Najukusnije čajne mješavine

Ove jeseni sam dosta eksperimentirala s čajnim mješavinama. Zanimala me okrepljujuća i ukusna kombinacija biljka. U ponudi sam vidjela da su čajne mješavine uglavnom skuplje u odnosu kad kupujete pojedinačne biljke. Još kad vam mješavinu čaja spakiraju u lijepu kutiju, e onda to tek košta. Nikada vam ne bih preporučila da kupujete gotove čajne mješavine. Danas postoje one specijalizirane radnje koje prodaju samo čajeve. Primijetila sam da su čajne mješavine najvećim dijelom aromatizirane. Stvarno vam ne treba čaj sa dodatkom svakakvih aroma. Na taj način se mame kupci jer kad pomirišete, osjetite savršen miris i odmah se upecate. Kad bi malo razmislili, shvatili bi da je nemoguće da prirodne namirnice imaju takav miris, a prodavači će vam spretno prešutiti činjenicu postojanja arome. Kad osjetite zamaman miris nekog čaja, vi ste već gotova žrtva, već kupujete i trošite novac. Zato stanite i razmislite o tome da sami, za puno manje novaca iskreirate svoju prirodnu čajnu mješavinu. 

čajne mješavine

Za sebe mislim da sam slaba u miješanju namirnica. Više sam tip koji voli do kraja uživati u jednom sastojku ili eventualno malo pridodati još nešto. Takva sam u kuhanju i općenito. Nikad me nisu pretjerano zanimale čajne mješavine. Uvijek sam mislila da vam ako ciljate nešto, uvijek je dostatna pojedina biljka ili dvije do tri biljke u kombinaciji. Ipak, ovaj put sam tragala za nečim što je ukusno. Nešto što kad ponudite djeci, nema šanse da odbiju. Znamo svi da djeca ne vole čajeve i piju to samo kad moraju dok su bolesni.

 

Najviše su me  očarale ove  čajne mješavine.

I mješavina - sastojci

  • 1 mjera kamilica
  • 1 mjera stolisnika
  • 1 mjera lista kupine
  • 1/2 mjere ružinih latica

Ovu čajnu mješavinu možete raditi u jednakim omjerima biljka, osim ružinih latica kojih ide manje. Okus ove mješavine je izrazito profinjen. Teško je to riječima izraziti dok se ne proba. Ovo mi je najdraža mješavina jer su se fini okusi ovih biljka nekako stopili u nešto prefino. Sve navedene biljke imaju ugodan okus, ali ova kombinacija okusom nadmašuje svaku od njih. Neizostavan "touch" daju ružine latice. Iako ružinih latica ima manje nego drugih biljki, one neizmjerno doprinose okusu.

čajne mješavine

II mješavina - sastojci

  • 1 mjera bazge
  • 1 mjera sušene kore jabuke
  • 1 mjera lista i cvijeta lipe
  • 1/2 mjere sušenog ploda i lista divlje jagode

Ovu čajnu mješavinu krase izuzetno okrepljujuća svojstva i ugodan okus. Bazga je dobro poznata po svom ugodnom okusu. Lipa je također poznata po ugodnom okusu i smirujućem učinku. Bazga i list divlje jagode čiste krv i pomažu izlučivanju mokraće. Sastojak jabuke daje ugodan okus i okrepljuje. Možete koristiti i sušene komadiće ploda jabuke, ali najbolji miris i okus će dati sušena kora neprskane jabuke. Kora jabuke sadrži najviše vitamin, hranjivih i mirisnih sastojaka. Osušene zrele šumske jagode dodane u najmanjoj količini nekom čaju, potpuno ga osvježe svojom divnom aromom, osvježavajućom kiselinom i lijepom crvenkastom bojom.

čajne mješavine

Slične mješavine možete i sami smisliti. Svaka biljka se može kupiti posebno i to je za vas financijski najpovoljnije. Na tržnicama postoje travari gdje ćete uvijek moći naći bilo koju biljku. Napraviti mješavinu je jednostavno, a prednost je što mješavinu uvijek prilagođavate vlastitom ukusu i potrebama. Vaš recept će uvijek biti najbolji za vas. Pokušajte naviknuti djecu da piju i uživaju čajeve, a ne da postanu konzumenti napitaka obogaćenih svim mogućim umjetnim aromama i dodacima. Kada se jednom naviknu na umjetne arome, prirodne namirnice im više nemaju dovoljan miris. Princip ovisnosti je i tu na djelu. Zato izbjegavajte cedevite ili bilo kakve druge aromatizirane napitke. Uvedite prirodne čajeve i kreirajte ukusne mješavine!čajne mješavine

Piše: Sunčica P.