Zdrav kao dren

Ako želite biti "zdrav kao dren", obratite pozornost na ovu biljku. Ova uzrečica je vrlo poznata i očito je da su ljudi već davno primijetili ljekovitu posebnost ove biljke. Zasadila sam ovaj grm, ali mu nisam pridavala važnosti, sve do ove godine. Čak sam prijašnjih godina pustila da ti plodovi padnu jer mi se nije dalo trošiti trud na tako male i mršave plodove. Središnja koštica je vrlo velika u odnosu na usplođe, a trpki okus mi se uopće nije svidio. Odnos prema ovoj biljci se promijenio kada sam je slučajno pokušala staviti u smoothie. Od tog trenutka shvatila sam svu istinitost ove uzrečice.

 

Plodove drena zovemo drenjine. Oni su toliko koncentrirani zdravim sastojcima i pravo su čudo! Ako često radite smoothie, onda znate da svaki smoothie vrlo brzo oksidira i promijeni boju. To se može popraviti dodavanjem limuna koji sprečava oksidaciju, ali ni limun ne može dugo održati stanje bez oksidacije. Međutim, jedna biljka to može učiniti na vrlo dugo. Upravo dren to može. U čudu sam promatrala svoj smoothie od jabuka i drenjina koji satima nije mijenjao boju i onda sam shvatila koliko je dren poseban. Drenjine su izrazito su bogate vitaminom C i imaju jaki antioksidativni učinak. Visoka koncentracija tanina daje oštar i trpak okus. Kao što vam taj okus sakuplja usta, tako djeluje i na kontrakciju tkiva u tijelu. To može biti vrlo dobro i učinkovito kod liječenja bolesti poput dijareje, dezinterije i slično. Osim tanina i vitamina C, drenjine su prepune prirodnih minerala koji vas jednostavno čine zdravim, baš kao i u uzrečici. Koncentracija zdravih sastojaka je u drenjinama puno veća nego kod bilo koje, meni poznate, vrste voća.

dren

Svaki dio ove biljke je ljekovit: plod, list, kora, cvijet, koštice. Posebno popravlja krvnu sliku i podiže imunitet. Zato se sok od drenjina i  upotrebljava prilikom oporavka od bolesti. Djelotvoran je u liječenju grla, bolesti bubrega, bolesti jetre, dijareje, boginja,  hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana... Dugačak je spisak kako drenjine mogu utjecati na organizam. Kao i sve biljke, drenjine djeluju na cjelokupni organizam i podižu cjelokupno zdravstveno stanje.

 

Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Najviše podsjećaju na brusnice i vrlo slično se koriste. Od drenjina se mogu raditi sokovi, čajevi, tinkture i likeri. Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena. Marmelada od drenjina se radi bez kuhanja i to je jedina marmelada za koju znam da se radi na taj način. Drenjine se propasiraju u sirovom stanju i pomiješaju sa šećerom. Takvom smjesom se pune teglice. To voće ima tako jaku antioksidativnu moć i jednostavno se ne kavri.

 

Nekoliko dana koristila sam slijedeći smoothie i osjećala sam se izvanredno. Dovoljna je mala količina ovih plodova da napravite izrazito jak i zdrav napitak. Smoothie sam upotpunila jabukom petrovačom koja se pogodila s dozrijevanjem drena i povremeno bih stavila koji krastavac iz vrta.

Sastojci koje stavljate u blender:

 

  • šaka drenjina
  • jabuke petrovače
  • voda

Najteži dio kod pripreme ovog soka je uklanjanje koštica iz drenjina. Najlakše je to ipak izvesti samo s rukom. Pri tome birajte drenjine svijetlije boje. Kod njih je usplođe još uvijek čvrsto pa se koštica na pritisak jednostavno odvaja. Kod sasvim zrelih, tamno crvenih drenjina, koštica se gotovo  ne može dvojiti od usplođa. Nešto slično kao i kod divljih šljiva, usplođe i koštica ostaju povezani i nema kalanja.

 

Dren je manje grmoliko stablo. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima.. Cvate vrlo rano (već u veljači i ožujku) dekorativnim, žutim cvjetovima. Plodove daje od srpnja do rujana. Zreli plodovi lako padnu. Čak i na zemlji, ovi se plodovi odlično drže pa ih možete skupljati i sa zemlje.  Posadite ovo drvo koje će vam biti i dekorativno, ali i vrlo koristan način za održavanje zdravlja.

drenjak

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/10