Kefirni sir

kefirni sir

Piše: Nevenka R.

 

Ako ste usvojili postupak izrade kefira od kefirnih zrnaca, onda je ovaj recept logičan nastavak. Cijela priča o domaćem kefiru i načinu nabavke kefirnih zrnaca nalazi se na sljedećem linku.

 

Kada već imate kefir, sigurno ćete poželjeti ponekad izraditi i sir, odnosno sirni namaz. Postupak je vrlo jednostavan, a dobivate toliko fini sirni namaz.

Postupak

izrada sira iz kefira

Potreban vam je gotov kefir, cjedilo, posuda za cijeđenje i pamučna tkanina kroz koju ćete ocjeđivati.

izrada sira iz kefira

Nemojte stavljati tkaninu tipa gaze, jer ima prekrupne rupice. Cijeli kefir bi procurio kroz gazu. Najbolje je upotrijebiti pamučnu maramicu ili nešto slično. Tkanje mora biti gušće, ali opet i ne pre gusto. Na slici sam upotrijebila pamučnu maramicu i postavila je u cjedilo.

izrada sira iz kefira

Gotov kefir izlijete na pripremljenu podlogu. Dio vode će odmah brzo procuriti.

izrada sira iz kefira

Prekrijete rubovima tkanine. Pustite preko noći (10-ak sati) da se ocijedi. Curit će vam bistra tekućina, sirutka.

 

Sirutka se također može popiti i zdrava je. Mnogi ljudi je ipak ne vole, međutim mislim da je to ipak šteta baciti. Možete je upotrijebiti pri ispiranju kose. Odlična je za kožu vlasišta i liječi perut.

 

Kada rastvorite tkaninu, dobit ćete sirnu kuglicu, fantastičnog okusa. Ne moram napominjati da u cijelu smjesu možete dodati malo soli i sušenog povrća. Na primjer, možete dodati crvene paprike, čilija, vlasca i slično. Kombinacija s čilijem (kao na slici) mi je favorit jer daje pikantnost. Kombinacije su mnogobrojne i ovise samo o vašem ukusu. 

Piše: Sunčica P.