Kiselo - Lužnato

Zdravstvena slika vašeg organizma temelji se na ravnoteži kiseline i lužine. Čini se da pitanje: "Koliko ste bolesni?",  možete zamijeniti pitanjem: "!Koliko ste kiseli?". Da, upravo je tako, organizmu pogoduje lužnatost, a kiselost ga uništava.

kiselo lužnato

Nebrojeni izrazi kojima imenujemo bolesti zapravo nemaju nikakvog smisla. Važna je samo činjenica da se sve bolesti razvijaju zbog jednog jedinog uzroka - prevelike količine otpadnih kiselina koje nastaju u tkivima. Nažalost, naš organizam funkcionira tako da otpadne kiseline koje ne može izlučiti, ponovno upija iz debelog crijeva, odakle ih preko jetara šalje natrag u krvotok i odlaže u tkivima. Odložene otpadne kiseline u tkivima određuju hoće li naš organizam biti zdrav ili bolestan!


Virusi, gljivice i bakterije u tijelu mogu preživjeti samo u kiselom okolišu. Ti se mikroorganizmi prehranjuju otpadnim kiselinama i svojim izlučevinama još više truju tijelo. Prema istraživanjima, velika lužnatost u krvi sprečava nastajanje i razvijanje postojećeg raka. Istraživanja govore kako se rak ne može razvijati u lužnatoj okolini, nego u kiseloj.

 

Načinom života i prehranom možemo utjecati na kiselost odnosno lužnatost organizma. Suvremen način života donio je prehranu s previše kiselina. Još jedna činjenica je bitna. Lužnate procese potiče i vaše dobro emocionalno, psihičko i fizičko stanje. Ako se dobro osjećate, jednostavno vas preplavljuju lužnati procesi. Emocionalno zadovoljstvo, fizička aktivnost, šetnje u prirodi, sve su to stvari koje će lužnato utjecati na vaš organizam. Zapamtite, loše psihičko stanje uzrokuje povećanu kiselost u organizmu i u tom slučaju kiselost ne možete neutralizirati nikakvom hranom. Kao što je važno prehranu bazirati na lužnatim namirnicama, isto tako je važno imati duševni mir i zadovoljstvo u životu. Rekla bih, životna ravnoteža je mudrost...Moramo biti svjesni da smo mi ljudi kao cjelina kompleksan organizam, a ne samo skup kemijskih tvari u što bi nas mnogi rado uvjerili. Organizam na sve podražaje bilo da su fizički (hrana, kretanje), psihički (emocije, misli) reagira promjenom lužnato-kisele ravnoteže. Veće promjene kiselo-lužnate ravnoteže bilo da ih uzrokuju duševni, emotivni ili fizički čimbenici - odražavaju se u povećanoj prijemčivosti na virusna oboljenja. Zato čuvajte svoje tijelo i svoj mir i pazite da vam misli budu "dobre".

 

Trebalo bi razjasniti što znači kiselost i lužnatost. Lužnatost ili kiselost tvari utvrđujemo pomoću pH vrijednosti (koncentracije iona vodika). Pritom mjerimo koncentraciju hidroksidnih iona (OH), koji daju pH vrijednosti veće od 7 i lužnatu reakciju, ili pak koncentraciju iona vodika (H), koji daju pH vrijednosti manje od 7 i kiselu reakciju. S aspekta čiste energije pH predstavlja mjerilo za električni otpor između negativnih i pozitivnih iona u tijelu. Drugim riječima, pH vrijednost pokazuje kakvo je međusobno gibanje negativnih (stvaraju lužnatu reakciju) i pozitivnih iona (stvaraju kiselu reakciju).

 

Postoji mnogo teorija gdje se najbolje manifestira kiselost organizma. Jedan od načina je da se mjeri kiselost urina. Mineralne tvari iz hrane su izuzetno važne jer vežu kiseline. To su ioni kalcija, magnezija, natrija, kalija,željeza i mangana. Hrana koja sadrži te ione obično uzrokuje nastanak lužnatog urina. Za takvu hranu držimo da stvara lužnatost. Hrana tog tipa je prirodna hrana, u prvom redu svježe voće i povrće.  Poznajemo također ione koji vežu lužine i uzrokuju nastanak kiselog urina. To su ioni fosfata, sumpora, klorida, jodida, bromida, fluorida, bakra i silicija. Hrana koja sadrži te ione obično uzrokuje nastanak kiselog urina.

Namirnice koje potiču lužnatost su uglavnom namirnice prirodnog, biljnog porijekla, dakle:

svježe voće, svježe povrće, sve klice, različite sjemenke, divlje povrće, posebno limun, med, češnjak.

Namirnice koje stvaraju kiselost i koje treba ograničiti su:

meso, bijeli prerađeni šećer, kruh, kolači, mliječni proizvodi, jaja, sva konzervirana i previše prerađena hrana. Također, drži se da GMO hrana također izaziva višu kiselost u usporedbi s prirodnom.

Omjer za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje, trebao bi biti 75% "lužnate hrane" i 25% "kisele" tijekom dana.
 

09.04.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Rekla bih da kefir NE zakiseljava tijelo. Ja jogurt nemogu piti , a kefir mi ne smeta.

Čula sam od jedne kemičarke da kefir u našoj probavi ne izaziva keselu reakciju, a jogurt izaziva. Tj. ako imamo problema sa želucom (previše kiseline) kefir ipak možemo konzumirati.

To je razumljivo objašnjenje

u članku je samo gruba podjela namirnica koje zakiseljavaju organizam. Mliječni proizvodi spadaju u tu skupinu, ali naglašavam to je gruba podjela i naravno da su mnoge namirnice izuzeci, poput kefira i jogurta....

Jasno mi je da niste kefir naveli kao namirnicu koja zakiseljuje ali naveli ste jogurt koji se također dobija fermentacijom.Doduše razlika između kefira i jogurta su neke bakterije i postotak alkohola nastalog vrenjem...Strane enciklopedije i portali navode da jogurt spada u alkalnu hranu i to vam mogu pokazati sa najmanje 20 linkova.Samo me zanima koji spojevi i kakvom reakcijom jogurt zakiseljava a, za ove ostale namirnice poput mesa ,ribe ili šećera to znam.

Wu-Ya, nitko nije rekao da kefir spada u namirnice koje zakiseljavaju organizam. To je mliječni proizvod ali je puno prilagođeniji za ljude i ima odeređene medicinske efekte koje ste naveli. Kefirna gljiva, osim što smanjuje laktozu, stvara niz drugih spojeva koji potiču lužnatost organizma.

Nije mi jasno.Mliječni proizvodi spadaju u hranu koja potiče kiselost organizma no što je sa kefirom ?Za kefir je dokazano da sprječava razvoj metastaze i raka te tumora.Inače rak se hrani i njemu najviše odgovara kiseli organizam ,a bitno da kefir spada u kiselost.Malo ste kontradiktorni sami sebi.Inače koliko ja znam laktoza je ta koja stvara kiselost u organizmu ali procesom fermentacije laktoza se uništava jer se bakterije kefira hrane laktozom pa mi nije jasno...

Nije mi jasna jedna stvar.

Koliko sam ja našla, med je u grupi namirnica koje potiču lužnatost. Naravno ako se radi o pravom medu, a ne onom koji je dobiven iz šećera.

U drugim člancima pišu da je med u grupi kiselih.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/2