Zašto je zubna pasta štetna

Zubne paste nas truju

Već nekoliko zadnjih godina spominju se razna neovisna istraživanja koja su pokazala da se u konvencionalnim pastama za zube nalaze štetni i otrovni sastojci. Strani internet je prepun takvih članaka i to više nije nikakva tajna. Problem zubne paste i štetnosti sastojaka je puno izraženiji jer zubnu pastu unosimo direktno u usta i kroz sluznicu otrovi brzo ulaze u krvotok. Zanimljivo je kako cijeli život redovito peremo zube, tri puta na dan (čak i poslije svakog jela) i kako čineći to sustavno štetimo sebi, živeći u zabludi. Još je bolje što to isto učimo djecu i tjeramo ih da peru zube. Vjerujem da će vas ovaj članak barem potaknuti da pročitate deklaraciju sastojaka na zubnoj pasti. Barem ćete posumnjati i dobro razmisliti. Deklaracije zubnih pasta su zaista slične i manje više iste. Evo najspornijih sastojaka kojih možete pronaći na deklaracijama:

 

Natrijev lauril sulfat (SLS)
Jedan od najopasnijih sastojaka gotovo svih zubnih pasti, ali i šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema je natrijev lauril sulfat (SLS, to jest engl. sodium lauryl sulfate), kojem je svrha stvaranje pjene. Ako se zubna pasta pjeni, vi automatski smatrate da ona i djeluje. SLS nije potreban da bi vaši zubi bili čisti i definitivno je otrov. Osim što iritira kožu i sluznicu, brzo se upija i taloži u organizmu, osobito u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Tvrdi se da svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK. Ovu kemikaliju koriste u laboratorijima kako bi namjerno iritirali kožu prilikom testiranja krema koje liječe kožu.

 

Natrij fluorid
Ovo je najkontroverzniji sastojak. Ovaj sastojak je poznato sredstvo za prevenciju za karijesa te ga dajemo djeci kao prvu stvar ujutro i zadnju stvar na večer. Istraživanja su pokazala kako natrij fluorid uopće ne otklanja niti sprečava nastajanje karijesa, pa znanstvenici ovaj sastojak sada povezuju s deformacijom zuba, artritisom, alergijskim reakcijama i mnogo nepotrebnih smrti godišnje uzrokovanih rakom koji je nastao upravo zbog natrij fluorida.

 

Triklosan (pesticid)
To je zapravo klorofenol, kancerogeni spoj koji ometa rad endokrinog sustava i koji se s vremenom akumulira u našem tijelu. Zbog svog antibakterijskog djelovanja također je važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Ima ga i u igračkama, madracima, daskama za WC, odjeći, namještaju i bojama. Između ostalog, ometa aktivnost spolnih hormona i navodno može izazvati kancerogene promjene u stanicama.

 

Arome (okusi) i boje dodaju se da bi proizvod izgledao i mirisao primamljivije i imao ugodniji okus. Oni ne pomažu u čišćenju vaših zuba. Nekim se proizvodima dodaju dodatne kemikalije kako bi se olakšalo brže oslobađanje arome u ustima – ni one nemaju nikakve veze sa čišćim zubima. Boje se upotrebljavaju da proizvod izgleda privlačnije; npr. titanov dioksid, bijeli pigment i oštro sredstvo koje izaziva nadraženost kože i za koje je utvrđeno da uzrokuje pojavu tumora. Također plave boje E132 i E133 (katran) imaju utvrđena kancerogena i mutacijska svojstva.

 

Propilen glikol (tekućina za kočnice)
Ovdje je riječ o bezbojnoj tekućini koja je odličan sastojak antifriza (rashladne tekućine motora), tekućine za kočnice, tekućine za odmrzavanje te deterdženta za rublje, a redovito se nalazi u većini pasti za zube te vodicama za ispiranje usta. Istu se povezuje s kontaktnim dermatitisom, oštećenjima bubrega i abnormalnostima kod jetre. Istraživanja su pokazala kako propilen glikol sprečava rast stanica, uzrokuje smetnje u želucu i crijevima, mučnine, glavobolje, povraćanje, zaustavljanje rada središnjeg živčanog sustava, oštećenja staničnih membrana uzrokujući osipe, suhu kožu i površinska oštećenja kože.

