Kajenska paprika sprečava srčani udar

Vrlo je važno osvijestiti kako se na jednostavan način može pomoći srčanom bolesniku. Ako imate u kući srčanog bolesnika, ovu namirnicu uvijek imajte pri ruci. Kajenska paprika izrazito stimulira protok krvi. Pojačava puls i dovodi krv u sve dijelove tijela te balansira cirkulaciju. Djeluje hemostatički, instantno zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

 

Kajenska paprika (Capsicum frutescens) je najpoznatija vrsta čili paprike. Iako čili paprika ima svakakvih, neke su blaže, a neke ljuće, kajenska se nametnula kao najpoznatija i gotovo da je postala sinonim za čili papriku. Uzgaja se najviše u Indiji i Južnoj Americi. To je grmičasta, tropska biljka koja je za razliku od obične paprike višegodišnja biljka. Ljutost je obrnuto proporcionalna veličini plodova, pa su tako najmanji plodovi najljući. Ljutina potječe iz spoja kapsaicina. Stupanj ljutine se izražava u tzv. Scoville jedinicama (SHU). Kajenska paprika ima od 30 000 do 50 000 SHU. Što je paprika ljuća, ima više kapsaicina, a time i djelotvornija. Potražite je u većim supermarketima, orijentalnim ili bio trgovinama. Neki proizvođači na pakiranjima ispisuju mjeru ljutine. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.

 

Poznati američki travar dr. John Christopher izuzetno je isticao važnost kajenske paprike u sprečavanju infarkta. Tvrdio je da nikad nije izgubio pacijenta prilikom infarkta upravo zahvaljujući kajenskoj paprici. Toliko je bio oduševljen ovom bijlkom da su ga zvali dr. Cayenne. Treba naglasiti kako i ostali stručnjaci stavljaju kajensku papriku na vrh ljestvice deset najvažnijih biljaka koje treba imati svako domaćinstvo. Evo što je doktor Christopher radio da bi spasio pacijenta prilikom srčanog ili moždanog udara:

Ako je osoba pri svijesti, pomiješajte 1 čajnu žličicu praha kajenske paprike (ili 15 kapi tinkture)  u čaši tople vode i dajte osobi da popije.

 

Ako je osba u nesvjesti, treba koristiti tinkturu kajenske paprike i nakapati dvije pune kapaljke ispod jezika

kajenska

Za tinkturu kajenske paprike potrebni su vam ovi sastojci:

Sastojci

  • prah kajenske paprike  
  • vodka ili neki drugi 40% - 50% alkohol  

Priprema

Pripremite čistu staklenku i do pola je ispunite prahom kajenske paprike. Do kraja ispunite vodkom i dobro promiješajte. Spremite staklenku na tamno i hladno mjesto. Povremeno promućkajte pripravak. Pustite da odstoji minimalno 6 tjedana. Za jaču tinkturu možete držati i 3 mjeseca. Kajensku papriku teško je procijediti jer se radi o sitnom prahu. Nije loše zbog toga koristiti finu najlonsku čarapu. Procijeđenu tinkturu prelijte u tamnu staklenu bočicu s kapaljkom. Tinktura može trajati i do 5 godina.

Upotreba tinkture

Tinkturu možete konzumirati u čaši s vodom ili čajem. Nakapajte 15 - 30 kapi u čašu vode ili čaj i tako nekoliko puta na dan. Obično je to 3 puta u danu. Svakodnevno korištenje tinkture jača srce i smanjuje mogućnost infarkta. Također, tinktura poboljšava probavu, potiče cirkulaciju, smanjuje tlak, smanjuje razinu kolesterola i triglicerida, djeluje antikancerogeno, protuupalno, pomaže kod dijabetesa tipa 2, prirodno je sredstvo protiv boli, smiruje migrenu i reumatoidni artritis. 

Piše: Sunčica P.