Mušmula, divlji lijek

Mušmula me očarala i kao voće i kao biljka. Okus je aromatičan, između  slatkog i malo kiselkastog, kremaste teksture. Plodovi su mali, ali izuzetno bogati nutrijentima. Sve karakteristike odaju da se radi o pravoj mediteranskoj voćki. Mušmula, Mespilus germanica je domaća sorta u istočnim dijelovima Mediterana i Turskoj. Sam naziv potiče iz turskog jezika. Mušmula pripada porodici ruža, a sam njen plod podsjeća na uvećani plod ruže.

musmula

Neobična voćka koja se bere u 11. mjesecu kada već počnu mrazevi. Beru se mekani plodovi koji izgledaju kao truli. Takve plodove pritisnete na jednom kraju i isisate mekano, sočno meso ploda. U plodu se nalazi nekoliko koštica koje morate ispljunuti.  Ako plodove uberete dok su nezreli i tvrdi, jednostavno ih pustite neko vrijeme i oni će sami početi dozrijevati.  Plodovi postepeno dozrijevaju, a kad dozriju i omekšaju treba ih odmah potrošiti. Upravo ovakvo ponašanje mušmule čini je neprikladnom za masovnu distribuciju. Vjerojatno je to i razlog zbog kojeg je ova voćka zaboravljena i pomalo nepoznata.  Nije se uklopila u zahtjeve industrijske distribucije hrane, pa  ovu voćku sigurno ne možete pronaći u supermarketima. 

 

Iako je ne možete kupovati jednostavno, možete je jednostavno uzgojiti. Ova biljka odlično podnosi hladnoće i uzgoj na kontinentu. Jednostavna je za uzgoj i ne traži nikakvu posebnu njegu. Sve oko mušmule je jednostavno. Konzumirate ih kako dozrijevaju i to je najbolji način upotrebe ovih plodova. Prerađivanje plodova mi nekako nije u skladu sa jednostavnošću ove biljke. Nikad ne radim marmelade ili slično. Uzgajam ih za jelo. Postepeno dozrijevaju, taman dinamikom kojom se mogu i pojesti. Nije nikad dobro pretjerivati u konzumaciji ovih plodova jer su prirodni laksativ. U umjerenoj mjeri, ovo je voće idealno za zdravlje i konzumacija u svježem stanju je najbolja opcija.

 

Mušmula djeluje protuupalno na cijeli organizam, a posebno je korisna u probavnom sustavu. Prirodni je laksativ i djeluje na mnoge želučane probleme.  Puna je pektina koji pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprječava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu. Obiluje vitaminom C te vitaminima iz B skupine. Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija. Konzumacija plodova djeluje na krvnu sliku, čisti jetru i bubrege. Pomažu ženama u menopauzi kao i muškarcima koji imaju probleme s prostatom. Velike količine antioksidansa jačaju imunitet i usporavaju starenje. Pravi ljekoviti poklon iz prirode!

Piše: Sunčica P.