Chia, pelud i kefir

Pelud i chia sjemenke otopljeni u domaćem kefiru su najzdraviji doručak koji sada mogu zamisliti. Kefir otapa obje namirnice izvlačeći najbolje iz njih, a sam po sebi je izuzetan. Sve namirnice ovog doručka su savršene, a kombinacija je ukusna i idealna za početak dana. Ukusno je kao što i izgleda. Izuzetna okrepa nakon zime!

chia za doručak

Ovaj doručak pripremate navečer kako bi bio spreman za ujutro. U kefir umiješajte chia sjemenke i med. Pospite zrncima peluda i ostavite preko noći. Chia sjemenke i pelud trebaju vrijeme da se otope u kefiru. Chia sjemenke će apsorbirati vodu i pretvoriti jelo u gusti puding. Peludna zrnca su zaštićena ovojnicom i da biste iskoristili sva nutritivna svojstva, nužno ih je najprije otopiti. Kefir je idealan medij za pelud. Zrnca peluda tijekom noći bubre i otapaju se. Na slici se vidi kako pelud bubri. Sve o peludu kao savršenoj hrani i načinu kako ga koristiti vidi u ovom članku.

Sastojci

  • 3 dl domaćeg kefira
  • 4 žlice chia sjemenki
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica peluda

Chia sjemenke

Chia (lat. Salvia Hispanica) je pustinjska biljka koja spada u porodicu metvica, sa sjemenkama koje se mogu konzumirati. Chia sjemenke su s razlogom svrstane među super hranu o kojoj se u posljednje vrijeme intenzivno priča. Razlog njihove popularnosti leži u bogatstvu masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Omega-3 masne kiseline spadaju u esencijalne nutrijente i kao takve su neophodne za život, a tijelo ih ne može samo proizvesti. Chia po količini vitamina i minerala premašuje mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari. Odličan su izvor minerala kao što su magnezij, fosfor, cink, mangan, kalcij te vitamina A, D, K, E i B skupine. Sadrže fitonutrijente koji su dragocjeni zbog svog antioksidativnog djelovanja u organizmu.

 

Jedno od posebnih svojstava chia sjemenki jest njihova sposobnost da apsorbiraju vodu i pretvore se u gel koji se može miješati s hranom, bez da mijenjaju okus, zbog čega su odličan izbor za programe mršavljenja. Jedno istraživanje je pokazalo da chia sjemenke mogu pomoći u kontroli razine glukoze u krvi i pomoći da se osoba dulje osjeća sitom.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/16