kavaKako skuhati tursku kavu?

Da bi se skuhala najbolja turska kava prvenstveno se treba odabrati dobra sorta kavinih zrnaca a najbolja je sortna arabica. Riječ je o kavi koja sadrži puno manje kofeina, ima voćne note i ruši svaku percepciju o gorkoj turskoj kavi.

 

Dakle, nakon što se odabere prava sorta, važno je da se svježe pržena (ne smije biti prejako, nego srednje) kava potom samelje netom prije samog kuhanja. Najbolje ju je kuhati na vrućem pijesku jer pijesak ravnomjerno obuhvaća džezvu sa svih strana i to je način na koji se ona tradicionalno kuha. I dok se hladna voda u džezvi, koja je uronjena u pijesak, polako zagrijava, kava počinje propadati na dno. Čim na površinu počnu izlaziti mjehurići to je znak da je kava gotova.

 

Temperatura prilikom kuhanja ne smije biti iznad 90 stupnjeva Celzijusa budući da to nije dobro za okus kave jer se pritom ubija njena istančana aroma a uz to se kod kuhanja na umjerenoj vatri iz kave može izvući znatno više.

 

Najčešće greške kod pripreme

Turska se kava u regiji i danas često priprema na krivi način. Dvije su najčešće greške:

  1. Najprije se stavlja mljevena kava u džezvu i potom na plamen. Kava se na taj način dodatno isprži prije nego što se ulije voda.
  2. Zakuhavanje vode pa tek onda dodavanje kave.

U oba načina ukoliko se kava miješa prilikom kuhanja, ona se nataloži na dnu i zbog toga dobiva jaki i gorki okus.

Ispravno se kava priprema tako da se hladna voda stavi na vatru i odmah doda kava te lagano miješa. Tako će kava dobiti puni okus.

 

Vrste arabica kave

Početkom 18. stoljeća počeli su se širiti nasadi arabice u tropskim kolonijama od Jave do Jamajke. Nakon što je biljka dospjela na brazilsko tlo 1725. godine, Brazil je ubrzo postao najveći proizvođač arabice sve do današnjih dana.

Izvorni oblici su: Moka, Bourbon, Maragogype i Typica a moderni Catua, Cattura, Catimor, Mundo Nuovo i San Ramon.

Piše: Sunčica P.