Čaj za probavu

Jedna nenametljiva voćka se izrazito ističe u liječenju probavnog sustava. Zanemarena je i zapostavljena, i malo tko zna da dunjini listovi najbolje zaustavljaju proljev i liječe zaraženu probavu. Ovaj čaj je efikasniji od šipkovog čaja kojeg smo navikli piti u takvim situacijama. Kada se nađete u valu crijevnih viroza, sjetite se ovog savjeta. 

 

Proljev ili dijareja je obično povezana s virusnom ili bakterijskom infekcijom. Čaj od ovog lišća će smiriti i otkloniti upalu sluznice želuca i crijeva. Naručito se preporuča onima koji već imaju problema s nadraženim crijevima. Listovi dunje sadrže tanine koji djeluju stežuće. Tanini iz dunjinog lista djeluju protiv trovanja različitim tvarima, sužavaju krvne žile, zaustavljaju proljev i dehidraciju, ublažavaju grčeve u želucu te posjeduju antibakterijska i protugljivična svojstva. Čaj inače djeluje protiv anemije, jača imunitet i općenito poboljšava cjelokuoni probavni sustav. Dunja je općenito izrazito ljekovita i ljekoviti su svi njeni djelovi: plod, list, sjemenke. 

listovi dunje

Čaj od dunjinog lišća ima lijepu crvenkastu boju. Apsolutno je preporučljiv za djecu. Prije zime obavezno naberite manju količinu ovog lišća. Ovaj prirodni lijek treba imati u zalihi jer niti jedna zima ne prođe bez crijevnih viroza.

Sastojci

  • 3 osušena lista dunja
  • 250 ml kipuće vode

Dovoljno je samo 3 osušena lista dunje na jednu šalicu čaja. Tri lista prelijte kipućom vodom i ostavite poklopljeno pola sata. Čaj treba piti 2 do 3 puta dnevno dok se proljev ne smiri. Ne zaslađujte čaj i nemojte ga kombinirati s ostalim čajevima. Pustite da ljekovitost dunjinog lista sasvim djeluje. 

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.67 (6 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/13