Ghee ili maslo

Ghee nije egzotična namirnica. Poznata je u našim krajevima kao maslo. Maslo možete nabaviti na prodajnim mjestima manjih mljekara, obično na tržnicama. Radi se o čistoj, vrhunskoj namirnici, iznimnih ljekovitih vrijednosti, a pristupačne cijene. To daje ovoj namirnici prednost nad svim drugim masnoćama koje koristite u kuhinji. Vrijednost ove namirnice je najviše prepoznata u Indiji. Njihovo cijelo kulinarstvo se bazira na ovoj namirnici i apsolutno su u pravu.

ghee maslo

Ghee ili maslo je pročišćeni maslac. Dobiva se kuhanjem maslaca na niskoj temperaturi. Pri tome isparava voda, a krute mliječne tvari se uklanjaju s površine u obliku pjene ili kao talog s dna. Ghee je točno ono što ostaje u sredini, između površine i dna, i to bez vodenih primjesa. Ovim postupkom maslac je zaista pročišćen i dobiva novu dimenziju u ishrani.

 

Po Ayurvedi ghee je na samom vrhu masnih namirnica i smatra se ljekovitom namirnicom. Kako ghee ne sadrži vodu, njegovo kvarenje je zaustavljeno. Ne treba ga niti držati u hladnjaku jer time gubi ljekovita svojstva. S godinama njegova ljekovita svojstva jačaju. Naravno, to vrijedi samo ako je ghee dobro napravljen i ako je korišten maslac visoke kvalitete. Krave od kojih se dobiva mlijeko za maslac također trebaju biti normalne životinje, u normalnim uvjetima. Ne moram podsjećati da su u Indiji krave svete životinje. U Indiji cijene što stariji ghee. Mogu biti stari oko 100 godina i takvi primjerci imaju posebnu ljekovitu i religioznu vrijednost.

 

Ghee je čista namirnica, ne sadrži kazein i laktozu pa ga mogu konzumirati svi koju su na bilo koji način osjetljivi na mlijeko. Vrlo bitna činjenica je da, ghee poboljšava apsorpciju hranjivih sastojaka. Zbog toga ghee i je u osnovi indijskog pripremanja hrane. Uvijek se kao početni korak na ghee-ju prže, sjemenke, začini, ljekovit trave. Začini ne postoje samo radi okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ghee pomaže da ljekoviti sastojci prodiru što dublje u organizam, na staničnoj razini. Stimulira probavni sustav, pomlađuje i vitalizira čitav organizam te potiče izbacivanje toksina iz tijela. Također jača rad mozga, povećava mentalnu jasnoću, balansira živčani i imuno sustav. Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Sve te masne kiseline utječu povoljno na zdravlje, čiste krv i smanjuju štetni kolesterol. Dok obični maslac blokira krvne žile i probavni trakt, ghee uklanja začepljenja. Ghee je bogata masnim kiselinama srednjeg lanca koje se apsorbiraju direktno u jetri i predstavljaju direktni izvor energije. Ukratko ghee je vrhunska namirnica koja cijeli organizam dovodi u fizičku i mentalnu ravnotežu.

 

U pripremi ghee ima jednu ogromnu prednost. Točka dimljenja je na 250 °C. Možete slobodno kuhati i pržiti ghee, a on se pri tome neće razbiti u slobodne radikale kao mnoga druga ulja. Ghee je po nutritivnim vrijednostima i stabilnosti na visokim temperaturama dosta sličan kokosovom ulju. Kokosovo ulje zbog svoje karakteristične arome nije univerzalno primjenjivo za sve recepte. Osim toga, ima prosječno višu cijenu od ghee-ja. Sve to daje prednost ghee-ju kao najboljoj bazičnoj namirnici za kuhanje. Upravo je ta osobina prepoznata u indijskoj kuhinji.  Više o izradi gheea vidi u članku.

 

Ghee se može uzimati i za vanjsku primjenu. Sam ili u kombinaciji s medom liječi rane, upale, oopekline, žuljeve. Masaža s ghee-jem je izuzetno djelotvorna. Koža doslovno upija ghee i veći dio se kroz kožu apsorbira u organizam.  

Piše: Sunčica P.