Konopljika, ženski lijek

Vitex agnus castus, konopljika ili fratrov papar je biljka iz porodice sporiša . To je stara biljka za koju se vjeruje da je preživjela ledeno doba. Ova biljka je medicinski vrlo interesantna i medicina ju je već uvelike istražila. Daje odlične rezultate iako je to još uvijek nedovoljno istaknuto i obznanjeno. Mnogi će liječnici u zapadnim zemljama radije pripisati ovu biljku, nego sintetski lijek. Konopljika je postala ženski lijek i dobro je da svaka žena poznaje djelotvornost ove biljke.

konopljika

Konopljika je bila moj prvi izbor u slučaju hormonske neravnoteže. Zanemarila sam liječnički recept s prepisanim duphastonom i krenula u potragu za konopljikom. Neki tvrde da konopljika u obliku praha jače djeluje, ali ga iz nekog razloga nema na hrvatskom tržištu. Tinktura od konopljike je također odlična i dobro djeluje. Ono što je najbitnije kod djelovanja konopljike je da uspostavlja ravnotežu stvaranja estrogena i progesterona. Također utječe na normalizaciju nivoa prolaktina (hormon koji utiče na mliječne žlijezde). Djeluje na hipotalamus i hipofizu koji inače upravljaju svim hormonima u organizmu.

konopljika

Konopljika spada u skupinu biljnih estrogena (fitoestrogen). Dosad je otkriveno dvadesetak različitih spojeva koji imaju djelovanje fitoestrogena. Na primjer, slično djelovanje imaju biljke maca, jam, lucerna, soja, lan. Fitoestrogeni su selektivni modulatori estrogenskih receptora. Fitosestrogeni se natječu za receptorska mjesta i blokiraju aktivnost pravih hormona. Fitoestrogeni se koriste za hormonsko nadomjesno liječenje i zato se danas intenzivno istražuju.

 

Problemi poput: obilne menstruacije, prečeste menstruacije ili izostanak menstruacije su povezani s manjkom progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa i dolazi do dominacije estrogena. Bilo da se takvi problemi dešavaju kao PMS, u predmenopauzi ili menopauzi, konopljika vraća hormonsku ravnotežu i rješava neugodne simptome. Također se primjenjuje kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulacijskog dijela menstrualnog ciklusa). Problem slabe laktacije kod dojilja također se rješava na ovaj način. Vrlo djelotvorno pomaže smanjenju cisti na jajnicima i u maternici (estrogen uvjetovani miomi). Koristi se i kod bolnih i upalama sklonih grudi, endometrioze, jača imunitet maternice, djeluje protuvirusno i protubakterijski. Uputno ju je koristiti kod slabog imuniteta maternice i HPV-a.

konopljika

Osim fizičkog aspekta djelovanja, konopljika djeluje i na one psihičke simptome koji se javljaju kao posljedica hormonalnog poremećaja: promjene raspoloženja, depresija, osjećaj straha, emocionalna osjetljivost, iziritiranost, umor, glavobolje.

Priprema tinkture

Biljka raste samoniklo po Dalmaciji i općenito po Sredozemlju. To je rasprostranjeni korov i često sam viđala te grmove koji ljeti cvatu ljubičastim cvjetovima. Cvjetovi su obično privlačili razne kukce i bumbare. Čovjek se iznenadi kad shvati koliko je taj korov zapravo ljekovit i potreban. Ako imate ovu biljku u svojoj blizini, lako ćete izraditi tinkturu ili prah. U listopadu je savršeno vrijeme za sakupljanje tih plodova. Čim potamne, treba ih sakupiti jer kasnije vrlo lako otpadnu. Plodovima napunite polovicu staklenke i prelijete domaćim alkoholom. Ostavite mjesec dana da stoji na toplom i tamnom mjestu. Procijedite i koristite.

konopljika

Doziranje i korištenje

Kod korištenja konopljike važno je znati da je za njeno djelovanje potrebno vrijeme. Minimalno je 3 - 4 mjeseca, u prosjeku je to 6 mjeseci, ali za veće probleme sigurno godinu dana. Konopljika djeluje na duže staze i zato je dobro osigurati si dovoljne količine tinkture. Najjednostavnije i najjeftinije je to izvesti u vlastitom aranžmanu, vlastitom ručnom izradom. Zaista je jednostavno, a i živimo u zemlji gdje ovog korova ima u izobilju. Ako kupujete tinkture, spremite se da ćete to skupo platiti jer vas farmaceutske firme neće štedjeti koliko god bio trivijalan pripravak koji prodaju.

 

Oko doziranja ima dosta različitih načina. Ja sam usvojila način da uzimam 20 kapi ujutro i 20 kapi navečer. Tih 20 kapi popijete uz malo vode. U slučaju jačih oboljenja, bilo bi potrebno uzimati 3 do 5 ovakvih doza (od 20 kapi na dan).

Piše: Sunčica P.