Juha od jaglaca

U rano proljeće dostupne su vam upravo ove biljke koje sam upotrijebila za ovu juhu. To su zaista najranije biljke koje se mogu naći nakon zime: jaglaci i listovi divljeg luka. Kad je zemlja još ogoljela i puna starog, prošlogodišnjeg lišća, možete primijetiti kako iz zemlje izviruje lišće divljeg luka i naravno cvijeće jaglaca. Cvjetići divljeg luka su izuzetno ukusni, ali dok nema cvjetića, zadovoljit ćemo se lišćem. Ove namirnice ne želim pokvariti nikakvim dodacima niti prekomjernim kuhanjem. Što ih manje izmučite, dobit ćete vrjedniji obrok. Ovo su prve biljke nakon zime i za organizam su izuzetno važne. Zato se trudim da ostanu što bliže prirodnom obliku. Evo kako sam to izvela.
Za ovu juhu vam ne treba dodatni luk, jer divlji luk daje taj okus luka. Potrebno je na maslacu popržiti malo brašna. Dodala sam oprane i isjeckane listove divljeg luka. Podlila sam s vodom i pustila da se kratko kuha. Dovoljno je minimalno kuhanja, samo da listovi omekšaju. Dodam sol i štapnim mikserom izmiksam listove. Podijelila sam juhu u tanjure. Na juhu sam dodala oprane i isjeckane cvjetiće i mlade listove jaglaca. Slobodno možete u juhu dodati koju žlicu kiselog vrhnja. Prava proljetna okrepa.
Sastojci
- žlica maslaca
- žlica brašna
- sol
- 3 šake listova divljeg luka
- 2 šake cvjetića i listova jaglaca
- koja žlica kiselog vrhnja
Piše: Sunčica Pećnjak