Zeleni prah

Zeleni prah je nešto što najčešće koristim u zubnoj njezi. Najlakše se priprema i zato kod mene ima prednost. Imate veliki izbor u tome koje biljke ćete upotrijebiti i u kojem omjeru. Prah je suh i zato može dugo trajati, a i jednostavno se koristi. Stavite prah u praznu soljenku i posipavate četkicu za zube, kao na slici.

prirodna pasta za zube

Zeleni prah za zube - recept

  • prah suhe stevje
  • prah suhe kadulje
  • prah suhog ružmarina
  • soda bikarbona

Omjeri sastojaka ovise o vašim potrebama i ukusu. Okvirno satvim 3/4 stevie od ukupne količine biljaka. Stevia je najvažniji i neizostavni sastojak ovog recepta. 1/4 čine ostale biljke, a otprilike isto toliko stavim i sode bikarbone. Svaki put kada izrađujem ovaj prah, promijenim neki dio ovog recepta u smislu da stavim više kadulje ili izbacim ružmarin. 

prirodna pasta za zube

Biljne sastojke posušite u pećnici 20-ak minuta (na 50 °C) i sameljete ih u prah. Postupak sa pećnicom možete preskočiti ako već imate osušene biljke za čaj. Dodajte sodu bikarbonu i smjestite u prikladnu zdjelicu. Bilo bi dobro imati poklopac za zdjelicu da se ne praši. S malom žličicom vadite prah i posipate četkicu. Još bolja varijanta je sa soljenkom. Samo "posolite" četkicu i tako perete zube. Soljenka je odlična jer sprečava da vlaga na bilo koji način dođe do praha. Dovoljne su male količine praha da bi učinkovito očistili zube. Nakon masaže zubi i desni sa ovim prahom, blago isperite zube. Svi sastojci su jestivi, tako da nije potrebno detaljno ispiranje kao kad perete klasičnom zubnom pastom. Osjećaj čistoće i njege mi je puno bolji nego kad perem s pastom. 

 

prah za zube priprema

Stevia je najbolje prirodno sredstvo za dentalnu higijenu. Naprosto ubija karijes i održava čistoću usne šupljine. Slatkastog je okusa i zato je neizostavna u receptu. Soda bikarbona je slana i stevia svojim okusom daje odličnu protutežu u okusu. Stevia je zaista jako slatka, tako da pazite da ne pretjerate s količinom.

 

Ružmarin ima antibakterijsko djelovanje, odličnu aromu i fino miriši. Djeluje kao osvježivač daha.

 

Kadulja je izuzetna za upale i održavanje zubnog mesa. Upravo zato ima posebno mjesto u ovom receptu.

 

Soda bikarbona: čisti, dezinficira zube i zubno meso te uklanja mrlje sa zuba

Moram priznati da se više nikad ne bi vratila na čišćenje pastom. Učinkovito djelovanje prave biljke ne može se zamijeniti nikakvim kemijskim spojevima. Koja biljna pasta može biti učinkovitija od samih biljaka! Već duže vremena koristim ovaj prah i pokazao se odličnim!

Piše: Sunčica P.