 

Hidrirani silicij-dioksid se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasti sadrži iste čestice.

 

Ostali štetni sastojci koji se pojavljuju kao sastojci: razni pirofosfati (sastojci za suzbijanje zubnih naslaga), karbomer (sredstvo sa svojstvima gela), saharin (kancerogeni zaslađivač).

Savjet

Upotreba zubne paste uopće nije nužna. Jasnije rečeno, zubna pasta vam ne treba. Ono što čisti zube je četkica, a ne pasta. Ovu činjenicu ćete čuti i od mnogih stomatologa. Čini se kao da je pasta nečija komercijalna izmišljotina. Ne trošite novce na ono što vas truje. Dovoljna je četkica i voda. Samo dobro iščetkajte zube i, po potrebi, upotrijebite zubni konac. Nije potrebno četkati zube poslije svakog jela. Međutim, ono što je jako korisno je nakon svakog jela isprati usta vodom.

Vidi prirodne recepte za njegu zuba. Osim toga, jabuka je uvijek aktualna kao prevencija karijesu i za zaštitu zubnog mesa. Tu je i biljka stevia koja je priznata kao prirodno sredstvo protiv karijesa. Dokazano je da žvakanje listova stevie učinkovito smanjuje karijes.

Ako vam ništa od spomenutog ne odgovara i navikli ste koristiti pastu za zube, onda vam predelažem da barem kupujete pastu u dućanima prirodne hrane (tipa bio&bio). Možda to više košta, međutim sumnjam da kupovanje otrova u obliku konvencionalnih pasti spada u racionalnu uštedu.

Oprez!

Fluoridi predstavljaju jedne od najotrovnijih i najagresivnijih kemijskih spojeva, što je znanosti odavno poznato.  Koriste se kao otrov za štakore, za proizvodnju visokooktanskog benzina, topljenje metala poput aluminija, čelika i berilija, za obogaćivanje urana, tj. izradu atomske bombe, pripremanje nervnog plina sarina, kompjutorske spojeve i matične ploče, pesticide, ski-vosak, freon, teflonsku plastiku, tepihe, vodootpornu odjeću, gravirano staklo, cigle, keramiku i brojne - uvjetno rečeno – lijekove, poput Prozaca i Ciproa. Fluorid se po svojoj toksičnosti nalazi otprilike između arsena i olova. Kada kontejneri s fluoridom stignu pred vrata proizvođača zubnih pasti, na njima se može uočiti znak mrtvačke lubanje. Ta se slika sasvim razlikuje od slike sretnih nasmiješenih lica na reklamama za zubnu pastu.

Fluoridi možda i pomažu zubima (bilo je par indikacija u istraživanjima), ali dokazi za to nisu baš iscrpni te se procjenjuje kako su u idealnim uvjetima (uvjeti koji su davno nestali) zaslužni za 15% manje karijesa. Narav samog fluora i njegovog djelovanja na karijes može se usporediti s naravi kemoterapije na stanice raka. Sudeći da se čak i koristi u tu svrhu, svaka poredba je suvišna. Fluor je snažan neuro-toksin. Fluor ugrožava sve na što nailazi, bolesno i zdravo, a njegova prisutnost obilježena je ogromnom toksičnošću i još većom koristi industrijskih konglomerata. Bombardirani smo fluorom iz svih smjerova, a mnoštvo ranih simptoma i bolesti vidimo posvuda na svojim bližnjima i ljudima općenito. Gotovo sve paste za zube koje možete pronaći u svakodnevnim trgovinama, trgovačkim lancima i supermarketima koriste fluor, a stomatolozi ga i dalje koriste u praksi i propagiraju ne znajući ili ne želeći znati istinu. Paste koje su, navodno, bez fluora, proizvode isti proizvođači koji nas masovno truju svojim drugim proizvodima, pa im ne bi trebalo vjerovati.

Piše: Sunčica P.