Domaći ajvar

Domaći ajvar se ne može nigdje kupiti i jedini je način da to napravite sami. Trud je ogroman i financijski gotovo neisplativo, ali finalni proizvod je ekstra kvalitete i prilagođen vašem ukusu.  Ako se odlučite za taj pothvat, evo verzije recepta kojeg smatram najboljim. Volim kremaste ajvare s patlidžanima i isključivo volim ajvare u kojima se paprika guli. Ovaj recept je upravo takav.

Najbolje rezultate ćete postići sa crvenom, makedonskom rog paprikom. Poželjno je da bude mesnata. Kod takvih paprika guljenje bude jednostavno i skinete kožicu gotovo u jednom potezu.

Sastojci

  • 2 kg crvenih paprika
  • 1 kg patlidžana
  • 2 dcl suncokretovog ulja
  • 2 vel. žlice soka od limuna ili vinskog octa
  • 1 cijeli češnjak
  • 1 vel. žlica soli
  • 1 vel. žlica šećera
  • krupno mljeveni papar
  • feferon po ukusu

domaći ajvar

Priprema

Mesnate paprike i patlidžane pecite u vrućoj pećnici 15 - 20 min. Patlidžane ako su veliki, možete prerezati na pola. Nakon pečenja, sve prekrijte krpom da se dobro napari. Na taj način ćete si olakšati guljenje kore. Čekajte jedno 10 minuta i krenite u guljenje kore i koštica. Ovaj dio je najteži što se tiče ajvara. Postoje recepti za ajvar gdje se kora ne ljušti, ali nisu niti izdaleka tako ukusni kao ova verzija. Oguljene paprike i patlidžane sameljite u mašini za meso zajedno sa češnjakom. Ako želite kremastiji ajvar, onda sve skupa još izmiksajte s nekim čoperom ili slično. Sok iz paprika koji je preostao nakon guljenja nemojte niti slučajno baciti.

 

Pripremljenu smjesu stavite u čim viši i čim širi lonac. Visok da bi manje špricalo, širok da bi se ravnomjerno zagrijavalo.
Dodajte suncokretovo ulje, sok ostao nakon pečenja i feferon. Feferone dodajte cijele pri kuhanju, tako ćete moći probanjem odlučiti da li je ajvar dovoljno ljut. I kada ste zadovoljni sa ljutinom ajvara, možete feferone izvaditi.

 

Zagrijavajte i stalno miješajte. Kad ajvar počne špricati, poklopite ga. Budući da kad šprica je teško miješati, povucite lonac na stranu, pričekajte par sekundi, otklopite i promiješajte.

 

Kada miješanjem ajvar na dnu posude više ne zatvara put kojim je prošla kuhača, ajvar je gotov. Sada dodajte sol, šećer, papar i limunov sok.

 

Punite u vruće flašice do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Tako neka stoje cca. 5min. , preokrenite ih i pustite da se postepeno ohlade.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.67 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/30