Kakve mandarine kupujete

mandarine

U zadnje vrijeme razvile su se oštre polemike oko mandarina. Kruže cirkularni mail-ovi o štetnosti pesticida imazalil kojim se tretiraju konzumovske mandarine. Domaća mandarina više ne izgleda kao zdrav, domaći i prirodan plod, već namirnica na koju trebate obratiti pažnju prilikom kupnje. Definitivno, trebate znati neke činjenice. Priča ide ovako...

Neki pesticidi, kao imazalil, prodiru u dubinu ploda i sve dijelove biljke. Nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom pomaže kod glatkih površina kao što je jabuka, ali nije učinkovito za hrapavu koru naranče, pogotovo ne za jagode. Pomaže struganje kore i ljuštenje, osim u slučaju imazalila. Mnogi stručnjaci upozoravaju da se imazalil ne bi trebao koristiti kod voćki koje imaju hrapavu koru. Mnogi toksikolozi savjetuju pranje kore svakog voća bez obzira što će se kasnije baciti.
Opasni pesticidi otkriveni su na svakoj naranči od nekoliko stotina uzoraka. Polovica korištenih pesticida je zabranjena, a trećina uzoraka sadržala je znatno više od dopuštenog europskog limita. Najveći dio pesticida potencijalno je kancerogen i izaziva probleme u središnjem živčano sustavu dojenčadi i male djece. Povraćanje, glavobolje i oštećenje reproduktivnih organa te sindrom ADHD-a(hiperaktivnost) neprimjetni su znakovi njihova toksično djelovanja.
Prvi od optuženih pesticida je fungicid imazalil, koji prodire kroz cijeli plod (ne samo kroz koru), a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na povišenim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračiti dopušteni dnevni limit. Kancerogeni tiabendazol drugi je pesticid otkriven na narančama u rizičnim količinama, a treći je klorpirifos, vrlo učinkoviti insekticid (nervni otrov) za leteće napasti i vrlo štetan za ljudski organizam.

Savjet

Pesticide na voću i povrću djelomično možete očistiti namakanjem u slanoj vodi. Možete također koristiti limunov sok ili ocat. Limunov sok je preskup za takve svrhe, dok miris octa mnogi ne podnose. Dakle, najprimjerenije je namakanje u slanoj vodi 10-15 minuta, a potom se plodovi isperu. Kuhanje u slanoj vodi također doprinosi oslobađanju od kemikalija i pesticida. Naravno, voda iz kuhanja se baca. Kuhanje povrća "na lešo" po tome ispada kao dobar odabir za pripremu povrća.

Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, sedam pesticida koji se koriste za citrusno voće smatra se visoko i umjereno rizičnim za djecu mladu od 14 godina. Od izdvojenih pesticida iz uzoraka, šest ih je bilo izrazito karcinogenih. Zanimljivo je da je britanski odbor za pesticide, unatoč poraznim analizama, objavio da nema opasnosti. Stvari su očito kontradiktorne i razne države se razlikuju na koji način pristupaju ovom problemu. Na žalost, situacija u Hrvatskoj je takva da Hrvatski zavod za javno zdravstvo usvaja listu pesticida koji se smiju koristiti u Europskoj uniji. Oba pesticida, i imazalil i tiabendazol su dozvoljeni, što znači da je nad njima rađen niz ispitivanja poput štetnosti po ljudsko zdravlje, količini štetnosti na okoliš ...itd.

Pesticidi produljuju trajanje voća i povrća. Konzum i ostali lanci uvelike tretiraju voće i povrće takvim sredstvima, a i štiti ih zakon, jer su pesticidi zajedno sa imazalilom i tiabendazolom na "pozitivnoj" listi. Vrlo su upitne količine pesticida koje se upotrebljavaju za tretiranje. Trgovački lanci teže da proizvod što duže traje i nerijetko pesticide razrjeđuju u puno jačim omjerima. Na vama je da odlučite čemu ćete vjerovati. Pesticidi su se općenito pokazali štetni za ljudsko zdravlje i okoliš. Utvrđivanje štetnosti pojedinih pesticida je presporo, a  institucije i zakoni su također prespori s obzirom da se pesticidi već uvelike konzumiraju u hrani, a tek se naknadno utvrđuje da "to baš i nije dobro". Savjet je da kupujete netretirano voće kao i takve mandarine. Vanjske tržnice su mjesta gdje se može naći prirodno voće. Ono kratko traje i skuplje je, ali i to je bolja opcija od trovanja s pesticidima i drugim kemikalijama. 

Piše: Sunčica P.