Med od maslačka

Med od maslačka

Mnogi vjerojatno pomisle na ovaj recept kada vide livade pune predivnih maslačaka. Ovaj med treba napraviti dok traje sezona cvjetanja maslačka. Treba maksimalno iskoristiti svu ljekovitost ove biljke. Ovaj sirup ili med je dobar protiv kašlja i zato ga rado dajem djeci kao hranu i lijek.

Sastojci

  • 300 grama žutih cvjetova maslačka
  • 2 limuna
  • 1,5 kg nerafiniranog šećera
  • 3 vanili šećera
  • 2 žlice borovice
  • prstohvat ružmarina

 

Ne koristim bijeli šećer i preporučila bih izradu ovog recepta sa smeđim, nerafiniranim šećerom. Pri tome trebate paziti da zaista kupite pravi smeđi šećer, a ne pobojani. Namučila sam se dok sam u Zagrebu pronašla nerafinirani šećer. Zaista ga je teško pronaći. Za više informacija pročitajte članak o smeđem šećeru.

Priprema:

Oko 300 grama maslačkovih cvjetova stavimo u jednu litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći. Sljedeći dan sve istresemo u cjediljku, pustimo da se okapa i s obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomiješamo nerafinirani šećera, vanilin šećer i dodamo limune  narezane na kriške (ako je prskano, bez kore). Dodala sam također 2 žlice borovice koje sam samljela u malom blenderu. Borovica pojačava ljekovita svojstva ovog pripravaka i daje lijepu aromu. Također sam zbog arome dodala prstohvat suhog ružmarina. Dodatak borovice i ružmarina ne morate stavljati ako nemate. Misilim da ti dodaci daju  bolji okusu i pojačavaju ljekovitost ovog pripravka. Samim tim što se sve dosta dugo kuha (dok se ne dobije gustoća), borovica i ružmarin savršeno pašu.

 

Otvoren lonac stavimo na ploču štednjaka. Kako bi sačuvali sve vitamine uključimo štednjak na najniže (na 1). Tako se tekućina isparava bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. On ne smije biti pregust, jer se nakon dužeg stajanja kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne. Mora biti gusti sirup koji se može namazati na kruh i maslac.

 

Na kraju cijelu količinu procijediti i pohranite u staklenke. Dobijete otprilike dvije staklenke tamnog meda. Ima odličan okus i aromu. Vjerujem da je vrlo dobar za zdravlje.

Piše: Sunčica P.