Kako posaditi voćku

sadnja voćke

Prije sadnje se odstrane svi oštećeni dijelovi korijena, a sitno korijenje ne prikraćujemo. Korijenje režete vrtnim škarama. Voćku stavljate u iskopanu jamu do visine tako da cijepljeno mjesto ostane 10-ak centimetara iznad tla.

 

Iskopana rupa za korijen treba biti minimalno tolika da kad stavite korijen sadnice u istu svi dijelovi korijena imaju mjesta u njoj. Ako je koji dio korijena i duži može biti blago savijen u rupi ali je bolje i njemu napraviti mjesto za pravilan nastavak rasti.

 

Jedina i najvažnije greška koju možete napraviti (osim da voćku posadite preplitko ili preduboko) je da ne spojite zemlju i korijen u kontakt i da između korijena ostane previše zraka tako da korijen izumre bez kontakta s hranom-zemljom koja mu život znači. To izbjegavate tako da zasipavanje korijena vršite u etapama. Centrirani korijen držite jednom rukom u rupi a drugom oko njega nagrćete sipku zemlju. Kad malo naspete zemlje, onda blago treskate cijelu voćku gore dolje ali ne tako da je izvadite van iz zemlje nego da zemlja prodre između žilica korijena. Isto radite dok ne napunite zemlju do vrha rupe. Sada sadnica već stoji stabilno i centrirano. Sada donesete kantu vode i obilno zalijete tako da se zemlja slegne i bolje prione oko korijena. Dodajete ponovo sipku zemlju do vrha i opet vodom slegnete i kad je rupa skoro puna zaspete je ostatkom suhe zemlje i to je to.

 

Dakle, nakon sadnje dobro zalijevanje je nužno. Time pomažete da se zemlja slijepi oko korijena.

Često se oko korijena voćke stavlja polomljeno staklo protiv voluharica. Mlade voćke su posebno na meti voluharica pogotovo ako podloga nije sijanac koji im nije tako ukusan.
Dobro je odmah u istu rupu i staviti jedan kolac za oslonac mladoj voćki od vjetrova.

Sadnica se obično malo prikrati na vrhu i maknu nepotrebni niski izbojci. Prikraćujete je na onom mjestu gdje želite grananje, jer ćete na mjestu rezanja potaknuti pupanje voćke.

 

Ove godine sam naručila voćke od Mirka Veića (pogledaj članak). Evo njegovog savjeta o sadnji voćaka:
 

Kako to radi Mirko Veić:

Potrebno je iskopati rupu 80x80. Ja vadim dva štiha zemlje van, a treći ostaje u rupi. Kod kopanja pazim da gornji (plodni) slo jstavim sa jedne strane, a manje plodni sa druge strane tako da kod vraćanja zemlje plodnu stavljam dolje, a gore onu lošiju. jer ju možete uvijek oplemeniti. Nemojte ,radi voluharica, stavljati stajnjak uz samo stabalce jer se tu vole leći. Ako u blizini imate srna obavezno ih zaštitite i stabalce obijelite vapmom. Ne stavljajte umjetno gnojivo oko žila, neka bude rahla zemlja i malo ih prikratite.

Piše: Sunčica P.