliki broj tvari i unosi u organizam,a kroz sluznicu se to još brže dešava. Zato je jako bitno da se pazi što se nanosi da ne bismo izazvali veći problem.

 

Recept s kokosovim uljem i eteričnim uljem čajevca je savršeno sredstvo za rješavanje infekcije rodnice. Gotovo trenutno donosi olakšanje.

  • Eterično ulje čajevca je čuveno po svom protugljivičnom i antibakterijskom djelovanju. Čak djeluje na liječenje HPV infekcija zbog svojeg antivirusnog i imunostimulirajućeg djelovanja.
  •  
  • Kokosovo ulje hidratizira sluznicu rodnice i djeluje protuupalno.
  •  
  • Ulje lavande ima također protugljivično i protuupalno djelovanje i djeluje na bolje zacjeljivanje nadražene sluznice.

prirodne vaginalete

Sastojci

  • 100 g kokosovog ulja (možete koristiti i karite shea maslac)
  • 20 kapi eteričnog ulja čajevca (provjerene kvalitete)
  • 5 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema

Na blagoj vatri otopiti kokosovo ulje. Dodati eterična ulja i promiješati. Izliti u male silikonske kalupe u obliku srca. Prebaciti na kratku u zamrzivač da kokosovo ulje stegne i postigne oblik.

Ovo su inače silikonski kalupi za praline, ali će odlično poslužiti za ovu namjenu. Oblik srca se lako raspolovi i ostaje duguljasti, zašiljeni oblik koji se lako prstima gurne u rodnicu. Iako je vrh vaginalete špicast, on je ustvari mekan i u dodiru s tijelom se topi tako da ne može ništa oštetiti.

Vaginalete kasnije držati u hladnjaku.

 

Doziranje

Prirodne vaginalete su blago sredstvo i trebate ga češće primjenjivati u odnosu na medicinske vaginalete. To znači, jednu vaginaletu preko naći i opet jednu ujutro.  Kasnije, kako infekcija nestaje, koristiti vaginaletu samo po noći dok se svi simptomi ne povuku. To bude kroz 3 do 4 dana.

Piše: Sunčica P.