Čuvarkuća kao lijek

Čuvarkuća, pazikuća, uhovnik, Sempervivum tectorum, gromovna trava je biljka porijeklom iz Meksika, ali je već prilično dugo udomaćena na ovim prostorima. Čuvarkuća je zimzelena biljka tako da nećete imati problema kako bi se opskrbili njenim listovima. Uvijek imate na raspolaganju svježe listove. Ova činjenica je vrlo važna zimi kada nam biljke sličnog djelovanja nisu dostupne. Zimi češće dobivamo herpes, ali pri tome nemamo svježih biljaka poput rosopasa ili smokvinog mliječa kojim bi zaliječili bolesno mjesto. Dovoljno je zgnječiti list i njime premazati bolesno mjesto.

čuvarkuća

U slučajevima blage upale uha i početnih simptoma, možete uzeti nekoliko listova i prepoloviti ih. Iscijedite par kapi soka direktno u uho. Bol će se smanjiti ili prestati. Sok od čuvarkuće uništava bakterije i viruse, smiruje upalu i ublažava bol.

 

Listove također možete koristiti u slučaju opeklina. Uzmite nešto veći broj listova, istisnuti sok i nanijeti direktno na opeklinu. Oblog od svježe iscijeđenog soka umiruje mjesto uboda raznih kukaca poput osa, pčela i komaraca. Takvim oblogom možete liječiti bradavice, kurje oči, herpes i sunčane pjege.

Najnovija istraživanja potvrđuju povoljan učinak svježe iscijeđenog soka čuvarkuće na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih bolesti.

 

Čuvarkuću je dobro saditi na kamenjaru ili između ploča ili između majčine dušice. Ljudi ih često stavljaju u lonce. Čuvarkuću ćete lagano razmnožiti iz izbojaka. Ako nemate sreće s uzgojem cvijeća, a želite da se nešto zeleni u vašem domu, posaditi čuvarkuću. Mali trud bit će višestruko nagrađen.

čaj od čuvarkuće

3 - 4 svježa lista stavite u hladnu vodu. Čim proključa skinite s vatre i procijedite. Kod kožnih oboljenja čaj možete koristiti kao oblog ili kupka.
Ovaj čaj pokazao se dobrim za slučajeve:

upale sluznice i desni, gripe, za opće snaženje organizma.

24.03.2018.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)pozdrav mozete li mi reci moze li se cuvarkuca koristiti u melemima i na koji nacin ako imate kakav recept

Mali mi je alergičan na ubode kukaca, odmah mjesto uboda jako pocrveni i dosta naotekne. Ovo ljeto takav ubod komarca istrljala sam zgnječenim listom čuvarkuće i za desetak minuta ništa se više nije vidjelo! Nisam mogla vjerovati.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/11