Napitak za imunitet

Cikla ima lijepu, primamljivu boju i to je ističe među drugim povrćem. Boja podsjeća na krv, a njena ljekovita svojstva izuzetno su povezana s liječenjem i izrgradnjom krvi. Zima je idealno vrijeme za konzumiranje ove namirnice. Sezona cikle poklapa se sa sezonom domaćih limuna i jabuka. Bilo bi šteta propustiti ove blagodati. Kombinacija cikle s jabukom, limunom i mrkvom je poznati napitak za imunitet. Takav sok potiče i ozdravlja cijeli organizam. Ovaj sok je ukusan i puno će značiti ako ga pripremate za djeci. To će im otvoriti apetit i zaliječiti načeta stanja kroz koja su tokom zime stalno izložena. Ustvari, ovaj sok bi trebali svi piti i to kao prvi jutarnji obrok.

sok za imunitet

Sastojci

  • 1,5 kg jabuka
  • 0,5 kg mrkve
  • 0,5 kg cikle
  • 2 limuna
  • 2-3 žlice meda

Kod ovog recepta je bitno da jabuka ima dva put više nego cikle i mrkve. Sve sastojke procijedite u sokovniku ili izradite blenderom. Sok zasladite s medom. Sok je najbolje što prije popiti jer se njegova učinkovitost vremenom gubi. Kako sam sokovnik izbacila iz upotrebe, svaki dan koristim blender i izrađujem svježi sok ovoga tipa.

 

Kada kupujete ciklu i mrkvu, morate paziti na kvalitetu tih namirnica. Bilo bi dobro da znate gdje su te biljke rasle. Cikla je poznata kao čistač zemlje i u zagađenoj okolini može povući pesticide i otrove. Riskirate mogućnost alergija i drugih bolesti. Zato budite jako pažljivi kod izbora mrkve i posebno cikle. Nije baš dobro sve što se nudi. U velikim supermarketima nikada nisam vidjela kvalitetno i prirodno korjenasto povrće. Tržnice su najbolji izbor, iako niti to nije garancija. Ponekad se stvarno namučim dok na tržnici pronađem normalnu mrkvu i ciklu. Lijepih plodova imate svugdje, međutim zdravih i prirodnih jako malo. O limunima ne moram niti govoriti. U obzir dolaze samo domaći, nešpricani limuni.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/11