Čuvarkuća kao lijek

Čuvarkuća, pazikuća, uhovnik, Sempervivum tectorum, gromovna trava je biljka porijeklom iz Meksika, ali je već prilično dugo udomaćena na ovim prostorima. Čuvarkuća je zimzelena biljka tako da nećete imati problema kako bi se opskrbili njenim listovima. Uvijek imate na raspolaganju svježe listove. Ova činjenica je vrlo važna zimi kada nam biljke sličnog djelovanja nisu dostupne. Zimi češće dobivamo herpes, ali pri tome nemamo svježih biljaka poput rosopasa ili smokvinog mliječa kojim bi zaliječili bolesno mjesto. Dovoljno je zgnječiti list i njime premazati bolesno mjesto.

čuvarkuća

U slučajevima blage upale uha i početnih simptoma, možete uzeti nekoliko listova i prepoloviti ih. Iscijedite par kapi soka direktno u uho. Bol će se smanjiti ili prestati. Sok od čuvarkuće uništava bakterije i viruse, smiruje upalu i ublažava bol.

 

Listove također možete koristiti u slučaju opeklina. Uzmite nešto veći broj listova, istisnuti sok i nanijeti direktno na opeklinu. Oblog od svježe iscijeđenog soka umiruje mjesto uboda raznih kukaca poput osa, pčela i komaraca. Takvim oblogom možete liječiti bradavice, kurje oči, herpes i sunčane pjege.

Najnovija istraživanja potvrđuju povoljan učinak svježe iscijeđenog soka čuvarkuće na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih bolesti.

 

Čuvarkuću je dobro saditi na kamenjaru ili između ploča ili između majčine dušice. Ljudi ih često stavljaju u lonce. Čuvarkuću ćete lagano razmnožiti iz izbojaka. Ako nemate sreće s uzgojem cvijeća, a želite da se nešto zeleni u vašem domu, posaditi čuvarkuću. Mali trud bit će višestruko nagrađen.

čaj od čuvarkuće

3 - 4 svježa lista stavite u hladnu vodu. Čim proključa skinite s vatre i procijedite. Kod kožnih oboljenja čaj možete koristiti kao oblog ili kupka.
Ovaj čaj pokazao se dobrim za slučajeve:

upale sluznice i desni, gripe, za opće snaženje organizma.

Piše: Sunčica P.