Lišće ljepše od cvijeća

Ukrasna kopriva nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Inspirirajuće je kada ih vidite u više grmića raznolikih boja i varijacija. Kada to vidite, jednostavno znate da to volite i da to želite gledati. Mislim da me niti jedno cvijeće nije tako inspiriralo. Osim toga, ovo uopće nije cvijeće, to je lišće koje je tokom sezone uvijek prisutno. Nije poput cvijeća da se pojavljuje, kratko traje i vene.

ukrasne koprive

Biljka je porijekolom iz indije i tropskih dijelova Amerike. Postoji u velikom broju kombinacija boja i sigurno ćete uvijek naići na neku vrstu koja ima još ljepše listove i koju još nemate u svojoj zbirci. Lišće će imati izrazite boje ako je postavljeno da ima dovoljno svjetlosti ali ne da bude izloženo jakom popodnevnom suncu. Kopriva mora imati faze blage sunčeve svjetlosti i sjene. Treba joj vlaga i rastresito tlo. Cvjetovi su neugledni i dobro ih je rezati kako se biljka ne bi iscrpljivala i kako bi svoju snagu usmjerila na lišće.

ukrasne koprive

Svake godine morate obnavljati nasad ove biljke, bilo iz sjemena ili reznica. Probala sam i jedan i drugi način. Prvi nasad sam zasadila iz sjemena kojeg sam kupila preko oglasnika. To je bila mješavina sjemena raznih vrsta ukrasnih kopriva. Mlade biljčice držite u kući dok zaista ne zatopli. Tek kad su sigurne od mraza, presađujete. Najljepše primjerke sam krajem jeseni porezala i stavila u vodu da se zakorijene. Ukrasne koprive se brzo i lako zakorjenjuju i na taj način se jednostavno razmnožavaju. Svake godine možete uživati u fantastičnim  prizorima koje pružaju.

ukrasne koprive

Čak i u fazi zakorijenjivanja, ukrasne koprive su izuzetan ukras u prostoru.

ukrasne koprive

Koraljni zvončić

heuchera

Koraljni zvončić - Heuchera je drugi izbor ako volite biljke lijepog lišća. Njena velika prednost je to što je zimmzelenia trajnica. Voli polusjenovite položaje u vrtu, vlagu i drenirano tlo. Krase ju lijepi, dekorativni listovi i sitni gracilni cvjetići. Ima ih puno sorti koje se najviše razlikuju po boji lišća. Njihov adut – lišće može biti od svijetlo zelene, sivo-zelene, tamno zelene, tamnocrvene, brončano-crvene pa sve do smeđe boje. Kod nekih vrsta su izražene žilice na listovima ili su listovi metalnog sjaja - što ih čini još ljepšima.

 

Poslije cvatnje cvjetne stapke treba odrezati. Lišće ne izdrži uvijek cijelu zimu. Ako se više puta kroz zimu izmijene razdoblja mraza i nešto toplijeg vremena, lišće će vjerojatno povenuti, ali u proljeće će novo potjerati. Razmnožava se dijeljenjem korjenove grude, a samo neke sorte se razmnožavaju i sjemenom. Najviše dolazi do izražaja ako posadite više grmova ove biljke zajedno. Na taj način će odlično ukrasiti rub staze ili cvjetnjaka.

Lisna begonija

Begonia rex ili lisna begonija uzgaja se zbog ljepote listova jajastog oblika, dugih i do 30 centimetara, raznih boja od ružičaste do zagasitocrvene, zelene i zagasitosmeđe. Potječe iz tropskih krajeva i vrlo je osjetljiva pa se kod nas uzgaja kao sobna biljka. Lisna begonija voli sjenovita mjesta. Smjestite je u prostoriju koja je okrenuta ka sjeveru gdje će biljka uživati u umjerenoj temperaturi tokom ljeta, a za vrijeme zime ne dozvolite da se temperatura spusti ispod 15 °C. U vrijeme rasta i razvoja, biljku zalijevajte obilnije mekanom vodom, a kasnije smanjite zalijevanje. Posadite je u plitke i široke posude u tresetni supstrat. Razmnožavanje lisne begonije vrši se ljeti reznicama lista.

begonija

Piše: Sunčica P.