Oblozi od kupusa

Kupus je već stoljećima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podljeve i uganuća. Oblozi od kupusa djeluju tako da smanjuju oteklinu i upalu, a samim time i reduciraju bolove te se osoba može lakše i bolje kretati.

 

Svoju djelotvornost kod bolnih zglobova kupus može zahvaliti obilju vitamina i fitonutrijenata te glutamina i antocijanina, koji imaju snažna protuupalna svojstva. Također, kupus sadrži moćnu tvar sulforafan, koji štiti hrskavicu, te kemferol, koji također ima protuupalna svojstva. Osim što obiluje vitaminom C, kupus sadrži i vitamine B, A i E te folnu kiselinu, a od minerala se može pohvaliti kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom i kalijem.

 

Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, hemoroida, reume, glavobolje, bubrežnih kolika i herpesa. Poznato je i da listovi kupusa ublažavaju tegobe mastitisa, infekcije dojki. 

kupus oblozi

Priprema

oblozi kupusa

Uzmite nekoliko listova svježeg kupusa, operite ih te im odstranite tvrdi središnji dio. Listove istucite batom za meso ili pređite valjkom za tijesto. Bitno je na listove dobro oštetite i izmrcvarite. Što više oštećujete listove, primijetit ćete sok iz kupusa. To je ljekovita tvar koju trebate.

oblozi kupusa

Takve listove stavljate na otečena i upaljena mjesta po tijelu. Listove povežete  i pričvrstite prozirnom folijom. Ostavite da djeluje bar nekoliko sati, što dulje ili preko noći. Oblog možete stavljati dvaput dnevno, primjerice ujutro i navečer, a možete ga ostaviti i tijekom noći. Nakon nekoliko dana primjene ovog obloga vaše stanje bi se trebalo poboljšati, no unatoč tome nemojte prestati jer je upala tek malo primirena. Primjenjujte i dalje ovaj oblog od kupusa barem desetak dana za trajnije rezultate. 

Kupus se ponaša slično kao i češnjak kada oštećujete listove. Prilikom oštećivanja formira se spoj koji štiti biljku od nametnika  i ujedno pokušava zacijeliti biljku. Ti spojevi nisu prisutni u biljci kao takvoj već nastanu prilikom oštećivanja biljke. U jednom dijelu stanice kupusa nalazi se enzim mirosinaza, a u drugom dijelu prekursor glukorafanin. Prilikom oštećivanja biljke ta dva spoja dolaze u kontakt i nastaje sulforafan. Mirosinaza enzim pretvara hranljive tvari kupusa u njihove aktivne forme i time pojačava imunološka svojstva biljke. Sama biljka pokušava zaliječiti mjesto povrede. Što više sjeckamo biljku, to više pospješujemo formiranje ljekovitih tvari. Obično, biljci je potrebno oko 10 minuta za optimalno djelovanje enzima mirosinaza. Zato kada režete kupusnjače, uvijek pričekajte oko 10 minuta nakon rezanja i tek nakon toga jedite.

Isti proces se dešava kod svih kupusnjača: kupus, raštika, kelj, blitva, špinat, šparoga, brokula... itd. Svako od ovih povrća ima mogućnost aktiviranja enzima mirosinaza.

 

Sulforafan ima snažan protuupalni učinak. Najpoznatiji je upravo po mogućnosti prevencije raka, djelujući na usporavanje rasta tumora. Istraživanja također pokazuju da sulforafan inhibira rast i ubija različite sojeve bakterije Helicobacter pylori, jača prirodne obrambene mehanizme organizma koji štite krvne žile od upale te sprječava razvoj ateroskleroze. Također povoljno djeluje i na povišeni krvni lak. Ukratko, terapijska primjena sulforafana je predmet brojnih ispitivanja u čitavom svijetu, a dosadašnji rezultati ukazuju na čitavu lepezu primjene kod mnogih bolesti i stanja, od alergija pa sve do raka. 

Piše: Sunčica P.