Zelena pasta za zube

Nakon kraćeg istraživanja po internetu i razmišljanja, napravila sam pastu za zube prema svom receptu. Imam osjećaj, ipak, da će se taj recept promijeniti, da ću ga usavršiti, ili, jednostavno, vi ćete ga usavršiti. Htjela sam sastojke dobre za zube i desni istovremeno, ali i za tijelo, jer sve što stavimo u usta ulazi brzo u krv. Kod tvorničke paste za zube ima više stvari koje mi se, blago rečeno, ne sviđaju, naročito onaj sastojak koji pjeni pastu (natrijev lauril sulfat), a odmah se hvata po tkivu u ustima, ostaje tako zalijepljen cijeli dan i polako ulazi u krv i truje nas.

zelena pasta za zube

Bez obzira što će netko od vas reći ili misliti, uvjerena sam u štetnost klasične zubne paste. Fluoridima, koji se dodaju u pastu, jer kao štite zubnu caklinu, ustvari se ubijaju štakori, osnova je za otrov. Nitko me neće uvjeriti kako je to neznatna količina stavljena u pastu i da nas neće ubiti, i da samo velike količine služe kao otrov. Zaista zanimljivo! Za eterična ulja, također se savjetuje mala količina, ne smije se pretjerivati, no, ipak vas veća količina neće otrovati i/ili ubiti. 

 

Vašu caklinu štite, ustvari, minerali koje uzimate s hranom. No, ipak, ako ste se rodili s manjkom D-vitamina, imat ćete probleme sa zubima - karijes, nepravilno raspoređene zube, krivi zagriz (kao ja), preusku čeljust da bi vam svi zubi imali mjesta za rast (pa morate 2-4 zuba vaditi, kao moj sin), ili za umnjake nemate mjesta, pa vam rastu vodoravno (prema zubima) i morate ih dati vaditi. Nikakav fluor vas ne "spasi", a niti dobra prehrana. Što se tiče zubne cakline, fluor nema veze s njezinom čvrstoćom, već minerali (magnezij, npr). Na žalost, većina stomatologa vas savjetuje ono što su učili na fakultetu, nema tu mjesta za nova otkrića i spoznaje pa se moramo snalaziti sami. Svatko za sebe odlučuje, o svojem zdravlju i načinu života. Svatko bira tako i preparate koje će koristiti.

zelena pasta za zube

Sastojci zelene zubne paste

  • 4-5 žlica zelene gline
  • 1 žlica tinkture od metvice (vidi članak Tinkture)
  • 1 žličica mljevene i prosijane suhe metvice
  • 3-4 žlice glicerina
  • 1 žlica izvorske vode
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 žličica himalajske soli
  • 3 kapi eteričnog ulja klinčića
  • 7 kapi eteričnog ulja kadulje ili cimeta

Osim navedenih eteričnih ulja dobar izbor bi bio korištenje eteričnih ulja čajevca ili mente.

Pomiješajte glinu, sodu i prah od metvice u nekoj maloj posudi. U tinkturi otopite sol. Dodavajte postepeno tinkturu i glicerin u smjesu od gline, dok ne postignete gustoću kakvu želite, moja je pasta gusta toliko da ju mogu istiskivati iz tube, a da se ne razlijeva. Dodajte eterična ulja i energično miješajte dok smjesa ne postane glatka. Izvorsku vodu dodajte po potrebi, ovisno o gustoći smjese. Takva pasta se ne pjeni, jer nema deterdžente u sebi. Pastu stavljajte žličicom u tubu (kupila sam ju u Kemigu), kroz širi otvor, a kad stavite čep na tubu, imate i uski otvor. Pastu također možete staviti u neku kutijicu s poklopcem i grabiti ju četkicom, no, tada svaki član obitelji treba imati svoju kutijicu. Prije četkanja zubi, četkicu možete namočiti s 3%-tnim hidrogenom, pomaže u uklanjanju problema s desnima.

Piše: Sanja Bregović