Antibiotik iz koštica grejpa

Sve do 1976. koštice grejpa su završavale u smeću, a vlasnici plantaža su sadili vrste bez koštica. Čak i danas ćete se namučiti dok pronađete grejp s košticama. Liječnik imunolog dr. Jacob Haricha iz Floride je primijetio da sjemenke grejpa u kompostu ne trunu. Kao imunolog je bio znatiželjan i zapitao se što daje košticama grejpa otpornost da ne trunu. Nakon istraživanja provedenog na institutu za imunologiju u Floridi, zaključeno je da koštice grejpa sadrže tvari koje istovremeno suzbijaju rast i ubijaju oko 800 vrsta bakterija i virusa, oko 100 vrsta gljivica te mnogobrojne pojedinačne parazite. Dr. Haricha je patentirao ekstrakt sjemenki grejpa pod nazivom citrofit.

 

Koštice grejpa postaju zanimljivije od samog ploda. Sadrže veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans, pospješuje ozdravljenje i suzbija infekcije. Tu su i velike količine bioflavonoida i balastnih tvari. Bioflavonoidi djeluju kao antioksidans i prirodno protuupalno sredstvo, a balastne tvari uklanjaju otrove. Takva svojstva koštica grejpa pomažu imunitetu, uništavaju štetne mikroorganizme, čiste organizam od štetnih tvari, a da pritom ne ubijaju korisne bakterije. Tvari u košticama ne oštećuju crijevnu i želučanu floru, a štetni mikroorganizmi ne razvijaju imunitet na te tvari. Zato se ekstrakt koštica grejpa može uzimati duže vrijeme i pri tome ne gubi svoja svojstva. Ekstrakt koštica grejpa djeluje kao prirodni antibiotik bez ikakvih nuspojava.

koštice grejpa

Iako postoje gotovi, kupovni, patentirani ekstrakti koštica grejpa, zaista je nepotrebno to kupovati. Potrebno je samo u zimskoj sezoni kupiti 1 kg domaćeg grejpa s košticama. U Dalmaciji uzgajaju grejp i ti grejpovi redovito imaju koštice. Uživat ćete u finim plodovima, a iz kile grejpa ćete sigurno pronaći više nego dovoljan broj koštica za izradu tinkture. Lijek je uvijek najdjelotvorniji kada ga sami napravite.

 

Tinktura je djelotvorna i djeluje u jako malim količinama. Jednako je djelotvorna i u vodi i u ulju pa čak i razrijeđena u omjeru 1:1000. Za očuvanje zdravlja dovoljno je samo desetak kapi u 2,5 dl vode dnevno.

Tinktura koštica grejpa

  • 6 - 8 koštica
  • 2,5 dl 70% alkohola
Priprema

Koštice grejpa osušiti i usitniti u mlincu za kavu. Preliti alkoholom i ostaviti da odstoji 3 tjedna uz povremeno protresanje. Nakon 3 tjedna procijediti tekućinu.

 

Uzimati po 20 kapi tinkture u 2,5 dl vode. Tu dozu uzimati 1 put na dan kao preventivu, a 2 - 3 puta na dan kao lijek.

Upotreba tinkture

Kapi tinkture možete otapati u vodi, ulju, dodavati kao sastojak u kreme i šampone te koristiti za sljedeće tegobe.

 

Usna šupljina

Tinktura osvježava dah, dezinficira usta, smiruje upalu sluznice usta i desni, pomaže protiv paradentoze.

 

Uši

Tinktura smiruje bolove u ušima.

 

Dišni organi

Tinktura pomaže kod kašlja, prehlade, gripe, hunjavice, grlobolje, bronhitisa, astme, upale sinusa i upale pluća.

 

Probava

Tinktura smiruje upalu sluznice želuca i crijeva. Smanjuje povišenu kiselinu u želucu te pomaže kod žgaravice, trovanja hranom i čira na želucu.

 

Koža

Tinktura dezinficira kožu te pomaže protiv akni, ekcema, čireva, bradavica, herpesa, gljivica i prhuti.

Piše: Sunčica P.