Popis starih sorti jabuka

Ovo je bio moj šalabahter kad sam išla u nabavku voćki. Izor podataka je "od svugdje po malo". Nigdje nisam mogla pronaći cjeloviti i dobro obrađen popis. Bilo mi je važno kako jabuka izgleda, dozrijevanje i otpornost. To su samo neke sorte i ima ih još. Nadam se da će moj šalabahter nekom poslužiti...

Ove sorte ne rađaju brzo kao nove sorte. Otprilike, od 4. do 6. godine. Kad rode, rode obilno i dogovječne su. Sve su vrlo otporne na bolesti i plodovi većinom dugo ostaju svježi.

 

Petrovača / petrovka, adamovka

 

Dozrijevanje: krajem lipnja

Rasprostranjena sorta s najranijim dozrijevanjem. Sitna i otorna, prekrasnog mirisa. Postoji i bijela petrovača koja je vrlo rijetka.

Božićnica / kolačara, štajerski pogačar, pogačara

 

Dozrijevanje: krajem listopada

Ova sorta je još uvijek vrlo raširena i da se bez problema nabaviti. Vrlo je otporna na bolesti i udarce. Dugo se drži na stablu. Iako dozrijeva krajem listopada, jestiva je tek oko Božića.

Gravenstein / grafenštajn, grafenštajnec

 

Dozrijevanje: polovina kolovoza

Sočna, kiselkastog okusa. Dozrijeva neujednačeno tako da je dugo možemo koristiti.

Bobovac / bobovec, crveni bobovec

 

Dozrijevanje: druga polovica listopada

Također vrlo rasprostranjena sorta i lako se nabavlja. Spada među najotpornije vrste jabuka. Ova sorta može dugo ostati svježa. Postoji i crvena vezija ove jabuke, crveni bobovec.

Boskop / boskopka, boskopski kosmač, krupna kožara

 

Dozrijevanje: kraj rujna

Ukusna i kvalitetna sorta, došla iz Austro-Ugarske. Dugo ostaje svježa.

Carević / princ rudolf

 

Dozrijevanje:početak listopada

Cijenjena stara sorta.

Ovčji nos

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Oblik podsjeća na ovčju glavu po čemu je dobila ime. Ukusna jabuka koja se dugo drži.

Kanada / kanatka, kanadska reneta

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Porijeklom iz Sjeverne Amerike. Dugo ostaje svježa.

Slačica / slatkuša, slastica

 

Dozrijevanje: početkom listopada

Slatka jabuka koja obilno rodi. Postojana i vrlo otporna na bolesti.

Bijeličnik

 

Dozrijevanje: srpanj

Vrlo rana sorta jabuke, kiselkastog okusa. Vrlo je otporna i svugdje dobro uspijeva.

Zlatna zimska parmenka / zlata parmena, dobrinka

 

Dozrijevanje: krajem kolovoza, početkom rujna

Slatka, aromatična jabuka. Može, također dugo trajati.

Lijepocvjetka / žuta lijepocvjetka, belfler

 

Dozrijevanje: polovicom rujna

Slatka jabuka žute boje s crnim točkicama.

Ljubeničarka

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Posebna je zbog crvene boje mesa. Ne ostaje dugo svježa, pa se mora potrošiti. Ako radite sok od ove vrste, bit će savršene boje.

Cigančica / ciganka

Citronka

Kardinal / plamnata stožerka, funtača, štrudlovka

Koksoranž / koksova, koksoranžna reneta, Cox’s Orange

Kosmatica / damasonski kosmač

Krivopeteljka / krivopecelj

London peping

Mašanka / štajerski mošancelj

Ontario

Šampanjka / šampanjska reneta

Zeleni štetinec / zelenika, srčika

Zvončasta jabuka / glockenapfel

Piše: Sunčica P.