Ljekoviti čaj od đumbira i kurkume

Čaj od đumbira i kurkume je jedan od najzdravijih čajeva jer u sebi sadrži 2 jaka sastojka: đumbir i kurkumu. Osim đumbira i kurkume potrebni su vam dodaci limuna, crnog papra i meda. Kombinacija ovih sastojaka pokriva široki raspon ljekovitog utjecaja na vaš organizam. Ovaj čaj možete koristiti za podizanje imuniteta, ublažavanje upala i infekcija, zaštitu od raka, zaštitu od bolesti srca i krvnih žila, poticanje probave te za održavanje dobrih moždanih funkcija. Ukratko, ovaj napitak dobro je popiti po šalicu svako jutro. Napitak je dobar i topao i rashlađen.

Protuupalno djelovanje

Gingerol u đumbiru i kurkumin u kurkumi imaju snažna protuupalna svojstva. Zato je najočitije djelovanje ovog čaja protuupalno! Ove tvari se smatraju prirodnim analgeticima. Crni papar sadrži piperin koji povećava bioraspoloživost kurkume, odnosno njenu apsorpciju u organizmu. Kurkumu je zato uvijek poželjno konzumirati s dodatkom crnog papra. 

 

čaj đumbir kurkuma

Štiti zdravlje krvnih žila i srca te poboljšava moždane funkcije

Đumbir snižava razinu loših kolesterola. Isto djelovanje ima i kurkumin. Đumbir potiče cirkulaciju, regulira krvni tlak i pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi. Đumbir i kurkuma smanjuju rizik srčanog udara i začepljenja krvnih žila.

 

Korijen đumbira smanjuje oksidativni stres te poboljšava funkcije mozga. Osim toga, potiče funkciju neurotransmitera koji omogućuju komunikaciju između moždanih stanica. U kombinaciji s kurkumom pridonosi zdravlju moždanih neurona te boljoj koncentraciji.

Antikancerogena svojstva

Đumbir i kurkuma danas slove kao veliki zaštitnici od mnogih vrsta tumora. Đumbir smanjuje rizik od različitih vrsta raka, a osobito je djelotvoran u prevenciji karcinoma gastrointestinalnog trakta. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, kurkumin sprečava mutacije stanica koje inače dovode do pojave tumora i raka.

Sastojci

  • 1 litra vode
  • 5 cm svježeg đumbira
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 5 - 6 kuglica crnog papra
  • 1 limun
  • med (po želji)

Priprema

Vodu stavite kuhati, a đumbir nasjeckajte na komadiće.

Kada voda proključa dodajte đumbir i kuglice papra. Kuhajte 5 minuta.

Dodajte kurkumu i kuhajte još 2-3 minute.

Pustite da odstoji, procijedite pa dodajte sok od limuna i med po želji.

čaj đumbir kurkuma

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.34 (18 glas(a)/ova)Godinama već pijemo ovaj čaj i moram reći da u mojoj obitelji nema zimskih prehlada. Čaj pijemo cijele godine i svi ga volimo.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15