Priča o vitaminima

Kada u dućanu kupite vitamin C, na etiketi vam vjerojatno piše 100% askorbinska kiselina. Prirodni vitamin C je puno složenija struktura i u cijelom procesu sudjeluju, osim askorbinske kiseline, čitavo mnoštvo drugih sastojaka. Askorbinska kiselina je samo djeličak čitavog procesa koji se stvara u jetri i štiti cijeli vitaminski proces od brze oksidacije i razgradnje. Industrija je uspjela izolirati askorbinsku kiselinu i nazvali su to vitaminom C. Također, industrija treba osigurati neki kemijski proces kojim bi se ta supstanca proizvodila u velikim količinama. Cijela masovna proizvodnja vitamina nema baš puno veze s cjelokupnim vitaminskim procesom. U dućanu kupujete određeni vitamin koji je vrlo usko izolirani fragment cijelog vitaminskog mozaika. Kakvu korist možete imati od jednog takvog izoliranog djelića?

vitamini

Prirodni vitamin nije nikakav kemijski spoj čak niti mnoštvo spojeva. Vitamin je čitav proces u kojem svi sastojci iz vitaminskog kompleksa nađu u određenoj interakciji, na određenoj temperaturi. To obično nisu niti približno jednostavne reakcije i radi se o vrlo velikom broju sastojaka i reakcija. To je vrlo složen mehanizam velikog broja sastojaka i svaki, i najmanji dio mehanizma je bitan kako bi cijeli proces bio ono što treba biti. To se zove prirodni vitamin. Vitaminska aktivnost postoji samo kada su ispunjeni svi uvjeti i kada je prisutan veliki broj drugih potrebnih sastojaka (enzima, koenzima, masnih kiselina, minerala, drugih vitamina...). Tada je djelovanje vitamina sinergijsko. Radi se o "živoj" formi koja je aktivna ili koja se može aktivirati.

 

Ne možete izolirati fragment iz cijelog procesa i nazvati ga vitaminom. Sintetički vitamin je upravo to. To je kemijska kopija jednog fragmenta cijelog procesa. Takve spojeve konzumiramo i pokušavamo ubaciti u mehanizam hranjenja stanica. Često takvi spojevi koji dolaze van cijelog vitaminskog procesa, nemaju svoje pravo mjesto u cijelom procesu i mogu djelovati toksično. Vrlo često ćete čuti da prilikom uzimanja vitamina, morate paziti da ne pretjerate s konzumacijom, jer ćete izazvati hipervitaminozu.

 

Kad su u pitanju prirodni vitamini, hipervitminoza se nikada ne događa. Razlog je što se prirodni vitaminski kompleks u voću i povrću nalazi u veoma malim količinama, pa se fizičkim punjenjem želuca njihov unos nikada ne može prekoračiti. Ali vitamini upravo tako u potpunosti postižu svoj efekt. Ustvari, vi trebate upravo samo male količine prirodnog vitaminskog kompleksa. Nedostatak vitamina C možete  riješiti samo sa 20 miligrama prirodnog vitamina C i za to je dovoljana samo jedna rajčica. Međutim u jednoj rajčici ćete naći jako malu količinu askorbinske kiseline (ono što se u prodaji naziva vitamin C), pa je odatle nastalo vjerovanje da se mora unijeti mnogo veća doza "vitamina C".

 

Ljudskom organizmu su primjereni samo pravi i kompletni vitaminski kompleksi. Neki govore da se radi o hrani koja je "živa", o spojevima koji su "žive" supstance. Mislim da je to baš pravi izraz. Svi intuitivno osjećamo koliko znači prirodno voće direktno s grane ili domaće povrće iščupano iz zemlje. Takva hrana obiluje vitaminsko-mineralnim kompleksima koji su pravi prirodni lijek i dozirani upravo za čovjeka. Zato često čujete da je prirodna hrana lijek. Ne trebaju vam nikakvi umjetni vitaminsko-mineralni dodaci jer prirodna hrana je upravo to i u pravim dozama.

 

Masovna proizvodnja, upotreba umjetnih gnojiva smanjile su kvalitetu i u prirodnoj hrani. Voće i povrće čiji je razvoj potpomognut umjetnim sredstvima ne sadrži pravu vitaminsko-mineralnu kvalitetu. Upotreba pesticida je prijetnja zdravlju. Industrijska prerada hrane je ustvari osiromašivanje hrane kako bi se omogućila masovna prodaja i ostvario bolji profit. Sve što je prerađeno i izolirano, udaljeno je od prirodnog originala i za organizam ima puno manju vrijednost. Zato rafinirani šećer, brašno sol i ostale prerađevine nisu dobar izbor. Svaka prerađevina je puno manje kvalitetna od prirodnog originala. Okruženi smo s mnoštvom hrane, ali ta hrane nema vitalnih nutrijenata. U toj situaciji ćete najgore učiniti ako posegnete za umjetnim dodacima. Unosite same "mrtve" sastojke, sintetičke kopije koje organizam teško prepoznaje i teško se nosi s njima.

 

Liječenje i preventiva prirodnom hranom je najprihvatljiviji način za organizam. U prirodnoj hrani se nalazi sve što čovjek treba i za život i za lijek. Farmacija nikad neće reći da je neka biljka lijek za nešto. Biljka kao lijek se ne može patentirati. Farmacija će šutiti i sva istraživanja će biti usmjerena da na sintetičku kopiju koja ne može imati vrijednost prirodnog originala. Zato je na vama da prozrete namjere cjelokupne sprege industrije i profita i držite se samo onog što nudi priroda.

Piše: Sunčica P.