Čaj protiv nesanice

 

Sa spavanjem mnogi ljudi imaju problema. Nisam baš neki izuzetak. Moj problem sa spavanjem započeo je prije oko dvije godine. Ne znam, je li tako i kod drugih, ali kad imam problem, nisam ga svjesna. Najlakše bi bilo sve popravljati u početku, no, kad sam shvatila da imam problem, već je uzeo maha. Spavala sam premalo, budila se svaku noć, a trebala sam rano ustati. Kroz dan sam toliko bila iscrpljena da se često nisam sjećala kako sam uopće došla kući od autobusnog kolodvora. Nakon tog posla sam prihvatila slijedeći, u Austriji. Novi stresovi i opet loše spavanje, sad još lošije. Još uvijek nisam radila na boljem spavanju, no, nakon što mi je pozlilo, morala sam nešto promijeniti. S lošim spavanjem ide i loš apetit, tj., nestao je. Zatim debljanje, bez mogućnosti da se to zaustavi.

 

Promjene koje sam napravila tada bile su velike. Najprije f-lux program na laptopu. Zatim mogućnost crvenog svjetla u prostoriji u kojoj boravim navečer. Odlazak u krevet do 22 sata, e, to je bilo najteže, jer nisam mogla zaspati. LCHF prehranu promijenila sam u ketogenu. Bilo je tu još nekih sitnih promjena, no, mjesecima sam se budila svaku noć, loše spavala i sl. Čaj protiv nesanice kreirala sam prije par mjeseci, tragajući za biljkama koje smiruju i uspavljuju.  Tragala sam za svime što pomaže da bolje spavam. Uspjela sam u tome.

čaj protiv nesanice

Lavanda ima tu moć, opustiti i uspavati. Njezin miris opušta, no, ona i jača organizam, također pomaže kod problema s dišnim putevima, a poznat je i njezin blagotvorni učinak na kožu, naročito problematiču i masnu.

 

Kamilica opušta živce, smanjuje učinak stresa, lagano uspavljuje, jer ima sedativna svojstva. Također je poznat njezin blagotvorni učinak na crijeva, zatim pomaže kod glavobolje i općenito kod bolova.

 

Neven djeluje blago uspavljujuće, opušta krvne žile i lagano spušta tlak. Možda sam primijetila lagani pad krvnog tlaka, no, je li to učinak ovog čaja, ne mogu tvrditi. Nevenov učinak na kožu ne može se opisati s par riječi. Pomaže kod opekotina, promrzlina i rana. Obnavlja suhu kožu. Može se koristiti i kao oblog kod ekcema, lišajeva i sličnih problema. Meni su pomogli oblozi kod ekcema na kapcima, uspjela sam ga se riješiti za par tjedana. Upravo je sezona tih triju biljaka, meni neven raste u vrtu, posadila sam stotinjak sadnica. Kamilicu sam dobila od mame, ona ju ima u vrtu. Jedino sam lavandu kupila kod naših lokalnih travara.

Sastojci

  • 20 g suhih cvjetića kamilice
  • 20 g suhih cvjetića lavande
  • 20 g suhih latica nevena

Pomiješajte biljke i spremite ih u staklenku.

 

Uputa za pripremu napitka:

Jednu žlicu mješavine prelijte s 3 dl vruće vode, ostavite poklopljeno barem 1 sat. Procijedite i dodajte limun i med, to je po želji. Ja dodajem samo limun. Pije se pola sata prije spavanja, ali se može piti i u popodnevnim satima. Napitak djeluje smirujuće, opuštajuće i uspavljujuće. 

09.08.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 4.8 (5 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/12