Idealan doručak

doručak

Ovo jelo je sigurno zdravo, u tome se svi slažemo. Međutim, ne ističem ga zato što je zdravo i idealno za početak dana, nego zato što je fino. Ni sama nisam vjerovala u tu kombinaciju. Slučajno sam se našla u situaciji i probala sam. Okus je božanstven. Čini mi se da se niti jedan drugi doručak ne može mjeriti s ovim. Ovo jelo uzimaju mnogi bolesnici od raka i autoimunih bolesti. Sjemenke lana i sezama su veliki izvor nezasićenih masnih kiselina. U kombinaciji s jogurtom, to je dobitna kombinacija. Voće, zobene pahuljice, orasi, med su prave zdrave i cjelovite namirnice. Izuzetno bogat, kvalitetan i ukusan obrok. Kada se naviknete na ovo jelo, ništa vas više neće tako dobro zadovoljiti. Pripremite ga točno na sljedeći način.

Sastojci

  • zobene pahuljice
  • grožđice
  • prah od lana (može i prah od sezama)
  • krupno rezani orasi (ili bademi, ili lješnjaci)
  • med
  • narezane suhe smokve, borovnice, maline  i slično bobičasto voće
  • jogurt

Dan ranije namočite zobene pahuljice u toplu vodu, zajedno s grožđicama. Vodu je dobro zakiseliti s malo limuna. Neka odstoji na sobnoj temperaturi od 7-24 sata. Nakon tog vremena sjemenke i grožđice će dobro nabubriti. U smjesu zatim dodate 2 do 3 žlice mljevenih sjemenki lana ili sezama. Lan i sezam meljete u blenderu i svaki put morate friško samljeti, jer ta samljevena smjesa brzo oksidira i gubi ljekovita svojstva. Zatim dodajte krupno rezane orahe, bademe, lješnjake (već čega imate). Zasladite medom po ukusu. Ukus će biti fantastičan ako dodate narezane suhe smokve ili neko bobičasto voće. Smjesu podijelite u zdjelice i prelijte jogurtom. Mene je fascinirala kombinacija blago slatkastog i kiselog od jogurta. To mi izuzetno paše. Često ovo u zdjelicama nosim na posao za doručak. Tko kaže da se i na poslu ne može zdravo jesti. Ne uskraćujte sebi najkvalitetniji doručak!

 

Pročitajte više o pravilnoj pripremi žitarica....

 

Savjet

Za zobene pahuljice je bitno da ih ne kuhate, jer se pritom uništi fitaza. To je enzim koji neutralizira nepoželjnu fitinsku kiselinu. Zobene pahuljice treba namakati na sobnoj temperaturi, u toploj, kiselkastoj vodi, od 7-24 sata. Nakon toga ih, ako želite, slobodno možete malo prokuhati.

Kupujte najobičnije zobene pahuljice, bez ikakvih dodataka. Izbjegavajte one hrskave ili sa dodatkom voća i koječeg drugog. Takve obično sadrže aditive i konzervanse. Ovaj recept ne možete raditi ako pahuljice nisu čiste. Eventualno je uredu ako su sa zobenim pahuljicama pomiješane druge žitarice tipa zob ili ječam. Osim toga, pazim da zobene pahuljice budu domaće proizvodnje, jer na tržištu ima puno zobenih pahuljica iz Njemačke. Svake domaće zobene pahuljice su sigurno više ekološki uzgoj nego bilo koje njemačke. Na stranim pahuljicama se uvijek ističe da su ekološki uzgoj. Nemojmo biti naivni. Iako to na našim proizvodima nije istaknuto, sigurna sam da je domaća namirnica kvalitetnija u tom smislu.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/7