Maslinovo ulje iz Postira

Vrlo je teško kupiti pravo maslinovo ulje. Svi želimo imati domaće maslinovo ulje jer je takvo ulje lijek. Slučajno sam naišla na ulje PZ Postira. Došli su usred zime na štand Glavnog kolodvora u Zagrebu. Kantice ulja su bile gustog i kristaliziranog sadržaja. Ulje je imalo izvrsnu i kvalitetnu boju. Taj kvalitetan izgled mi je odmah privukao pažnju. Boja i izgled zimi je najbolji test za maslinovo ulje. To je siguran znak da ulje nije pomiješano. Nakon degustacije znala sam da imam pravu namirnicu kakvu sam uvijek tražila. 

 

Dobro sam zapamtila firmu i nakon tog ulja nisam htjela koristiti niti jedno drugo. U prehrani koristim dosta maslinovog ulja, ali su mi potrebne i veće količine za izradu kozmetike. Ovo ulje se pokazalo izvanrednim. Prošlo je moj test i radi se o pravom, domaćem maslinovom ulju. Ulje je dobiveno hladnim prešanjem i sva kvaliteta domaće masline je sačuvana u njemu.

pzpostira

Naručujem ovo ulje u većim količinama i to se pokazalo kao najbolji način nabavke maslinovog ulja. Maslinovo ulje od ovog proizvođača možete pronaći i u nekim uobičajenim trgovinama. U trgovinama je cijena ovog ulja vrlo visoka i varira. Zato je najbolji način je da naručujete direktno od ovog proizvođača.

Preporučujemo da ulje nikako ne držite u PVC ambalaži. PVC ambalaža služi samo za transport. U pošti ne primaju staklo i općenito su loša iskustva sa staklenom ambalažom.  Nakon što dobijete ulje, obavezno ga pretočite u tamne staklene boce i držite u hladnijem prostoru. Tako se ulje najbolje čuva!

Dosta kasnije sam povezala cijelu priču oko ovog proizvođača. Uzgoj maslina je najvažnija poljoprivredna kultura u Postirama. Iako je danas sve usmjereno na turizam, ovaj kraj je jedan od rijetkih u Dalmaciji koji je ostao vjeran zemlji i poljoprivredi. Upravo zato je firma PZ Postira odigrala veliku ulogu u organizaciji proizvodnje i otkupu maslina. Tako je bilo 80 godina unazad, pa sve do danas. U različitim vremenima poslovanje je teklo s više ili manje uspješno, ali je zadruga preživjela i pokazala se kao jedna od najuspješnijih tog tipa u Dalmaciji. Mislim da imaju odličnu budućnost jer prodaju vrhunski proizvod. Djevičansko maslinovo ulje PZ Postira ima oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.
 

pzpostira

To je firma koja pokušava primijeniti najbolje tehnologije proizvodnje maslinovog ulja i tako očuvati cijelu tradiciju tog vrhunskog proizvoda. Pokušavaju biti moderni, ali su istovremeno strogo tradicionalni po pitanju cjelokupne kvalitete. Izrazito su poslovni i reagiraju brzo na svaki vaš zahtjev. Možete im se slobodno obratiti mail-om: pzpostira3@gmail.com ili telefonski na 021/632288.

Piše: Sunčica P.