Čaj za probavu

Jedna nenametljiva voćka se izrazito ističe u liječenju probavnog sustava. Zanemarena je i zapostavljena, i malo tko zna da dunjini listovi najbolje zaustavljaju proljev i liječe zaraženu probavu. Ovaj čaj je efikasniji od šipkovog čaja kojeg smo navikli piti u takvim situacijama. Kada se nađete u valu crijevnih viroza, sjetite se ovog savjeta. 

 

Proljev ili dijareja je obično povezana s virusnom ili bakterijskom infekcijom. Čaj od ovog lišća će smiriti i otkloniti upalu sluznice želuca i crijeva. Naručito se preporuča onima koji već imaju problema s nadraženim crijevima. Listovi dunje sadrže tanine koji djeluju stežuće. Tanini iz dunjinog lista djeluju protiv trovanja različitim tvarima, sužavaju krvne žile, zaustavljaju proljev i dehidraciju, ublažavaju grčeve u želucu te posjeduju antibakterijska i protugljivična svojstva. Čaj inače djeluje protiv anemije, jača imunitet i općenito poboljšava cjelokuoni probavni sustav. Dunja je općenito izrazito ljekovita i ljekoviti su svi njeni djelovi: plod, list, sjemenke. 

listovi dunje

Čaj od dunjinog lišća ima lijepu crvenkastu boju. Apsolutno je preporučljiv za djecu. Prije zime obavezno naberite manju količinu ovog lišća. Ovaj prirodni lijek treba imati u zalihi jer niti jedna zima ne prođe bez crijevnih viroza.

Sastojci

  • 3 osušena lista dunja
  • 250 ml kipuće vode

Dovoljno je samo 3 osušena lista dunje na jednu šalicu čaja. Tri lista prelijte kipućom vodom i ostavite poklopljeno pola sata. Čaj treba piti 2 do 3 puta dnevno dok se proljev ne smiri. Ne zaslađujte čaj i nemojte ga kombinirati s ostalim čajevima. Pustite da ljekovitost dunjinog lista sasvim djeluje. 

Piše: Sunčica P.