Kiselo - Lužnato

Zdravstvena slika vašeg organizma temelji se na ravnoteži kiseline i lužine. Čini se da pitanje: "Koliko ste bolesni?",  možete zamijeniti pitanjem: "!Koliko ste kiseli?". Da, upravo je tako, organizmu pogoduje lužnatost, a kiselost ga uništava.

kiselo lužnato

Nebrojeni izrazi kojima imenujemo bolesti zapravo nemaju nikakvog smisla. Važna je samo činjenica da se sve bolesti razvijaju zbog jednog jedinog uzroka - prevelike količine otpadnih kiselina koje nastaju u tkivima. Nažalost, naš organizam funkcionira tako da otpadne kiseline koje ne može izlučiti, ponovno upija iz debelog crijeva, odakle ih preko jetara šalje natrag u krvotok i odlaže u tkivima. Odložene otpadne kiseline u tkivima određuju hoće li naš organizam biti zdrav ili bolestan!


Virusi, gljivice i bakterije u tijelu mogu preživjeti samo u kiselom okolišu. Ti se mikroorganizmi prehranjuju otpadnim kiselinama i svojim izlučevinama još više truju tijelo. Prema istraživanjima, velika lužnatost u krvi sprečava nastajanje i razvijanje postojećeg raka. Istraživanja govore kako se rak ne može razvijati u lužnatoj okolini, nego u kiseloj.

 

Načinom života i prehranom možemo utjecati na kiselost odnosno lužnatost organizma. Suvremen način života donio je prehranu s previše kiselina. Još jedna činjenica je bitna. Lužnate procese potiče i vaše dobro emocionalno, psihičko i fizičko stanje. Ako se dobro osjećate, jednostavno vas preplavljuju lužnati procesi. Emocionalno zadovoljstvo, fizička aktivnost, šetnje u prirodi, sve su to stvari koje će lužnato utjecati na vaš organizam. Zapamtite, loše psihičko stanje uzrokuje povećanu kiselost u organizmu i u tom slučaju kiselost ne možete neutralizirati nikakvom hranom. Kao što je važno prehranu bazirati na lužnatim namirnicama, isto tako je važno imati duševni mir i zadovoljstvo u životu. Rekla bih, životna ravnoteža je mudrost...Moramo biti svjesni da smo mi ljudi kao cjelina kompleksan organizam, a ne samo skup kemijskih tvari u što bi nas mnogi rado uvjerili. Organizam na sve podražaje bilo da su fizički (hrana, kretanje), psihički (emocije, misli) reagira promjenom lužnato-kisele ravnoteže. Veće promjene kiselo-lužnate ravnoteže bilo da ih uzrokuju duševni, emotivni ili fizički čimbenici - odražavaju se u povećanoj prijemčivosti na virusna oboljenja. Zato čuvajte svoje tijelo i svoj mir i pazite da vam misli budu "dobre".

 

Trebalo bi razjasniti što znači kiselost i lužnatost. Lužnatost ili kiselost tvari utvrđujemo pomoću pH vrijednosti (koncentracije iona vodika). Pritom mjerimo koncentraciju hidroksidnih iona (OH), koji daju pH vrijednosti veće od 7 i lužnatu reakciju, ili pak koncentraciju iona vodika (H), koji daju pH vrijednosti manje od 7 i kiselu reakciju. S aspekta čiste energije pH predstavlja mjerilo za električni otpor između negativnih i pozitivnih iona u tijelu. Drugim riječima, pH vrijednost pokazuje kakvo je međusobno gibanje negativnih (stvaraju lužnatu reakciju) i pozitivnih iona (stvaraju kiselu reakciju).

 

Postoji mnogo teorija gdje se najbolje manifestira kiselost organizma. Jedan od načina je da se mjeri kiselost urina. Mineralne tvari iz hrane su izuzetno važne jer vežu kiseline. To su ioni kalcija, magnezija, natrija, kalija,željeza i mangana. Hrana koja sadrži te ione obično uzrokuje nastanak lužnatog urina. Za takvu hranu držimo da stvara lužnatost. Hrana tog tipa je prirodna hrana, u prvom redu svježe voće i povrće.  Poznajemo također ione koji vežu lužine i uzrokuju nastanak kiselog urina. To su ioni fosfata, sumpora, klorida, jodida, bromida, fluorida, bakra i silicija. Hrana koja sadrži te ione obično uzrokuje nastanak kiselog urina.

Namirnice koje potiču lužnatost su uglavnom namirnice prirodnog, biljnog porijekla, dakle:

svježe voće, svježe povrće, sve klice, različite sjemenke, divlje povrće, posebno limun, med, češnjak.

Namirnice koje stvaraju kiselost i koje treba ograničiti su:

meso, bijeli prerađeni šećer, kruh, kolači, mliječni proizvodi, jaja, sva konzervirana i previše prerađena hrana. Također, drži se da GMO hrana također izaziva višu kiselost u usporedbi s prirodnom.

Omjer za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje, trebao bi biti 75% "lužnate hrane" i 25% "kisele" tijekom dana.
 

Piše: Sunčica P.