Borovi izdanci

Bor je općeniti naziv za više vrsta četinara. Iako kažemo mladi borovi izdanci ili pupoljci, možemo koristiti izdanke bora, jele ili smreke. Sva eterična ulja iz porodice Pinaceae (bor, jela , smreka, cedar) djeluju povoljno na dišne organe i upotrebljavaju se u liječenju prehlade i bolesti dišnog sustava. To ne znači da smijemo koristiti bilo koji četinar kao što su, na primjer, tisa ili tuja koje su otrovne. Najčešće je vrijeme branja iglica od ožujka do lipnja, a priprema je vrlo jednostavna. Prilikom branja poštedite vršne izbojke od kojih će se formirati drvo, a ostale izbojke umjereno poberite kako bi biljka normalno razvijala.

 

Iglice bora obiluju vitaminom C i karotenom. Napici od njih preporučuju se za jačanje organizma, imuniteta, za prehladu, liječenje skorbuta, liječenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolijevaju od reume i artritisa. Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju ljekovite vrijednosti, pa se stoga koriste samo svježi, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocjene gorke i ljekovite materije. 

 

Borove izdanke možete pripremiti na dva načina. Prvi način je da borove izdanke otapate u rakiji bez sunca. Dobit ćete specifičnu rakiju od bora koju koristite kao liker, preventivu i lijek kod dišnih problema ili kašlja. Drugi način je da iz iste smjese borovih izdanaka dobijete i dječji sirup i rakiju. Za ovaj način koristite otapanje na suncu. Oba načina konzerviraju izuzetnu ljekovitu moć borovih iglica i omogućavaju vam da dođe do vas. Ljekovitost nije jedini razlog zbog čega se rade ovakvi pripravci. Razlog je i u osobito ugodnom, mentolnom okusu. To je jedna od najukusnijih rakija.

rakija od borovih vršaka

Rakija od bora, borovača

Sastojci

  • borovi izdanci
  • rakija
  • šećer ili med
  • limun

 

Veću staklenku od 2 ili 3 litre napunite borovim izdancima. Između izdanaka ubacite koju krišku limuna zajedno s korom. Bit će dovoljan 1 limun na staklenku od 3 l. Staklenku napunite rakijom do 3/4 volumena. U ostatak volumena dodajte šećer ili med. Staklenka mora imati dobar poklopac. Dobro protresite staklenku i pohranite je na tamno i hladno mjesto. Staklenka treba odležati barem 40 dana kako bi se ljekoviti sastojci otopili u rakiji. Povremeno preokrenite i protresite staklenku. Procijedite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

 

Naravno, ovakav pripravak se ne kvari i možete ga koristiti kao liker i kao lijek u situacijama kada imate bilo kakve dišne probleme ili kašalj. Zbog prisutnosti alkohola pripravak nije prikladan za djecu, ali većoj djeci ipak možete dati do 3 male žličice ovog pripravka za vrijeme tegoba.

rakija od borovih vršaka

Sirup i rakija od borovih iglica

Pripremite čistu staklenku. Najprikladnija je ona od 3 l.. Stavite na dno malo šećera, zatim prekrijte tek ubranim izbojcima bora, opet prekrijte šećerom pa tako do vrha slažite red šećera pa red borovih iglica s tim da na vrhu, zadnji sloj mora biti šećer. Zatvorenu staklenku držite na suncu dok se sav šećer ne otopi, otprilike oko 40 dana. Umjesto šećera može se stavljati i med, ali i dodati kriške limuna. Staklenku nemojte otvarati sve dok sirup nije gotov. Sirup procijedite u čiste bočice i čuvajte u hladnjaku. Ovaj sirup dajte djeci koja imaju probleme sa disanjem, kašljem ili bronhitisom. Nemojte sirup stavljati u vrući čaj jer će većina ljekovitih eteričnih ulja izgubiti svojstva. Najbolje ga je uzimati samog, dvije, tri žlice na dan. Neće škoditi i ako uzmete više, posebice ako vas muči jači kašalj.

 

Nakon što ste procijedili sirup za djecu, u staklenku s borovim izdancima dolijte rakiju i ostavite da stoji par dana. Procijedite i dobili ste rakiju od bora.

27.04.2020.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.71 (7 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/9